News Ticker

Νικήτας Σταματελόπουλος: Το όραμά μας για την Πεντέλη είναι να ξαναγίνει πράσινη

 Ο νέος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Βριλησσίων Νικήτας Σταματελόπουλος σε μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του νέου Δ.Σ.  παραθέτει τους στόχους της νέας διοίκησης του Συνδέσμου, κρούει «καμπανάκι κινδύνου» για την στελέχωσή του και επισημαίνει την ανάγκη αναζήτησης νέων πηγών χρηματοδοτήσεων.

Ακόμα, ο αντιπρόεδρος του ΣΠΑΠ χαιρετίζει την εκπόνηση του νέου επιχειρησιακού δόγματος πυροπροστασίας που  εφαρμόζεται από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους Δήμους, στο πλαίσιο του οποίου επιστρατεύεται και η τεχνολογία με αιχμή του δόρατος τα drone που επιχειρούν επί 24ωρου βάσης πάνω από το πολύπαθο Πεντελικό βουνό.

Τέλος, ο Ν. Σταματελόπουλος μοιράζεται μαζί μας το μεγάλο του όραμα για το Πεντελικό που αποτελεί κοινό όνειρο όσων κατοικούν πέριξ του εμβληματικού βουνού.

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ

 Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τη στιγμή που εξελέγη το νέο Δ.Σ. του ΣΠΑΠ. Ποιοι είναι οι μεσοπρόθεσμοι και ποιοι οι μακροπρόσθεσμοι στόχοι της νέας διοίκησης; Τι έχετε καταφέρει ως Σύνδεσμος στον πυκνό χρόνο που μεσολάβησε από τις εκλογές μέχρι σήμερα;

Πράγματι, έχει περάσει ένας σχεδόν μήνας από τις αρχαιρεσίες της 23ης Μαΐου 2024 για την εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΠΑΠ. Είναι αλήθεια ότι λάβαμε τη διοίκηση του Συνδέσμου σε µια κρίσιµη χρονική στιγµή, εν µέσω της αντιπυρικής περιόδου και µε πολλές προκλήσεις µπροστά μας. Έτσι, χωρίς να υπάρχει χρόνος για χάσιμο, τέθηκαν οι άμεσοι στόχοι από τον νέο πρόεδρο Βασίλη Ξυπολυτά και τα υπόλοιπα μέλη. 

Αυτοί ήταν   η άμεση πρόσληψη εποχικού προσωπικού για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών αναγκών, η απόκτηση νέων οχημάτων, οι καθαρισμοί και αποψιλώσεις επικίνδυνων σημείων και η διεκδίκηση επιπλέον πόρων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων.

Όσον αφορά τους μακροπρόθεσμους στόχους, αυτοί μπορούν να συνοψιστούν στο πρασίνισμα και προστασία της Πεντέλης, στην αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΣΠΑΠ, στη συνεργασία όλων των φορέων και αυτοδιοικητικών δυνάμεων, στη αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και drone στη μάχη της πυροπροστασίας, στη  στελέχωση, στην αύξηση της χρηματοδότησης του Συνδέσμου και στην εκπαίδευση και συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες και σχολεία.

Μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα έχουμε ήδη υλοποιήσει τους περισσότερους άμεσους στόχους, αφού ήδη έχει προσληφθεί εποχικό προσωπικό, το οποίο εκπαιδεύτηκε και ανέλαβε άμεσα υπηρεσία, παραχωρήθηκαν 2 σύγχρονα διπλοκάμπινα οχημάτα 4χ4 με πυροσβεστική υπερκατασκευή, για τις ανάγκες πυροπροστασίας από την Περιφέρεια Αττικής και τον περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά και τέλος ξεκίνησαν οι κοπές ξερών χόρτων  και οι αποψιλώσεις σε επικίνδυνα σημεία, όπως στην Νταού Πεντέλης.

Και η προσπάθεια συνεχίζεται καθημερινά….

