News Ticker

Bριλήσσια: Διαμαρτυρία κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στο πρατήριο της Shell!

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε απόψε το απόγευμα στο βενζινάδικο της Shell στα Βριλήσσια, με αφορμή τις καταγγελίες εργαζομένων για αντεργατική συμπεριφορά της εργοδοσίας.

Για πάνω από δυο ώρες μοιράστηκε η καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων σε πελάτες και περαστικούς με πολύ καλή ανταπόκριση.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων αγωνιστές κι αγωνίστριες από τον Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια, την τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέλη του ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ, του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, του Σωματείου Εργαζομένων Ιντρακόμ, του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Βριλησσίων, του Σωματείου Εργαζομένων του Παίδων Πεντέλης, τους εργαζόμενους του Μετρό, την Εργατική Αλληλεγγύη, την Attack, την αντικαπιταλιστική κίνηση στον επισιτισμό – τουρισμό “Καμαριέρα” και από τη δημοτική κίνηση Δράση για μια άλλη πόλη παρουσία του δημ.συμβούλου Ορ.Ηλία.

Σε συνάντηση αντιπροσωπείας συνδικαλιστών με το αφεντικό του συγκεκριμένου βενζινάδικου και τον εκπρόσωπο της Shell, οι εργοδότες απέφευγαν να απαντήσουν στις καταγγελίες, πετώντας την ευθύνη ο ένας στον άλλο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκαν κι άλλες παραβάσεις σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια.

Οι συνδικαλιστές δήλωσαν ότι θα εντείνουν τις παρεμβάσεις σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζόμενων, ειδικά σε σχέση με τις αυθαίρετες περικοπές των μισθών και τις ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας.

 

Διαβάστε τις καταγγελίες της Επιτροπής Αγώνα Εργαζόμενων:
“ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ
Από τις αρχές Ιουλίου με την αλλαγή διεύθυνσης στο πρατήριο καυσίμων της shell στα Βριλησσια(Αναπαύσεως 14 και Μητροπούλου) η εργοδοσία δείχνει καθημερινά το πραγματικό αντεργατικό πρόσωπό της. Οι μορφές της αυθαιρεσίας ποικίλλουν κι αφορούν το μισθολογικό, τις συνθήκες εργασίας και τις ίδιες τις εργασιακές σχέσεις.

Αρχικα,η βασική προϋπόθεση ευρέσεως εργασίας για έναν εργαζόμενο αποτελεί η εξασφάλιση ενός συγκεκριμένου,με βάση το εργατικό δίκαιο, μισθού. Αυτή η προϋπόθεση διακυβεύεται ανα πάσα στιγμή ανάλογα με τα οικονομικά και πολιτικά στάνταρ της εταιρείας ή της εκάστοτε διεύθυνσης (όπως στην Αναπαύσεως 14 και Μητροπουλου).

Συγκεκριμένα, η αρχική συμφωνία πρόσληψης ενός εργαζομένου μισθολογικά είναι τα 620 ευρω εκ των οποίων τα 520 είναι καθαρά (με την υπογραφή σύμβασης) και τα υπόλοιπα 100 μαύρα. Ακόμα και αυτά μειώνονται όταν έρχεται η ώρα της πληρωμής γιατί η εργοδοσία φορτώνει αυθαίρετα ελλείματα στο μισθό του κάθε εργαζόμενου. Τα ελλείματα αυτά δεν υπολογίζονται ημερησίως στο τέλος της βάρδιας αλλά στο τέλος του μήνα, ώστε ο υπάλληλος να μην έχει κανέναν έλεγχο.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό εργαζόμενου που αφού είχε στοχοποιηθεί από την εργοδοσία για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, του καταλογίστηκαν 195 ευρώ έλλειμα στο τέλος του μήνα κι όταν αρνήθηκε να τα δώσει, η εργοδοσία εκβιαστικά μοίρασε το χρέος ισόποσα στους συναδέλφους του. Η διαδικασία με τα ελλείματα δεν προβλέπεται σε κανένα σημείο της σύμβασης.
Σε περίπτωση μάλιστα ληστείας η εργοδοσία καλύπτει την κλοπή μέχρι 300 ευρώ. Αν το ποσό τα υπαρβαίνει χρεώνονται στον εργαζόμενο. Το συγκεκριμένο κατάστημα είναι από τα μεγαλύτερα στην Αττική με τζίρο χιλιάδες ευρώ καθημερινά.

Τα ελλείματα που χρεώνονται αυθαίρετα στον κάθε εργαζόμενο είναι σε ευθεία συνάρτηση με την προσωπική σχέση εργαζόμενου κι εργοδότη. Αν τα έχεις καλά με το αφεντικό δεν έχεις έλλειμα ενώ αν για οποιοδήποτε λόγο έχεις σηκώσει κεφάλι, το πληρώνεις στο τέλος του μήνα.

Ταυτόχρονα δεν υπάρχει επαρκής παροχή μέσων υγιεινής και προστασίας, καθώς σε έναν χώρο με βενζίνες, πετρέλαιο, αέριο και άλλα χημικά, δεν παρέχονται γάντια, μάσκες και μέριμνα πρώτων βοήθειών σε περίπτωση ατυχήματος.

Το ίδιο με τα ρούχα (τα οποία δεν μπορούμε να φέρουμε από το σπίτι μας αλλά υποχρεωτικά πρέπει να φέρουν το σήμα της εταιρίας). Σε μέρες με χαμηλή θερμοκρασία, αντιστοιχούν 3 ζακέτες για 7 υπαλλήλους.

Η εργοδοσία παρεβαίνει ακόμα και τις επιταγές των προμηθευτών όσο αφορά την προστασία των εργαζομένων. Για παράδειγμα στο πόστο του αερίου, παρότι η ίδια η προμηθεύτρια Κόραλ Γκας προτρέπει στη μη εξυπηρέτηση πελατών που έχουν τη βαλβίδα σε επικίνδυνο για την ακεραιότητα του εργαζόμενου σημείο, η εργοδοσία κάνει τα στραβά μάτια «για να μη χάσουμε τον πελάτη».

Τα προβλήματα δεν περιορίζονται στο μισθολογικό κομμάτι και σε αυτό της ασφάλειας. Η συμπεριφορά της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους αρκετές φορές είναι προσβλητική κι απαξιωτική, διαμορφώνοντας ένα άσχημο κι εντατικοποιημένο περιβάλλον για την εργασία του καθενός μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΜΑΣ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΛΟΠΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

5ΗΜΕΡΟ- 40ΩΡΟ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΜΙΣΘΟΣ.ΕΝΣΗΜΑ.ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΕΙΙΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ(π.χ. ΤΑΜΕΙΟΥ)

ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΓΑΝΤΙΑ.ΓΥΑΛΙΑ,ΡΟΥΧΑ) ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ”

Πηγή: Εργατική Αλληλεγγύη