News Ticker

Δράση: Εβδομάδα Περιβάλλοντος; Και του χρόνου!

Ερωτήματα με την ευκαιρία της ημέρας περιβάλλοντος... Της Κωνσταντίνας Κουντουριώτη*

tree-in-hand-grass

Μέχρι τις εκλογές του 2014, η τότε διοίκηση, σε σχετικές ερωτήσεις της «Δράσης», απαντούσε ότι είχε ξεκινήσει η διαδικασία κομποστοποίησης, (στο χώρο της Ναυτικής Βάσης), και ότι ο δήμος ήδη παρήγαγε «κομπόστ». Μάλιστα, με αγανάκτηση για την επιμονή μας, ο δήμαρχος πληροφορούσε το Δ.Σ. ότι αυτό ακριβώς το κομπόστ χρησιμοποιήθηκε για την πλήρωση των μεγάλων κατασκευών – ζαρντινιέρας με λουλούδια που τοποθετήθηκαν προεκλογικά στο διάζωμα της Λ. Πεντέλης, στο κέντρο των Βριλησσίων. Αφήστε που ο δήμος θα μοίραζε κομπόστ και στους δημότες!

Από τότε πέρασε άλλος ένας χρόνος, (τα φυτά, βέβαια, στις ζαρντινιέρες της Λ. Πεντέλης ξεράθηκαν και αποσύρθηκαν), αλλά ακόμη, ούτε και επί νέας διοίκησης, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τελικά παράγεται κομπόστ στις δημοτικές εγκαταστάσεις.

Επειδή ίσως κάποιοι θεωρούν ότι όλα αυτά είναι απλώς οικολογικές εμμονές των «αριστερών» και επίσης, επειδή οι διοικήσεις αλλάζουν αλλά το προσωπικό του δήμου δεν αλλάζει, ήρθε ένα μικρό θεματάκι σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (συνεδρίαση 29ης Μαΐου 2015, θέμα 19ο) για να μας λύσει τις απορίες. Επειδή «όλα εδώ πληρώνονται»:

«Σας γνωρίζουμε ότι για τη διατήρηση και την ενίσχυση του πρασίνου του Δήμου μας στους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, απαιτείται η προμήθεια φυτών, φυτοπαθολογικού υλικού και κηπευτικού χώματος». Και γι’ αυτό ζητείται «Ψήφιση πίστωσης ύψους 32.803,39 € για την ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΥΤΩΝ, ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ, ΚΗΠΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΜΑΤΟΣ».

Επομένως, μπορεί κανείς να συνάγει ότι ο δήμος Βριλησσίων ΔΕΝ παράγει κομπόστ, την ώρα που τα κλαδέματα των κήπων και των πάρκων εξακολουθούν να στοιβάζονται στα πεζοδρόμια.

Τίθεται όμως και άλλο ένα ερώτημα:

Άραγε ο δήμος Βριλησσίων, με τις τόσες πράσινες εκτάσεις και πλατείες, ο οποίος διέθετε και διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και γεωπόνο διευθυντή της υπηρεσίας πρασίνου, επί τόσα χρόνια, δεν θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει ένα υποτυπώδες ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΥΤΩΡΙΟ π.χ. στο χώρο της Ναυτικής Βάσης ώστε να περιορίσει δραστικά τις δαπάνες για την αγορά κοινόχρηστων φυτών και δέντρων, τα οποία μάλιστα, φυτεύονται (λόγω κόστους) σε τόσο μικρή ηλικία, που τα περισσότερα, χωρίς φροντίδα, δεν καταφέρνουν να μεγαλώσουν; Εκεί δηλαδή, όπου ήδη δραστηριοποιούνται και καλλιεργούν ο «Βριλησσός» και η ομάδα «Αγρόσχολοι»;

Μικρά φυτώρια θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και για εκπαιδευτικούς λόγους στα σχολεία της πόλης μας, ακόμη και σε γλάστρες, ώστε όχι μόνο να εμπλουτίζεται το πράσινο του δήμου, αλλά και να χαίρονται τα παιδιά τη σχέση τους με το φυτικό περιβάλλον.

Ως πότε λοιπόν, θα αρκούμαστε στις ετήσιες φιέστες των εκάστοτε διοικήσεων, όπου οι δήμαρχοι θα δείχνουν το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον φωτογραφούμενοι μπροστά σε κάποια αφιλόξενη λακκούβα υποδοχής αναιμικών πεύκων, που αγοράζονται και φυτεύονται στην αρχή του καλοκαιριού, σε μη ενδεδειγμένη δηλ. περίοδο και συνήθως μετά εγκαταλείπονται και ξεραίνονται, όπως συνέβη π.χ. στην περσινή δενδροφύτευση;

Τέλος, με την ευκαιρία της χθεσινής ημέρας περιβάλλοντος και της δημόσιας «διαβούλευσης» που διοργάνωσε η σημερινή διοίκηση, η οποία τόση σχέση είχε με δημόσια διαβούλευση, όσο η κομποστοποίηση με την κομπόστα ροδάκινου, όλοι θυμήθηκαν το περιβάλλον. Ακούμε, διαβάζουμε ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση πρέπει να γίνεται στα σχολεία… Μάλλον όμως τα παιδιά γνωρίζουν αρκετά για την ανακύκλωση-κομποστοποίηση, το θέμα είναι τι γίνεται με τους μεγάλους. Χρειάζεται πρώτα να είναι ενημερωμένοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και κυρίως όσοι διοικούν τον δήμο! Εδώ πρώην δήμαρχος δήλωνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η ανακύκλωση στα Βριλήσσια έφθασε στο 75% των απορριμμάτων, ενώ από τα στοιχεία του ΕΣΔΝΑ είναι μόλις 7%! Άντε τώρα αυτοί οι άνθρωποι να φροντίσουν για την μείωση των απορριμμάτων!

Κωνσταντίνα Κουντουριώτη είναι μέλος της δημοτικής παράταξης Βριλησσίων “Δράση για μια άλλη πόλη”.

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.