News Ticker

To σχέδιο της «Νέας Πνοής» για την ανάπλαση της πρ. Ναυτικής Βάσης! (video+photos)

Το Πάρκο “Μ. Κάλλας” (πρώην Ναυτική Βάση) αποτελεί όχι μόνο έναν πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου για την πόλη μας και για την περιοχή, αλλά και μια ιστορική κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας.

Περικλείεται απο την Λ. Πεντέλης , την Λ. Αναπαύσεως ,την οδό Καλλιανίου και την οδό Φιλικής Εταιρείας. Ἐχει συνολική έκταση 52 στρεμμάτων και για πολλά χρόνια άνηκε στο Πολεμικό Ναυτικό. Παραδόθηκε στον Δήμο Βριλησσίων τα πρώτα χρονια της δεκαετίας του 2000.  Τα αμέσως επόμενα χρόνια ένα τμήμα του οικοπέδου αυτού, εκτασης περίπου 17 στρεμματων κατασκευάστηκε ως πάρκο αναψυχής.

Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμενε κανείς. Ο χώρος αντί να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί σε πρότυπο πάρκο, υποβαθμίστηκε χάνοντας τη ζωτικότητά του και έχοντας περιέλθει πλέον σε μαρασμό. Η εγκατάλειψη και η αδιαφορία έφερε την υποβάθμιση, τη ρύπανση και την ερημοποίηση. Συνέπεια όλων αυτών είναι ο χώρος της πρώην Ναυτικής Βάσης όχι μόνο να μην αποτελεί έναν όμορφο και ζωντανό χώρο πρασίνου αλλά και να εξελίσσεται σε εστία παραβατικότητας και ανομίας.

Στο συγκεκριμένο αυτό οικόπεδο εκτός απο την έκταση των 17 στρεμμάτων, υπάρχει στο βόρειο τμήμα του ενα κτίριο υποσταθμού της ΔΕΗ, ένας μικρος λαχανόκηπος που συντηρείται από τον Βριλησσό, ένα μικρό ξύλινο σπίτι των προσκόπων και όλο το υπόλοιπο νότιο-ανατολικό κομμάτι του οικοπέδου, έκτασης 28 στρεμμάτων, χρησιμοποιείται σήμερα ως χώρος στάθμευσης απορριματοφόρων και άλλων οχημάτων του Δήμου Βριλησσίων, καθώς και χώρος εναπόθεσης οικοδομικών υλικών, κάδων απορριμμάτων, παροπλισμένων οχημάτων κλπ.

Το όραμα της «Νέας Πνοής» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την σημερινή κατάσταση του πάρκου. Προτεραιότητά για την δημοτική παράταξη και τον επικεφαλής Γιάννη Πισιμίση αποτελεί η ριζική ανάπλαση του χώρου (52 στρεμμάτων), καθώς και η λειτουργική του σύνδεση με τον ελεύθερο χώρο που βρίσκεται στην είσοδο των Άνω Βριλησσίων, δημιουργώντας στο πάρκο σύγχρονες υποδομές που θα αναβαθμίσουν συνολικά την πόλη μας.

    Η πρόταση της ανάπλασης στο πάρκο της πρωην Ναυτικής Βάσης των Βριλησσίων μελετήθηκε απο τους καταξιωμένους αρχιτέκτονες  Άκη Δημαρά και Πάρι Βασιλειάδη και σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παρακάτω σημεία:

1. Tις κτιριολογικές ανάγκες, όπως αυτές προκύπτουν από τις ανάγκες των πολιτών για τη συγκεκριμένη έκταση και το όραμα της δημοτικής παραταξης «Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια» και του επικεφαλής της Γιάννη Πισιμίση.

2.Τα προβλήματα και τις παθογένειες της υπάρχουσας κατάστασης του πάρκου.

3. Το κόστος των κατασκευών και γενικότερα τον προϋπολογισμό των επεμβάσεων στο χώρο.

4. Τον σεβασμό αλλά και τον εμπλουτισμό του υπάρχοντος πρασίνου, των δέντρων, των φυτεύσεων και γενικότερα της χλωρίδας του πάρκου.

5. Την προσπάθεια για μία άρτια αρχιτεκτονική λύση, ώστε να αναδειχτούν οι δυνατότητες του πάρκου και πέρα από τη λειτουργικότητα, την εργονομία, την οικολογία και την ασφάλεια, να επιτευχθεί και μία υψηλής αισθητικής λύση, όπως αξίζει στην πόλη και τους πολίτες των Βριλησσίων, με δραστηριότητες αθλητισμού, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Το κόστος των παρεμβάσεων εκτιμάται στα 1,8 με 2 εκατομμύρια ευρώ. Μια χρηματοδότηση που είναι απολύτως ρεαλιστική, τόσο μέσω ίδιων πόρων του Δήμου μας, όσο και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 

       Η νέα πρόταση ανάπλασης αναπτύσσει το νέο πάρκο σε έκταση 35 στρεμμάτων περιπου, (υπερδιπλάσια της προηγούμενης) και περιορίζει δραστικά την εκταση του χώρου στάθμευσης των απορριματοφόρων του Δήμου στα 8,5 στρέμματα περίπου.