Μιλήστε μας για την στελέχωση του Συνδέσμου. Πόσοι εθελοντές, εργαζόμενοι και οχήματα επιχειρούν κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο;

Υπάρχει σοβαρό θέμα με τη στελέχωση του Συνδέσμου με προσωπικό. Αυτή τη στιγμή ο Σύνδεσμος δεν διαθέτει ούτε έναν μόνιμο υπάλληλο παρά τις οργανικές θέσεις που προβλέπονται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του ΣΠΑΠ. Με την ανάληψη των καθηκόντων βγήκε άμεσα προκήρυξη για την πρόσληψη 28 ατόμων εποχικού προσωπικού, διάρκειας 5 μηνών, με ειδικότητα εργατών – χορτοκοπτών – πυροφυλάκων και οδηγών. Οι νέοι εργαζόμενοι εκπαιδεύτηκαν από τον προϊστάμενο του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πεντέλης Υποπυραγό Νίκο Λιάκο και τον Επιπυραγό του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Νεκτάριο Ορφανό. Επίσης, στον τομέα του εθελοντισμού χρειάζεται σημαντική ενίσχυση και διαφορετική προσέγγιση. Υπάρχουν λίγοι αλλά ιδιαίτερα δραστήριοι και ευαισθητοποιημένοι εθελοντές που συνδράμουν στην αποστολή του ΣΠΑΠ. Όσον αφορά τον εξοπλισμό σε οχήματα, υπάρχει ένας βασικός στόλος αποτελούμενος από υδροφόρα, πυροσβεστικό όχημα, 4Χ4 με πυροσβεστική υπερκατασκευή,  φορτηγό με αρπάγη, μηχάνημα έργου τύπου Bobcat, τρακτέρ κ.ά. Αλλά σίγουρα ο εξοπλισμός χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση και ο υπάρχων συντήρηση. 

Πόσα πυροφυλάκια διαθέτει ο σύνδεσμος στους Δήμους – μέλη του και τι μέριμνα έχετε λάβει για την σωστή λειτουργία τους το φετινό καλοκαίρι;

Είναι γεγονός ότι εν μέσω αυτής της δύσκολης αντιπυρικής περιόδου δεν μπορούν να γίνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης της πυροφύλαξης. Ο ΣΠΑΠ διαθέτει έναν σημαντικό αριθμό πυροφυλακίων σε όλο το Πεντελικό όρος, καθώς διαθέτει περίπου 12 πυροφυλάκια.

Οι θέσεις των πυροφυλακίων είναι πολύ σημαντικές, μεταξύ αυτών και το πυροφυλάκιο «Παναγιώτης Φούρλας» που βρίσκεται σχεδόν στην κορυφή του Πεντελικού και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα της Αττικής, όσον αφορά τη θέση και την ορατότητά του. Επίσης, ο ΣΠΑΠ έχει παραχωρήσει πυροφυλάκια σε Δήμους-μέλη, όπως στην Πεντέλη, στα Βριλήσσια και αλλού, που οι ίδιοι φροντίζουν για τη στελέχωσή τους. Είναι αλήθεια ότι στη μάχη της προστασίας της Πεντέλης επιστρατεύεται συμπληρωματικά και η τεχνολογία, μέσω των drone που διαθέτει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ορισμένοι Δήμοι-μέλη, σαρώνοντας καθημερινά και επί 24ωρου την περιοχή.

Η υποχρηματοδότηση του ΣΠΑΠ σε σχέση με άλλους Συνδέσμους αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ της απελθούσας διοίκησης του ΣΠΑΠ και της νέας δημοτικής Αρχής Πεντέλης. Θα ήθελα να μας μιλήσετε με συγκεκριμένα νούμερα:  Τι χρηματοδότηση έχετε εξασφαλίσει από την κεντρική διοίκηση και πως σκοπεύετε να διανείμετε αυτό το ποσό;

 Αναμφίβολα η ετήσια χρηματοδότηση που Συνδέσμου που λαμβάνει από τα Δήμους-μέλη  και τους ΚΑΠ Πυροπροστασίας από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ελάχιστη και δεν επαρκεί για το έργο που πρέπει να επιτελεστεί. Από κάθε Δήμο-μέλος ο Σύνδεσμος λαμβάνει κάθε έτος 18.000 ευρώ και από τους ΚΑΠ Πυροπροαστίας 400.000 ευρώ για το τρέχων έτος. Επομένως, πρέπει να αναζητηθούν και άλλες πηγές χρηματοδότησης, και αυτός είναι ένας από τους βασικότερους στόχους μας, από τρέχοντα προγράμματα (Αντώνης Τρίτσης, Ταμείο Ανάκαμψης, Πράσινο Ταμείο κλπ) για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους της προστασίας και της ανάπλασης του Πεντελικού.

