News Ticker

Mε 229 ΝΑΙ πέρασε η συμφωνία – 39 απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ (video)

Με 229 «ναι» από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, έναντι 64 «όχι», πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το πρώτο πακέτο μέτρων της συμφωνίας.

Σημαντικές απώλειες μέτρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού 32 βουλευτές είπαν «όχι», μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Λαφαζάνης, Στρατούλης,Ήσυχος και οι πρώην υπουργοί Γιάνης Βαρουφάκης και Νάντια Βαλαβάνη. 6 δήλωσαν «παρών», ενώ η βουλευτής Καβάλας Αλεξάνδρα Τσανάκα απουσίαζε.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι» ψήφισαν οι: Γιάνης Βαρουφάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ιωάννης Σταθάς, Κώστας Ζαχαριάς, Αθανάσιος Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ραχήλ Μακρή, Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Ιωάννης Ζερδελής, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης, Στέφανος Σαμοΐλης, Ευγενία Ουζουνίδου.

«Παρών» ψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ηρώ Διώτη, Νίκος Μιχαλάκης, Βασιλική Λέβα.

Τσίπρας: “Δεν θα γίνουμε μια μικρή παρένθεση”

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή και καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει.

«Πέντε μήνες δώσαμε σκληρό αγώνα με λάθη και παραλήψεις, αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου. Για αυτόν τον αγώνα αισθάνομαι υπερήφανος γιατί με αυταπάρνηση δώσαμε τη μάχη για το δίκιο του λαού μας. Δώσαμε μια μάχη άνιση, δύσκολη» είπε.

«Τα βάλαμε με ισχυρούς αντιπάλους, με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ήταν ένας αγώνας άδικος. Παρ’ όλα αυτά έχουμε αφήσει παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο και αυτή η παρακαταθήκη δεν σβήνει. Είμαι βέβαιος ότι η σπορά θα καρποφορήσει στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Η συμφωνία είναι δύσκολη. Θα μας βάλει σε στενά δημοσιονομικά πλαίσια, όχι στενότερα από ότι στο παρελθόν. Τουλάχιστον εμείς αποτελούμε εγγύηση ότι δεν θα προχωρήσουμε σε λάθη και παραλήψεις στο παρελθόν» πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

«Παρά τη δύσκολη συμφωνία, σε ότι αφορά εμένα και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη δέσμευσή μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλος για το δίκαιο του εργαζόμενου λαού. Δεν πρόκειται να κάνουμε το χατήρι σε κανέναν από τους πολιτικούς μας αντιπάλους μέσα και έξω από τη χώρα που επιδίωκαν να αποτελέσουμε μια μικρή παρένθεση, μέσα στον χρόνο» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 Μεϊμαράκης: Δεν ζητάμε ανταλλάγματα – Δεν είναι δικά μας τα μέτρα

Είναι καλύτερη μία κακή συμφωνία από μία μη συμφωνία. Αλλά είναι συμφωνία δική σας και πρέπει να βρείτε τον μηχανισμό να την πραγματοποιήσετε», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τον κατηγόρησε ότι υφάρπαξε την ψήφο του ελληνικού λαού.

«Η συνεννόηση και η συναίνεση σας αποσυσπείρωσε. Από εμάς ζητήσατε μία εξουσιοδότηση και σας την δώσαμε απλόχερα. Μιλήσαμε εμείς για αριστερή παρένθεση;» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης και δήλωσε ότι το μόνο που δεν έκανε ο κ. Τσίπρας ήταν να πει ότι η ψηφοφορία θα είναι και ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Τόνισε μάλιστα ότι δεν περίμενε τέτοια συμπεριφορά από τον πρωθυπουργό αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.