News Ticker

Κεντροαριστερά: Τα εκλογικά κέντρα στα Βόρεια Προάστια

Στις 08.00 το πρωί της Κυριακής 12 Νοεμβρίου θα ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή του επικεφαλής του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς και θα κλείσουν στις 20.00, εκτός από την περιοχή της Αθήνας, όπου οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00, λόγω της διεξαγωγής του Κλασικού Μαραθωνίου.

Στα Εκλογικά Κέντρα του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με το ωράριο που θα ανακοινωθεί με ειδική εγκύκλιο της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την χώρα βάσει των Καποδιστριακών Δήμων. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάση τον εθνικό εκλογικό κατάλογο. Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι θα εκδηλώνουν την προτίμησή τους σημειώνοντας έναν σταυρό προτίμησης.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες, που είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο. Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, εάν δεν έχει προηγηθεί προεγγραφή στην σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα, απαιτείται η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Το αντίτιμο της συμμετοχής στις εκλογές ανέρχεται σε τουλάχιστον 3 ευρώ.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας περιλαμβάνει 4 στάσεις:

Στην πρώτη στάση, σε τραπεζάκι που βρίσκεται στην είσοδο του Εκλογικού Τμήματος, εθελοντής τον οποίο επιλέγει γι αυτή τη δουλειά ο ΥΕΚ, καλεί κάθε προσερχόμενο να συμπληρώσει αίτηση/δήλωση για τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία. Γι αυτό τον σκοπό τον ερωτά αν επιθυμεί απλώς να ψηφίσει ή, επί πλέον, και να μετάσχει στη διαδικασία που θα ακολουθήσει, μετά την εκλογή του νέου επικεφαλής, για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Αναλόγως της απαντήσεως, του παραδίδει για συμπλήρωση την αντίστοιχη αίτηση/δήλωση (Παράρτημα Β’). Αμέσως μετά, στο ίδιο τραπεζάκι, ο ψηφοφόρος καταβάλλει εισφορά τριών ευρώ κατ’ ελάχιστο και ο εθελοντής που ασκεί χρέη ταμία αποκόπτει από το στέλεχος και του παραδίδει αντίστοιχη απόδειξη.

Στην δεύτερη στάση, ο ψηφοφόρος προσέρχεται ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής και παραδίδει στον Πρόεδρό της είτε την συμπληρωμένη αίτηση/δήλωση, είτε το έντυπο προεγγραφής. Ταυτόχρονα, του παραδίδει ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και την απόδειξη για την καταβολή της ελάχιστης εισφοράς του των τριών eυρώ. Ακολούθως, αφού ο Πρόεδρος βεβαιώσει την ταυτοπροσωπία, ο χειριστής εντοπίζει τον ψηφοφόρο στην ταμπλέτα και, συγκεκριμένα, στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, από τον οποίο και τον διαγράφει ηλεκτρονικά. Σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, ο ψηφοφόρος δεν εντοπισθεί στον Εθνικό Εκλογικό κατάλογο, ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα Γ’.

Κατόπιν, ο Γραμματέας αναγράφει στην αίτηση/δήλωση τον αριθμό διαπίστευσης του ψηφοφόρου και την τοποθετεί σε διαφορετικό φάκελο αν πρόκειται για (απλό) ψηφοφόρο και διαφορετικό αν πρόκειται για πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στην διαδικασία για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Ο Γραμματέας αναγράφει επίσης τα στοιχεία του ψηφοφόρου (επώνυμο, όνομα και ΑΔΤ) στην κατάσταση ψηφισάντων, την οποία και ο ψηφοφόρος υπογράφει παραπλεύρως του ονόματός του. Τότε μόνον παραδίδεται στον ψηφοφόρο το ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο (Παράρτημα Δ’), και α φάκελος.

