News Ticker

Ορέστης Ηλίας: Το Μακεδονικό, η μεγάλη παγίδα

Γράφει ο δημοτικός σύμβουλος της Δράσης Ορέστης Ηλίας

Καμία συμπαράταξη με αυτούς που επέβαλλαν τα Μνημόνια στο όνομα του «δημόσιου συμφέροντος» και τώρα θέλουν να επιβάλουν τα βαφτίσια της Μακεδονίας στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος»

Το όνομα ούτε είναι, ούτε ήταν ποτέ το πραγματικό ζήτημα στις διαμάχες ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στο συμβολικό επίπεδο, όμως, η σημασία του ήταν πάντα μεγάλη.

Το 1991, με τη διάλυση της «Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας», μέρος της οποίας ήταν η «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας», η τελευταία διεκδίκησε να συνεχίσει να υπάρχει ως αυτόνομο κράτος με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η ελληνική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη απάντησε ότι δεν θα επιτρέψει στην γειτονική χώρα να το διατηρήσει. Μπήκε σε αμφισβήτηση ακόμη και η ίδια η ύπαρξη του νέου κράτους με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να συζητάει την πρόταση του Μιλόσεβιτς, του τότε πρόεδρου της Σερβίας, να υπάρξει κοινή στρατιωτική εισβολή και διαμελισμός της πρώην Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αυτή η πολιτική του γεωπολιτικού εκβιασμού έχει όνομα:  Ονομάζεται   «Ιμπεριαλισμός».

Και είναι μια πολιτική την οποία δεν μπορεί με κανένα τρόπο να στηρίζει η αριστερά, όποια δικαιολογία και αν προβάλει.

Ελληνική κερδοσκοπία

Σε οικονομικό επίπεδο, το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90, η  Ελλάδα έγινε πρώτη ανάμεσα στους «επενδυτές» στη Δημοκρατία της Μακεδονίας με αγορά του διυλιστήριου ΟΚΤΑ από τα ΕΛΠΕ, αγορά της Stopanska bank από την Εθνική τράπεζα, της Kreditna Βank από την Αlpha bank, των τσιμέντων από την κοινοπραξία της Τιτάν, με ανάλογες επενδύσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, του ΟΤΕ κ.α.

Για όσους φοβούνται τις αλυτρωτικές βλέψεις, οι συσχετισμοί είναι συντριπτικά σε βάρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, οικονομικά, στρατιωτικά, διπλωματικά. Το ΑΕΠ της Ελλάδας, ακόμα και μετά την κρίση, βρίσκεται κοντά στα 180 δις Ευρώ. Των “Σκοπίων” είναι μόλις 9 δις. Η Ελλάδα ξοδεύει πάνω από το 2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για στρατιωτικές δαπάνες -ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 4 δις. Η “FYROM” το 1% -δηλαδή 90 εκατομμύρια όλα και όλα. Ο ελληνικός στρατός έχει 147 χιλιάδες αξιωματικούς και οπλίτες. Ο στρατός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας 16 χιλιάδες. Η Ελλάδα έχει μια από τις πιο σύγχρονες πολεμικές αεροπορίες στον κόσμο – την οποία ετοιμάζεται τώρα να ενισχύσει με ένα σμήνος (12-20 αεροπλάνα) από F35 – Stealth. Η Μακεδονία δεν έχει ούτε ένα πολεμικό αεροσκάφος.

Απέναντι σε αυτό το μεγαθήριο, οι σλαβομακεδόνες βλέπουν σαν προστασία την “αγκαλιά” του ΝΑΤΟ. Και γι’ αυτό ευθύνεται η Ελλάδα και οι κυβερνήσεις της με την υστερική πατριδοκαπηλεία και τον πολεμικό εθνικισμό, με τις ευλογίες των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Αυτοί είναι οι μαχητές της πατρίδας;

Την χώρα σου δεν την υπερασπίζεσαι ανάβοντας φωτιά με εθνικιστικό μίσος μεταξύ των λαών. Έτσι οδηγείς σε πολέμους! Πόσο μάλλον δίνοντας πάτημα σε όσους την κατέστρεψαν από την Χούντα μέχρι σήμερα!

Την υπερασπίζεσαι όταν ενεργά παλεύεις ενάντια στην πραγματική καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας που είναι η φτώχεια, η ανεργία και η ανασφάλεια για το μέλλον και για τα παιδιά σου!

Η πολιτική των ΗΠΑ είναι ακριβώς αυτό, φτώχεια και ανισότητα από την μία (ΔΝΤ) και τόνωση του εθνικισμού και των πολεμικών ανταγωνισμών από την άλλη (ΝΑΤΟ). Που βρίσκουν τους καλύτερους συμμάχους σε αυτό;; Σε αυτούς που δημόσια προπαγάνδιζαν το «ΝΑΙ σε όλα» στο Δημοψήφισμα του 2015 (Φραγκούλης, ΝΔ, βιομηχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες) και στους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής.

