News Ticker

Δράση: Το Γεωπολιτικό Μνημόνιο το Σάββατο στο ΤΥΠΕΤ!

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, 7.00μμ, στο ΤΥΠΕΤ.

Σε μια χώρα σε κατάσταση ομηρείας, όπου οι τράπεζες και οι προϋπολογισμοί της ελέγχονται, ο δημόσιος πλούτος και οι υποδομές της εκποιούνται, οι πολίτες της φτωχοποιούνται και η νεολαία της υποχρεώνεται σε μετανάστευση, αφήνεται μάλλον ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή να υποστεί συνέπειες και στο πεδίο των εξωτερικών της ζητημάτων. Όλες οι ενδείξεις εξάλλου σήμερα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ανοίγει και πάλι ο ασκός του Αιόλου στα Βαλκάνια.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση προπαγανδίζει έξοδο από τα μνημόνια και προβάλλει την επίλυση του «Μακεδονικού», (αντίστοιχα του «Κυπριακού» και των σχέσεών μας με την Τουρκία), ως μια «ιστορική ευκαιρία» που η ίδια θα αναλάβει, συσκοτίζοντας και αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη απέναντι στα πραγματικά ενδεχόμενα.

Όπως πάντα πιστεύαμε, τα ζητήματα αυτά δεν είναι αποκλειστικά υπόθεση των κομμάτων και της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αφήνοντας στην αυτοδιοίκηση και τις δημοτικές παρατάξεις μόνο τα κυκλοφοριακά, την ανακύκλωση και τις δράσεις «χαμηλής» πολιτικής. Η ζωή μας δεν χωρίζεται σε τομείς «εντός» και «εκτός» Δήμου. Οι πολίτες, παντού, είναι εποικοδομητικό και αναγκαίο να προβληματιζόμαστε για όλα όσα μας αφορούν, γι’ αυτό και πάντα η «Δράση» «έφερνε» μέσα στην τοπική κοινότητα ζητήματα της συγκυρίας ως αφορμή για συζητήσεις.

Υπό αυτήν την οπτική και απολύτως εντός επικαιρότητας, το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 7.00 το απόγευμα, στο ΤΥΠΕΤ, συζητάμε με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο για «To Γεωπολιτικό Μνημόνιο (Μακεδονία, Κύπρος, Αιγαίο κλπ.)» με στόχο τον κοινό προβληματισμό και το άνοιγμα μιας ακόμη συζήτησης στην πόλη μας.

Την εκδήλωση στηρίζει και η «Διεθνής Πρωτοβουλία Δελφών για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας»,* συντονιστής της οποίας είναι ο εισηγητής.

O Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε Δίπλωμα Εμπεριστατωμένων Σπουδών (DEA) στην Επεξεργασία Πληροφορίας από το Πανεπιστήμιο της Rennes στη Γαλλία. Διετέλεσε Σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας για προγράμματα ελληνοποίησης των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων και Ειδικός Συνεργάτης στο Γραφείο του Πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου σε ζητήματα ελέγχου εξοπλισμών και σχέσεων Ανατολής-Δύσης. Διηύθυνε το Γραφείο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Μόσχα για δέκα χρόνια, την περίοδο της σοβιετικής κατάρρευσης και του Γέλτσιν. Συνεργάστηκε με τον Μιχάλη Ράπτη (Pablo) στην έκδοση της διεθνούς επιθεώρησης για την αυτοδιαχείριση Κριτική Ουτοπία (Utopie Critique). Διετέλεσε Γραμματέας του Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών Σπίθα και μέλος της Γραμματείας, της Κεντρικής Επιτροπής και της Επιτροπής Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο διέκοψε κάθε σχέση τον Ιούλιο 2015. Συντονίζει τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δελφών για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας*. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και επιθεωρήσεις της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Κύπρου, της Ρωσίας.