Στην τρίτη στάση, ο ψηφοφόρος μεταβαίνει πίσω από το παραβάν και σημειώνει στο ψηφοδέλτιο έναν το πολύ σταυρό προτίμησης. Εν συνεχεία, τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο και, αφού τον κλείσει, κατευθύνεται προς τον Πρόεδρο, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τότε μόνον, ο ψηφοφόρος ρίχνει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη κατά τρόπο εμφανή, ενώπιον του Προέδρου. Του επιστρέφεται η ταυτότητα ή το διαβατήριό του και η διαδικασία ολοκληρώνεται (τέταρτη στάση).

Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, οι εκπρόσωποι και οι εθελοντές μπορούν να ψηφίσουν στο Εκλογικό Τμήμα όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Όσοι προσέρχονται στην κάλπη θα μπορούν να εγγράφονται είτε ως μέλη του υπό σύσταση νέου φορέα, είτε ως φίλοι. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, ο κατάλογος των φίλων θα καταστραφεί μετά την υποβολή τυχόν ενστάσεων επί του εκλογικού αποτελέσματος και πάντως δεν θα δοθεί στους υποψηφίους. Πρόσβαση στον κατάλογο των φίλων θα έχουν οι υποψήφιοι, οι ενστάσεις των οποίων εγκριθούν από την Επιτροπή και σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται να βγάλουν φωτοτυπία του συγκεκριμένου εγγράφου. Σύμφωνα με τον κ. Αλιβιζάτο, όποιος υποψήφιος δεν πειθαρχήσει θα είναι υπόλογος έναντι του νόμου.

Προσοχή: Δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο της 19ης Νοεμβρίου θα έχουν μόνον όσοι ψηφίσουν κατά τον πρώτο γύρο και όχι όσοι προεγγραφούν στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα και για οποιονδήποτε λόγο δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά τα εκλογικά κέντρα στα Βόρεια Προάστια:

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Δερβενακίων & Σάκη Καράγιωργα, Αγία Παρασκευή Αττικής 3ο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Αγ. Ιωάννου 27, Αγία Παρασκευή Αττικής 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Παρασκευής ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Βασ. Σοφίας 9 &Δημ. Μόσχα,Αμαρούσιο Η Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Κισσάβου 11,Βριλήσσια Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βριλησσίων ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Νεότητος και Κουντουριώτου,Ηράκλειο ΠολιστικόΠολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Κηφισίας 282 2ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Λουκή Ακρίτα4, Νέα Ερυθραία Βίλα Κώνστα Νέα Ερυθραία ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ – ΠΕΥΚΗΣ Αγίας Βαρβάρας 25 και Αργύρη  ,Λυκόβρυση Πνευματικό Κέντρο Λυκόβρυσης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ – ΠΕΥΚΗΣ Χρυσοστόμου Σμύρνης και Ρήγα Φεραίου,Πεύκη Αίθουσα «Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ» – B’ ΚΑΠΗ Δήμου Πεύκης (την δεύτερη Κυριακή ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ Γκινοσάτη& Πλαστήρα 2,Μεταμόρφωση Πνευματικό Κέντρο Μεταμόρφωσης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ Πατριάρχου Ιωακείμ 4,Νέα Ιωνία Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ Περικλέους 55″,Χολαργός » Δημαρχείο – Αίθουσα «»Μελίνα Μερκούρη»» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ 17ης Νοεμβρίου 15,Μελίσσια Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ Ηρώων Πολυτεχνείου 27,Νέα Πεντέλη Πνευματικό Κέντρο Νέας Πεντέλης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ – ΨΥΧΙΚΟΥ ΚΑΛΙΓΑ 74 ΚΑΙ ΔΑΦΝΗΣ, Φιλοθέη ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ – ΨΥΧΙΚΟΥ Πλατεία Βασ. Παύλου,Ψυχικό Η Αίθουσα του Δημοτικού κτιρίου ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Αντιγόνης και Δαναΐδων,Χαλάνδρι Κέντρο Νεότητας ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Παπάγου 7,Χαλάνδρι Αίθουσα εκδηλώσεων (άνωθεν Κοινωνικού Παντοπωλείου) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Κανάρη 3, Άνοιξη Αττικής ΑΝΟΙΞΗ ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