Δεν είναι τυχαία που βγήκαν κιόλας τα μαχαίρια μεταξύ τους για το ποιος καπελώνει ποιόν και από που έχουν χρηματοδότηση!!

http://new-economy.gr/2018/01/24/syllalitirio-makedonia-fragkos/

http://www.efsyn.gr/arthro/oi-synistoses-toy-neoy-makedonikoy-agona

Η συγκέντρωση που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 21 Γενάρη για το «όνομα της Μακεδονίας» δεν ήταν ένα αυθόρμητο, οριζόντιο γεγονός. Τον τόνο δεν τον έδωσαν οι μεμονωμένοι συμμετέχοντες. Είχε οργανωτές και ηγεσία και αυτοί ήταν που έδωσαν και το πολιτικό του στίγμα το οποίο ήταν ξεκάθαρα εθνικιστικό και ακροδεξιό.

Οι συμμετοχές των «προσωπικοτήτων» ήταν ενδεικτικές: οι μητροπολίτες όλης της Β. Ελλάδας με πρώτο τον Άνθιμο, οι βουλευτές της ΝΔ, των ΑΝΕΛ και του Λεβέντη, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (ΔΗ.ΣΥ.) και βέβαια οι υπόδικοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Κασιδιάρη.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο απόστρατος στρατηγός Φ. Φράγκος, ο οποίος έκλεισε βροντοφωνάζοντας «ζήτω ο στρατός» και «ζήτω οι ειδικές δυναμεις».

Το συλλαλητήριο εκμεταλλεύτηκαν ομάδες θρασύδειλων φασιστών για να βάλουν φωτιά στους Ελεύθερους Κοινωνικούς Χώρους «Σχολείο» και «Libertaria».

Όσοι  παραβλέπουν αυτά τα γεγονότα, επικαλούμενοι την αγνή καταγωγή μέρους του πλήθους, το μόνο που κάνουν είναι να ξεπλένουν την ακροδεξιά και να σπέρνουν σύγχυση σε εκείνους που οφείλουν να την αντιπαλέψουν.

Η Δράση για μια άλλη πόλη

Σε αυτό το σκηνικό, όπου σύσσωμη η αποτυχημένη μνημονιακή δεξιά των Μητσοτάκιδων και Σαμαράδων προσπαθεί να καπηλευτεί το ζήτημα για την ονομασία της FYROM με σκοπό να ξεπλυθεί από το βρώμικο παρελθόν της, πλάι με τους υπόδικους χρυσαυγίτες, έχουν ανάγκη εκ των «αριστερών» προερχόμενες φωνές.

Είναι θλιβερό για τον κόσμο που στήριξε και ψήφισε την «Δράση για μια άλλη πόλη» όλα αυτά τα χρόνια, να την βλέπει παγιδευμένη στα μικροπολιτικά παιχνίδια που στήνουν οι μεγαλύτεροι απατεώνες της ελληνικής ιστορίας.

Οι δημότες των Βριλησσίων έχουν ανάγκη την Δράση σε αγώνες για την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών, την διασφάλιση των κοινωνικών υπηρεσιών και την προσπάθεια για διευρυνση τους. Καμία παραίτηση από τον αγώνα για προσλήψεις, γιατί μόνο έτσι χτυπιέται η ανεργία. Η νεολαία την έχει πραγματικά ανάγκη σε μεγαλύτερη ρήξη αλλά και δημιουργικές προτάσεις σε κόντρα με τις καθεστωτικές πολιτικές. Διαφορετικά θα χάσουμε την μπάλα οριστικά..

Χρειάζεται να συσπειρωθούμε ξανά με πιο κινηματικές παρεμβάσεις στον Δήμο μας και ανοιχτές εκδηλώσεις για τα δημοτικά ζητήματα όπως η Κυκλοφοριακή μελέτη, το Ο.Τ. 61, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οδός Αργυροκάστρου, το πάρκο της Ναυτικής Βάσης κλπ.

Έτσι θα ξαναπιάσουμε το νήμα της πιο ζωντανής και αυθεντικής από τα κάτω δημοτικής κίνησης στο προάστιο και θα πετάξουμε από πάνω μας την σκόνη της ηττοπάθειας και της αποξένωσης.

Ορέστης Ηλίας

δημοτικός σύμβουλος με την Δράση για μια άλλη πόλη

(Φώτο) Το σύνθημα του ΔΣΕ γράφει: “Η ενότητα του σλαβομακεδονικού και ελληνικού λαού είναι η εγγύηση για τη νίκη”