Βιβλιογραφία:

«Η Αρπαγή της Κύπρου» (Λιβάνης, 2004)
«Η Κύπρος σε Παγίδα» (Λιβάνης, 2008)
«Φάκελος Ελλάς – Τα αρχεία των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών» (Λιβάνης, 1993)

Πρόσφατη ενδεικτική αρθρογραφία:

«…Στην κατάσταση που είναι η Ελλάδα και η πΓΔΜ, το τελευταίο πρόβλημα που ενδιαφέρει τους πολίτες των δύο χωρών είναι να λύσουν το πρόβλημα του ονόματος, που δεν δημιουργεί άλλωστε κανένα ζωτικό πρόβλημα για τις διμερείς σχέσεις. Σχεδόν όλες οι βαλκανικές χώρες (της Ελλάδος περιλαμβανομένης και επίσης της Μολδαβίας και της Ουκρανίας) είναι σήμερα προτεκτοράτα (μερική εξαίρεση η Σερβία), οι φτωχότερες και πιο λεηλατημένες από τους Δυτικούς σε όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι το πρόβλημα που θα έπρεπε να απασχολεί τους πολιτικούς της περιοχής, και πως θα συνεργασθούν για να το αντιμετωπίσουν, όχι η άρση των εμποδίων στην επέκταση του ΝΑΤΟ και τον πόλεμο με τη Ρωσία. Η λύση του προβλήματος του ονόματος ενδιαφέρει μόνον τους αξιωματούχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που θέλουν να ελέγξουν πλήρως όποιους εναπομείναντες θύλακες κρατικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια, να στραγγαλίσουν τη Σερβία, να αποβάλλουν κάθε ρωσική επιρροή από τη χερσόνησο και να την κάνουν ολόκληρη βάση περικύκλωσης και πολέμου με τη Μόσχα.»… «Ορισμένοι έχουν την άποψη ότι δεν έχει σημασία το όνομα που θα αναγνωρισθεί τελικά η πΓΔΜ και άρα μπορεί να αναγνωρισθεί με το όνομα που επιθυμεί η ίδια. Όποιος έχει αυτή την άποψη είναι τουλάχιστο ειλικρινής και συνεπής προς τον εαυτό του. Όποιος όμως προτείνει σύνθετη ονομασία, όπως εν προκειμένω η κυβέρνηση και τα βασικά κόμματα της χώρας, αναγνωρίζει ότι υφίσταται κάποιο πρόβλημα με την ονομασία, γι’ αυτό και κάνει διαπραγματεύσεις. Αλλιώς θα αναγνώριζε τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αλλά τότε πρέπει να προτείνει όνομα που να αναιρεί τις επεκτατικές βλέψεις και να ικανοποιεί τις θεμιτές ανησυχίες του ελληνικού λαού. Και το όνομα αυτό πρέπει να αναγραφεί και στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, γιατί αλλιώς απλά δουλευόμαστε όλοι μαζί…»

Απόσπασμα από το άρθρο του Δ. Κωνσταντακόπουλου «Από την Καλυψώ στον Προκρούστη (κι’ από τη Νέα Σμύρνη στη ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)», 17-01-2018
Πηγή: http://www.konstantakopoulos.gr

*Η «Πρωτοβουλία των Δελφών» είναι ένα δίκτυο Ευρωπαίων διανοουμένων που αντιτίθενται στην προσπάθεια των διεθνών οικονομικών κύκλων και των μεγάλων διεθνών εταιρειών να επιβάλουν ένα ιδιότυπο δικτατορικό καθεστώς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ιδέα γεννήθηκε από τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς τον Ιούνιο του 2015, λίγες εβδομάδες πριν από την κορύφωση της ελληνικής κρίσης. Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.defenddemocracy.press.

Σάββατο 27 Ιανουαρίου, 7.00μμ: Πάρκο “Μ. Θεοδωράκης” (ΤΥΠΕΤ), Π. Μπακογιάννη 38-42, Βριλήσσια.