Περιλαμβάνει επτά νέες επεμβάσεις και πέντε επεμβάσεις στις υπάρχουσες υποδομές:

  1. Νέο Κλειστό Γήπεδο-Προπονητήριο (τύπου μπαλόνι)
  2. Νέο Ανοιχτό Κολυμβητήριο
  3. Νέο Θερινό Κινηματογράφο-Αμφιθέατρο
  4. Αναψυκτήριο
  5. Νέο πεζόδρομο και ποδηλατοδρόμους
  6. Νέα υπαίθρια αγορά για τη διάθεση οπωρολαχανικών.
  7. Νέο παιδότοπο-παιδική χαρά.

Η πρόταση διατηρεί αλλά και αναβαθμίζει το χώρο της λίμνης, τον αστικό λαχανόκηπο, το υπαίθριο γυμναστήριο και τα υπάρχοντα κτίρια (της αποθήκης, του παρατηρητηρίου, της Λέσχης των Προσκόπων), καθώς και το φυλάκιο στην νότια είσοδο.

Νέο πάρκο στην είσοδο των Άνω Βριλησσίων

Στη νέα αυτη συνολική πρόταση εντάσσεται και το αναξιοποίητο οικόπεδο του Δήμου Βριλησσίων που βρίσκεται εκτός και βόρεια της πρ. Ναυτικης Βασης στη δυτική είσοδο των Άνω Βριλησσίων. Εκεί δημιουργείται ένας πράσινος χώρος δεντρόφυτος και μία παιδική χαρά, αφήνοντας παράλληλα χώρο στάθμευσης για 15 αυτοκίνητα.

Αυτός ο χώρος συνδέεται  λειτουργικά με το πάρκο της πρ. Ναυτικής βάσης με μία καμπύλη-ράμπα που οδηγεί τον κάτοικο στη διασταύρωση Πεντέλης και Αναπαύσεως και μέσω της διάβασης τον οδηγεί στη βόρεια είσοδο της πρ. Ναυτικής Βάσης.

Στη Βόρεια είσοδο (Λ. Αναπαύσεως ) της Ναυτικής Βάσης σχεδιάζονται δύο νέες σημαντικές επεμβάσεις. Πρόκειται για ένα κλειστό γήπεδο-προπονητήριο πολλαπλών χρήσεων (basket-volleyball-handball) τύπου μπαλόνι και λίγο πιο κάτω ένα ανοιχτό κολυμβητήριο με κολυμβητική θερμαινόμενη δεξαμενή μήκους 25μ. , μικρή εξέδρα θεατών, αποδυτήρια και χώρους γραφείων. Ανάμεσα στο γήπεδο και το κολυμβητήριο μεταφέρεται και εμπλουτίζεται το υπαίθριο γυμναστήριο που τώρα βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά.

Η Δυτική είσοδος ( Λ. Πεντέλης ) θεωρείται η πιο κεντρική στο πάρκο, μας εισάγει σε μία ζώνη κυκλοφορίας πεζών και ποδηλάτων, στην υπάρχουσα αλλά αναβαθμισμένη λίμνη, σε παρτέρια με χαμηλή φύτευση αλλά και μέσω των πεζοδρόμων και ποδηλατόδρομων μας οδηγεί σε όλες τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις.

Στη Νότια είσοδο χωροθετείται ο χώρος του νέου Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου-Αμφιθέατρου και το αναψυκτήριο του.

Στο Κέντρο του πάρκου αναβαθμίζεται ο ήδη υπάρχων αστικός λαχανόκηπος με νεες φυτεύσεις και δημιουργείται δίπλα και κάτω από αυτόν μία εγκατάσταση μικρής υπαίθριας αγοράς για τη διάθεση οπωροκηπευτικών και άλλων προϊόντων.

Η παλιά σκοπιά μετατρέπεται σε ένα παρατηρητήριο και το παλιό φυλάκιο στη νότια είσοδο μετατρέπεται σε ένα όμορφο κτίριο πληροφοριών.

Στην αρχιτεκτονική πρόταση όλοι οι παραπάνω χώροι και εγκαταστάσεις επικοινωνούν με μία πολύ σημαντική διαδρομή πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων πλάτους 6 μέτρων που διατρέχει και ενοποιει όλο το πάρκο συνολικά, επιτρέποντας στους χρήστες -δημότες να διανύσουν περίπου ένα χιλιόμετρο οταν κάνουν όλο τον κύκλο της διαδρομής  που εχει σχεδιαστεί.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο με την ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση του πάρκου της πρ. Ναυτικής Βάσης και της εισόδου των Άνω Βριλησσίων

«Με σκληρή δουλειά, με σχέδιο και όραμα μπορούμε και μαζί θα αλλάξουμε τα Βριλήσσια. Είναι ζήτημα προτεραιοτήτων και επιλογών. Αν έχουμε όραμα ή απλά θα παραμείνουμε διαχειριστές με λογικές συντήρησης. Εμείς τολμάμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να ονειρευτούμε να σχεδιάσουμε να υλοποιήσουμε», τόνισε ο επικεφαλής της Νέας Πνοής για τα Βριλήσσια και υποψήφιος Δήμαρχος Βριλησσίων, Γιάννης Πισιμίσης.