News Ticker

Ο Βριλησσός στις Δειναρικές Άλπεις!

Εννιαήμερη ορειβατική εξόρμηση στις Δειναρικές Άλπεις (Μαυροβούνιο και Αλβανία),πραγματοποίησαν 8 στελέχη της φυσιολατρικής κίνηση ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ στα μέσα Ιουλίου. Μια εκδρομή περιπέτειας στα βουνά του Μαυροβουνίου και της βόρειας Αλβανίας, στην τελευταίο παρθένο κομμάτι της ορεινής Ευρώπης.

 Φορτωμένοι με σακίδια 9 εως 10 κιλά, με ίδιες δυνάμεις και χωρίς ντόπιους οδηγούς η ομάδα κινήθηκε στα βουνά αλλά και την ενδοχώρα των δύο κρατών κινούμενοι μόνο με τοπικά μέσα και με τα πόδια.

 Με αφετηρία τα Τίρανα όπου έφτασαν αεροπορικώς, μετακινήθηκαν μόνο με τοπικά μέσα, δηλαδή μικρά και μεγάλα λεωφορεία, ferry boat ,αγροτικά , βανάκια για να φτάσουν τελικά στην Αδριατική στο Κοτορ και τελικά στο αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου.

 Σε μία low-cost εξόρμηση περιπέτειας η ομάδα του Βριλησσού γνώρισε, εξερεύνησε και πραγματοποίησε αναβάσεις σε κορυφές και πεζοπορίες σε τέσσερις εθνικούς δρυμούς, δύο στο Μαυροβούνιο (Prokletje και  Lovcen) και δύο στην Αλβανία (Valbona k Thethi).

Οι Δειναρικές Αλπεις είναι ένα ορεινό σύστημα-προέκταση των Αλπεων, το οποίο εκτείνεται σε μήκος περίπου 700 χλμ., με κατεύθυνση παράλληλα προς τις ακτές της Αδριατικής ξεκινώντας από την βορειοανατολική Ιταλία, περνά από τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο και καταλήγει στη βόρεια Αλβανία.

Οι Βριλησσιώτες από τα Τίρανα προωθήθηκαν με τοπικό λεωφορείο στην λίμνη Κομάν η οποία δημιουργήθηκε το 1978, μετά την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Δρίνο. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα μέρη στην Αλβανία χάρη στα υπέροχα βουνά που το περιβάλλουν. Εδώ η ομάδα επιβιβάζεται σε ferry boat και απολαμβάνει ένα μοναδικό τρίωρο ταξίδι έως την Fierza , διαδρομή που συχνά συγκρίνεται με τα σκανδιναβικά φιορδ.

Από εδώ με τοπικό λεωφορείο η ομάδα φτάνει στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Valbona που με 8.000 στρέμματα  είναι μια από τις πιο όμορφες φυσικές περιοχές της Αλβανίας, εθνικό πάρκο που βρίσκεται κοντά στην ορεινή πόλη Bajram Curri.

Με βάση την κοιλάδα Valbona όπου η ομάδα διαμένει σε καταλύματα κατάλληλα για πεζοπόρους, πραγματοποιούνται εξορμήσεις από τις οποίες ξεχωρίζουν δύο μεγάλες διασχίσεις αλπικού χαρακτήρα.

Η πρώτη από τον εθνικό δρυμό Valbona στον εθνικό δρυμό Thethi (7ωρη) ,μία καλά οργανωμένη πεζοπορική διαδρομή must για όσους βρίσκονται στην περιοχή , πραγματικά από κάθε γωνιά του κόσμου με τους Ολλανδούς και Αυστραλούς να πλειοψηφούν!

Η δεύτερη την επόμενη μέρα, μία διασυνοριακή δεκάωρη διάσχιση απο το Thethi στο Vusanje (Montenegro) απαιτητική που όμως δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ανάλογες διαδρομές στις Άλπεις. Ειδοποιός διαφορά ομως η  παντελής έλλειψη δρόμων και ενδιάμεσων  καταφυγίων Οι διαδρομές μεγάλης διάρκειας ξεκινούσαν στις 4.30 με το πρώτο φως λόγω και των σχετικά υψηλών θερμοκρασιών.

 Το πρωί της Τετάρτης 12/7 οι ορειβάτες του Βριλησσού σήκωσαν τη σημαία του συλλόγου στην ψηλότερη κορυφή του Μαυροβουνίου (Crna Gora σημαίνει Μαύρο Βουνό)– Zla Kolata 2564m , μετά από μία ανάβαση διαρκείας 10 ωρών.

