News Ticker

Δίκυκλο… απολαύστε το με Ασφάλεια!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λύκος*

Σε μια εποχή που τα πάντα κινούνται με ταχύτητα αστραπής και με όρους αυτοματισμού, ιδανική εκδοχή θα είναι να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε μια κρίσιμη μεταστροφή, θέτοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων μας.
Ιδανικό επομένως, είναι αυτό που έχει βασιστεί στη βαθιά γνώση θεμάτων αναφορικά με την οδική ασφάλεια και στην εδραίωση μιας κουλτούρας ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας, στην οποία όλοι ανήκουν, συμμετέχουν και αναγνωρίζονται. Ένα περιβάλλον στο οποίο επικρατεί ο έμπρακτος σεβασμός στην ανθρώπινη υπόσταση και στο οποίο τα λάθη δεν οδηγούν στην υποτίμηση ή τον αποκλεισμό, αλλά αποτελούν σπουδαία αφορμή μάθησης για όλους.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να καλύψει προβλήματα συσσωρευμένης εμπειρίας και απευθύνεται σε όλους τους οδηγούς μοτοσυκλετών, είτε τις χρησιμοποιούν από ανάγκη, είτε λόγω ευκολίας, είτε για εξοικονόμηση πόρων, είτε από πάθος. Στόχος, η μείωση των ατυχημάτων εντός και εκτός πόλης.

Δεν οδηγούμε σε έναν ιδεατό κόσμο!
Μικρές συμβουλές:

Οδηγός και συνεπιβάτης φορούν κράνος. Σώζει Ζωές!!!
Παιδιά κάτω των 5 ετών μεταφέρονται μόνο με ειδικό κάθισμα συγκράτησης
Δεν οδηγούμε στο αντίθετο ρεύμα
Προσοχή στις διασταυρώσεις που δεν υπάρχει απαραίτητη ορατότητα
Στις στροφές: – Πόσο μακριά βλέπετε;
Είναι βρεγμένα;
Υπάρχουν ανωμαλίες, λακκούβες ή λάδια;
Έρχονται από απέναντι οχήματα επάνω στη διαχωριστική;
Μην αυξάνετε τους αστάθμητους παράγοντες και το ρίσκο. Εκμεταλλευτείτε το πλάτος του δρόμου.
Το κλειδί ομαλής οδήγησης είναι «πας εκεί που κοιτάς». Μην εστιάζετε στον κίνδυνο, την απρόβλεπτη στιγμή, αλλά εκεί που πρέπει να βρεθείτε για να αποφύγετε τον κίνδυνο
Έχετε το νου σας στο τι συμβαίνει γύρω σας, τόσο μπροστά σας όσο και στα όρια της περιφερικής σας όρασης
Αποφύγετε τη διείσδυση ανάμεσα σε λωρίδες. Εάν το επιχειρήσετε, ελαχιστοποιήστε το χρόνο κίνησης.
Μην κινείστε πολύ κοντά στα αυτοκίνητα, συνήθως στις νεκρές γωνίες, με την ταχύτητα των άλλων οχημάτων. Δεν είστε ορατοί. Εξαιρείται η περίπτωση τελείως σταματημένων οχημάτων όπου μπορείτε να προσπεράσετε και να επιστρέψετε στη λωρίδα σας. Η λογική «όπου χωράω πάω» είναι λάθος!
Η απαίτηση να μας προσέχουν οι άλλοι οδηγοί πρέπει να εναρμονίζεται με τη συμπεριφορά και τα μέτρα που λαμβάνουμε ως δικυκλιστές για την ασφάλειά μας.
Η κακή συντήρηση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα, καθώς μια απλή βλάβη μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες.
Για την πτώση, ισχύει ο κανόνας της μιας φοράς. Η λύση σε αυτό το δεδομένο είναι μια: εξοπλισμός αναβάτη, όπου δεσπόζει φυσικά το κράνος! Κι όμως, ακόμα και σήμερα οι αναβάτες κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς κράνος. Είναι τραγικό το γεγονός ότι πρέπει να πείσεις κάποιον στην εποχή μας να φορά κράνος.

Ευθύνεται κανείς;

Αρχικά η πολιτεία, γιατί:

Προσφέρει ελλιπή παιδεία
Δεν επιβάλλει τους νόμους (συστηματικά και με διάρκεια)
Δεν διευκολύνει την αγορά εξοπλισμού με ευνοϊκότερη φορολογία

Ο καθένας από εμάς, γιατί:

Δεν αντιδρά
Δε συμβουλεύει
Δεν εκπαιδεύει/κατευθύνει το περιβάλλον του στη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού (κατ’αρχάς με το παράδειγμα που ο ίδιος δίνει)

Η «Νέα Πνοή» αντιλαμβάνεται την ενημέρωση για την Οδική Ασφάλεια ως κοινωνικό έργο, ως μια συνεχή προσπάθεια επιμόρφωσης με δράσεις κατανόησης της αναγκαιότητας και των δυνατοτήτων βελτίωσης της οδικής συμπεριφοράς

*O Kωνσταντίνος Λύκος είναι Αξιωματικός της ΕΛ ΑΣ ε.α. και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια» του Γιάννη Πισιμίση