News Ticker

O Kώστας Ιωαννίδης για την έκταση του πρ. τέννις κλάμπ

Του Κώστα Ιωαννίδη*

Τον τελευταίο καιρό τόσο στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και στα κοινωνικά δίκτυα, γίνονται συζητήσεις και εκφέρονται κρίσεις και εκτιμήσεις για την πορεία του οικοπέδου του Ο.Τ. 61του ( του πρώηνΤένις Κλαμπ για να καταλαβαίνουν όλοι), αλλά γίνεται και κριτική όσον αφορά στο γιατί και πώς η διεκδίκηση της απόκτησής του εκ μέρους του Δήμου ακολούθησε εκείνη ή την άλλη πορεία. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, πολλά από αυτά που ακούγονται ή οι κρίσεις που γίνονται, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή αποτελούν απλές εικασίες. Με το παρακάτω σημείωμα θα προσπαθήσω να παραθέσω τα γεγονότα συνοπτικά και ελπίζω ενημερωτικά για όσους επιθυμούν να πληροφορηθούν τις βασικές παραμέτρους αυτού του ζητήματος, που απασχολεί τον Δήμο μας σχεδόν 20 χρόνια:

Τον Οκτώβριο του 1998, η δημοτική παράταξη του Νίκου Παπαδόπουλου στην οποία τότε ήμουν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου(ΔΣ), έχασε τις δημοτικές εκλογές. Στο πρώτο μετά τις εκλογές δημοτικό συμβούλιο ο κ. Σταμάτης Λώλας, νικητής των εκλογών τότε, αλλά όχι ακόμα δήμαρχος, ζήτησε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία ακόμα απάρτιζε ο συνδυασμός του Νίκου Παπαδόπουλου, να ξεκινήσει τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης του οικοπέδου τουΟ.Τ. 61του (Τένις Κλαμπ). Ενόψει του αιτήματος του μελλοντικού δημάρχου Βριλησσίων ο συνδυασμός μας τότε δέχθηκε και με απόφαση του ΔΣ ξεκίνησαν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης του συγκεκριμένου ακινήτου υπό τις σφοδρές ενστάσεις και αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, των ιδιοκτητών.

Η διαδικασία αυτή, μέχρι την έκδοση της Πράξης Αναλογισμού και της κατάθεσης στο Δικαστήριο της ΑίτησηςΠροσωρινής Τιμής Μονάδας, μετά από πολλές και έντονες δικαστικές αλλά και προσωπικές διενέξεις, διήρκεσε μέχρι και το τέλος περίπου της δημαρχίας Αργύρη Ντινόπουλου.

Τους πρώτους μήνες της δημαρχίας μου (2007) εξεδόθη η απόφαση του προσδιορισμού προσωρινής τιμής μονάδας για το Τένις Κλαμπ, σύμφωνα με την οποία ο δήμος Βριλησσίων θα έπρεπε να καταβάλει στους ιδιοκτήτες ως αποζημίωση το ποσό των 8.500.000 Ευρώ περίπου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τον Νόμο, ο δήμος είχε περιθώριο για την καταβολή αυτού του ποσού τους 18 μήνες από την έκδοση της απόφασης αυτής, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2008.

Εμείς ως Διοίκηση, προσφύγαμε στο Εφετείο για τον προσδιορισμό Οριστικής Τιμής Μονάδος με την ελπίδα μειώσεως του ανωτέρω ποσού. Πλην όμως, η απόφαση του Εφετείου που εξεδόθη περί την Άνοιξη του 2008 άφησε το ποσό στο ύψος που το προσδιόρισε η πρωτόδικη απόφαση.

Μετάτην απόφαση αυτή ξεκινήσαμε τις διαδικασίες εξεύρεσης αυτού του ποσού μέσω δανεισμού από τραπεζικά ιδρύματα, αφού θεωρούσαμε και θεωρούμε τον χώρο αυτό απαραίτητο για τον Δήμο Βριλησσίων. Πράγματι, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκε λήψη δανείου ποσού 8.500.000 Ευρώ, αφού τεκμηριώθηκε ότι ο Δήμος δεν θα μπορούσε να πληρώσει το ποσό εξ ιδίων πόρων. Τότε παρατηρήθηκαν τα εξής παράδοξα: Ο μεν συνδυασμός του κ. Λώλα μειοψήφησε στην συνεδρίαση αυτή για τη λήψη του δανείου με τον ισχυρισμό ότι ο Δήμος θα έπρεπε να πληρώσει τα χρήματα αυτά εξ ιδίων πόρων, οι δε ιδιοκτήτες προσέφυγαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για την ακύρωση της απόφασης αυτής για τυπικούς λόγους. Δυστυχώς, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με απόφασή της ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων με αβάσιμη αιτιολογία κατά της οποίας εμείς προσφύγαμε στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Και όλα αυτά υπό το βάρος και την πίεση της προθεσμίας του Οκτωβρίου 2008.