Αμέσως μετά η ομάδα ξεκουράστηκε στο παραλίμνιο Plav για να συνεχίσει τις δυο μέρες πριν την αναχώρηση με επίσκεψη στο πανέμορφο Cetinje, παλιά βασιλική πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου και στην συνέχεια επίσκεψη στο κοσμοπολίτικο Kotor το οποίο η ομάδα προσεγγίζει με τα πόδια κατεβαίνοντας την πιο εντυπωσιακή σκάλα των Βαλκανίων, αυτή του Κότορ, μέσα από μία διαδρομή που η ομορφιά της σου κόβει την ανάσα.

Η σκάλα του Κότορ είναι ένα κομμάτι μιας ιστορικής διαδρομής που συνδέει την πόλη του Κοτόρ (καστροπολιτεία -μνημειο  πολιτιστικής κληρονομιάς και πλέον κοσμικο θέρετρο)με την πρώην βασιλική πρωτεύουσα, το Cetinje. Η “σκάλα”  που ουσιαστικά είναι καλντερίμι με πολλαπλα κιγκελια αρχίζει από ύψος 940 μέτρων και προσφέρει εκπληκτική θέα στον κόλπο του Κότορ όπου ο πεζοπόρος φτάνει μετά από 2,5 περίπου ώρες στα τείχη της πόλης, με τις μπαρόκ και αναγεννησιακές εκκλησίες του, τα πέτρινα αρχοντικά, τα λιθόστρωτα στενά και κυρίως τις πολλές και υπέροχες πλατείες.

 Εκτός από τις ορειβατικές αναβάσεις οι συμμετέχοντες στην εννιαήμερη εξόρμηση  ήπιαν άπειρες τοπικές μπύρες και snaps από διάφορα φρούτα, δοκίμασαν τις τοπικές γεύσεις(κυρίως κρεατοφαγικές), άφθονες τηγανίτες και κεμπάπ, καταπληκτικά γιαούρτια και μαρμελάδες σε ορεινές στάνες. Για χαλάρωση από τις πεζοπορίες κολύμπησαν σε παγωμένα μπάνια σε ποτάμια ,καταρράκτες και όμορφες αλπικές παγετωνικές λίμνες, φωτογραφήθηκαν σε τσιμεντένια πυροβολεία, τα οποία χτίστηκαν την εποχή του Ενβέρ Χότζα και τα περισσότερα έχουν γίνει χώροι έκφρασης της τέχνης, με πιο κοινή αυτή του γκραφίτι και την τελευταία μέρα κολύμπησαν και χαλάρωσαν με μπάνιο στην Budva(Αδριατική).

Είδαν τις Άλπεις σε μικρογραφία , με το έντονο αλπικό ανάγλυφο που κόβει την ανάσα, τις πολλές αλπικές λίμνες, τα τρεχούμενα παγωμένα νερά και του καταρράκτες  ολούθε , τα χιόνια κοντά στις κορυφές.

 Γνώρισαν μια περιοχή που έχει γίνει προορισμός εναλλακτικών ταξιδευτών και που το πολύ σε 2-3 χρόνια θα είναι αγνώριστη-ευχόμαστε και με λιγότερα σκουπίδια- οπότε οι ενδιαφερόμενοι σπεύσατε ταχέως.

Στο Μαυροβούνιο και την Αλβανία ταξιδεύουμε μόνο με ταυτότητα(δεν χρειάζεται διαβατήριο). Για να περάσουμε από το ένα κράτος στο άλλο μέσα από τα βουνά με τα πόδια όπως τα μέλη του Βριλησσού η διαδικασία είναι λίγο πιο συνθέτη…είχε ενα μικρό ρίσκο 

Πάντως η επίσκεψη τουριστών από την Ελλάδα το 2022 σημείωσε ρεκόρ αφίξεων, το οποίο φαίνεται ότι θα επαναληφθεί και φέτος σε ένα οικονομικό προορισμό με έναν εντυπωσιακό συνδυασμό βουνού και θάλασσας.

Και μην ακούσουμε και άλλους δήθεν ανήσυχους για την ασφάλεια στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο , φιλόξενοι και αγνοί άνθρωποι ιδιαίτερα στα ορεινά , όσο πάμε προς θάλασσα τα γνωστά …