News Ticker

Ανακοίνωση των απλήρωτων εργαζομένων της Art and Press IKE!

Kαταγγελία εις βάρος της Art and Press IKE από τους απλήρωτους εργαζομένους της εταιρείας. Oι εργαζόμενοι ισχυρίζονται πως έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης από τη διοίκηση της εταιρείας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των εργαζομένων της Art and Press IKE, η οποία μας εστάλη και τη δημοσιεύουμε:

Αυτή η δημοσιοποίηση έχει σκοπό την ενημέρωση των συναδέλφων και γενικά των εμπλεκομένων στο χώρο του θεάτρου για να μπορέσουν να αποφύγουν αντίστοιχες καταστάσεις. Ήδη κινούνται οι απαιτούμενες και νόμιμες διαδικασίες για τη λύση του ζητήματος. Η αλληλεγγύη και η συσπείρωση αποτελούν ίσως τη μόνη λύση απέναντι σε απατεώνες και σε ανθρώπους που εκμεταλλεύονται το μόχθο και την εργασία μας .

Την καλοκαιρινή σεζόν 2017-2018 η συγκεκριμένη εταιρεία, η ART AND PRESS ΙΚΕ ( από την επωνυμία είναι εμφανές με ποιο site έχει κοινό ιδιοκτησιακό καθεστώς ) και ο κύριος μέτοχος και εκπρόσωπος της (Γνωστός Κύριος των αθηναϊκών θεάτρων ο οποίος εμφανίζεται και ως αρθρογράφος/δημοσιογράφος του ίδιου του site ) , αποφασίζει να πραγματοποιήσει περιοδεία με την παράσταση για παιδιά “Ωραία Κοιμωμένη”.

Παραλείποντας την συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια των προβών και της περιοδείας, την παντελή άγνοια του για το τι σημαίνει θεατρική παραγωγή και θεατρική παράσταση, αλλά και το διπλό πρόσωπο του άλλοτε φίλου και άλλοτε σκληρού εργοδότη γιατί το συναντάμε συχνά από αυτούς που μπήκαν τυχαία στο χώρο με σκοπό να εκμεταλλευτούν τους πάντες, παραμένουμε στα γεγονότα.

Υπογράψαμε τα συμβόλαια μας, τα οποία να σημειωθεί πως ήταν συμβάσεις αορίστου χρόνου, συμβάσεις που δεν αρμόζουν σε θεατρικές παραγωγές, οι οποίες κάλυπταν μόνο τις παραστάσεις και την τελευταία γενική πρόβα. Μετά από πίεση 2 εκ των ηθοποιών, ο Γνωστός κύριος δέχτηκε να αλλάξει μόνο μια από τις 6 συμβάσεις σε ορισμένου χρόνου, ενώ με δόλιο τρόπο διατήρησε την άλλη ως αορίστου χωρίς να ενημερώσει την ηθοποιό.

Η περιοδεία ξεκίνησε κατά τα άλλα ευοίωνη . Τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται από την πρώτη στιγμή με ατυχήματα κατά την διάρκεια των γενικών προβών λόγω φτηνών υλικών που έφερνε η παραγωγή εν αγνοία των συντελεστών. Ενώ βρισκόμασταν στη μέση της περιοδείας σε παράσταση στην Αθήνα στις 27/07/2017 και ήμασταν ήδη έτοιμοι να αναχωρήσουμε για τον επόμενο προορισμό μας τις επόμενες μέρες , στις 28/7/2017 ενημερωνόμαστε, όλοι οι συντελεστές, με email, πως η παραγωγή σταματάει την περιοδεία . Το σημαντικό σε αυτό είναι ότι σύμφωνα με τα συμβόλαια θα έπρεπε να πληρωθούμε την πρώτη δόση στις 31/07/2017, αν και είχε κάνει προφορική συμφωνία με τους ηθοποιούς πως θα πλήρωνε όσες παραστάσεις είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τις 15/07/2017.

Αυτό φυσικά και δεν έγινε, παρόλα αυτά οι ηθοποιοί συνεχίσαμε να κάνουμε τη δουλειά μας, αφού του εκφράσαμε σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μετά την παράσταση του Ναυπλίου, την ανασφάλειά μας ως προς τις αμοιβές μας. Από την 28/07/2017 λοιπόν, ο Γνωστός Κύριος της παραγωγής είναι άφαντος , δεν απαντάει ούτε σε email ούτε σε τηλεφωνήματα .

Ύστερα από πολλές προσπάθειες επικοινωνίας μαζί του για να διασφαλίσουμε τις υπογεγραμμένες αμοιβές μας καταφύγαμε στις νόμιμες διαδικασίες, ενημερώσαμε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και κάναμε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας , ο ίδιος άνθρωπος συνεχίζει να είναι άφαντος από αυτή την παραγωγή αρνούμενος να εμφανιστεί στο όποιο κάλεσμα.

Ο λόγος όλων των παραπάνω είναι ότι ο Γνωστός Κύριος που δεν έχει εξοφλήσει κανέναν από τους εργαζομένους που συμμετείχαν στην παραγωγή της “Ωραίας Κοιμωμένης” προσπαθεί να κάνει και καινούργιες παραγωγές, τις οποίες φυσικά ακυρώνει κατά τη διάρκεια και εξαφανίζεται. Η στήριξη σε τέτοιες λογικές και συμπεριφορές το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να στείλει ακόμα περισσότερα βήματα πίσω τον χώρο μας που ήδη έχει υποφέρει πολλά. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με νόμιμες διαδικασίες αυτά τα οποία δικαιούμαστε. Ζητούμε τη στήριξη του κλάδου και των εμπλεκομένων του θεάτρου, μέσω της προώθησης και κοινοποίησης του ανωτέρου κειμένου.

Οι Απλήρωτοι Εργαζόμενοι της Art and Press IKE