Ως αναμενόταν, η Δευτεροβάθμια Επιτροπή δικαίωσε τον Δήμο Βριλησσίων όμως η απόφαση αυτή, όλως περιέργως, εξεδόθη δύο ή τρεις ημέρες μετά την πάροδο της 18μηνης προθεσμίας. Έτσι οι ιδιοκτήτες του Τένις Κλαμπζήτησαν από τα Διοικητικά Δικαστήρια την άρση της απαλλοτρίωσης. Οι προτάσεις μας για συναινετική επίλυση της διαφοράς, ώστε να μας δοθεί χρόνος ολίγων μηνών για να πάρουμε το δάνειο και να τους καταβάλουμε το ποσό της αποζημίωσης, δυστυχώς απορρίφθηκαν από τους ιδιοκτήτες.

Έτσι αποδείχθηκε ότι ο πραγματικός στόχος των ιδιοκτητών δεν ήταν να πάρουν την αποζημίωση, αλλά να πάρουν πίσω το ακίνητό τους.

Τα επόμενα χρόνια, η Διοίκησή μας με συντονισμένες και συνεχείς ενέργειεςπρος το ΥΠΕΧΩΔΕκαι αμέτρητες παραστάσεις των επιτροπών του (ΣΧΟΠ), κατάφερε να διατηρήσει την χρήση του Τένις Κλαμπως κοινόχρηστη, παρά τις τεράστιες πιέσεις που ασκούσαν οι ιδιοκτήτες στηνΑποκεντρωμένη Διοίκηση και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Στην προσπάθεια αυτή, συνέβαλε τόσο η μελέτη του Νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Βριλησσίων που ολοκληρώθηκε επί της θητείας μας όσο και η θετική συμβολή του Ο.Σ.Κ. με τη βοήθεια του κ. Μανιατογιάννη, επικεφαλής τότε της αντιπολίτευσης του Δήμου και νυν δημάρχου.

Με την επέλευση της οικονομικής κρίσης, αλλά και της αλλαγής συγκεκριμένης νομοθεσίας που θα ευνοούσε του Δήμο σε περίπτωση ανατροπής της χρήσης τουΤένις Κλαμπ, οι ιδιοκτήτες για αρκετούς μήνες αποσύρθηκαν από την διεκδίκηση του χώρου.

Η διοίκηση όμως του σημερινού δημάρχου, δεν πρόσεξε την αλλαγή του σχετικού νόμου τον Δεκέμβριο του 2014, που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών, οι οποίοι με αίτησή τους στο αρμόδιο όργανο του Υπουργείου (το ΣΥΠΟΘΑ), που και αυτήν η διοίκηση την πληροφορήθηκε κατόπιν εορτής, ανάγκασαν τον Δήμο να τρέχει πίσω από τα γεγονότα.

Σε αυτή την περίσταση και υπό αυτές τις συνθήκες, καθόλου ευνοϊκές για τον δήμο μας, ο σημερινός δήμαρχος επιχειρεί να διαπραγματευτεί την αγορά του ακινήτου από τους ιδιοκτήτες.

Πλην όμως, όπως και στο παρελθόν έχω γράψει δημόσια, όλες οι εισηγήσεις και παρουσιάσεις της διοίκησης προς το ΔΣ, διακρίνονται από προχειρότητα και προφανή έλλειψη τεκμηρίωσης της οικονομικής δυνατότητας του Δήμου να αγοράσει το συγκεκριμένο ακίνητο.

Και το χειρότερο η σημερινή διοίκηση του Δήμου δεν φαίνεται ικανή να χειριστεί και αυτό το σημαντικό θέμα. Ο βολονταρισμός και τα ευχολόγια δεν επαρκούν όταν πρόκειται για ένατόσο μεγάλο και σημαντικό θέμα. Αντίθετα, μπορεί να αποτελέσουν πολύ κακούς συμβούλους.

 

* Ο Κώστας Ιωαννίδης είναι δικηγόρος, τ. Δήμαρχος Βριλησσίων, και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Βριλησσίων