Αντίστοιχοι Σύνδεσμοι, όπως ο ΣΠΑΥ, άντλησαν σημαντική χρηματοδότηση άνω των 13.000.000 ευρώ. Έτσι, τους δόθηκε η δυνατότητα να εξοπλιστούν με σύγχρονα εργαλεία, όπως νέα οχήματα, να εγκαταστήσουν σταθμούς τηλεματικής επίβλεψης του βουνού του, να δημιουργήσουν περιβαλλοντικό κέντρο κ.ά. Μέσα και εμείς από γενναίες χρηματοδοτήσεις θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα ολιστικό σχέδιο για την ανάπλαση, την αποκατάσταση και την προστασία της Πεντέλης.

Φέτος η αντιπυρική περίοδος, ουσιαστικά, ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ. Τι πρέπει να γίνει ώστε το πολύπαθο Πεντελικό βουνό να μην κινδυνεύσει;

Με την κλιματική κρίση να είναι παρούσα είναι αλήθεια ότι κάθε χρόνο δυστυχώς η αντιπυρική περίοδος θα ξεκινάει κάθε χρόνο και νωρίτερα, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν. Πρέπει σίγουρα να εφαρμοστεί  μια διαφορετική σύγχρονη προσέγγιση με τη βοήθεια φυσικά και της τεχνολογίας. Ήδη το αντίστοιχο υπουργείο με τον υπουργό  κ. Βασίλη Κικίλια παρουσίασε το πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «Αιγίς» που επιβάλει ένα άλλο επίπεδο ετοιμότητας και εγρήγορσης και όσον αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, εξοπλισμό, τα μέσα αντιμετώπισης και την αποκατάσταση. Σίγουρα χρειάζεται εγρήγορση και συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για να προστατευτεί η πολύπαθη Πεντέλη και να προστατευτούν ιδιαίτερα τα τμήματα που έχουν ακόμα διασωθεί, όπως τα πράσινα τμήματα της Κηφισιάς, του Διονύσου και του Μαραθώνα.

Πόσοι από τους Δήμους- μέλη του ΣΠΑΠ έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα πυροπροστασίας οικισμών του ΥΠΕΝ και του Πράσινου Ταμείου και ποιο το συνολικό ποσό χρηματοδότησης που τους αντιστοιχεί; Και κάτι πιο σημαντικό: τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τον δημότη της Πεντέλης, των Βριλησσίων κ.τ.λ.;

 Οι περισσότεροι Δήμοι-μέλη ήδη έχουν ενταχθεί στο  πρόγραμμα πυροπροστασίας οικισμών του ΥΠΕΝ και του Πράσινου Ταμείου, όπως οι Δήμος Πεντέλης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Σπατών- Αρτέμιδος, Ραφήνας- Πικερμίου, Παλλήνης, και οι υπόλοιποι- όπως ο Δήμος Κηφισιάς- αναμένουν τις επόμενες μέρες να ανακοινωθεί επίσημα η ένταξη τους στο πρόγραμμα.

Το ποσό κυμαίνεται ανάλογα τον Δήμο περίπου μεταξύ των 150.000 ευρώ έως 350.000 ευρώ. Για παράδειγμα ο Δήμος Βριλησσίων μέσω των ενεργειών του δημάρχου Γιάννη Πισιμίση έλαβε χρηματοδότηση 144.000 ευρώ για την υλοποίηση σημαντικών έργων που έχουν να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια, όπως ο καθαρισμός της περιοχής Κρασσά, που θα συμβάλλουν σημαντικά στην θωράκιση του περιαστικού μας πρασίνου.

 Τον περασμένο Μάιο υπεγράφησαν 5 συμβάσεις που αφορούσαν το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης το οποίο εκπόνησαν το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τι προβλέπει το εν λόγω σχέδιο για το Πεντελικό βουνό;

Πρόκειται για ένα μακρόπνοο σχέδιο το οποίο φιλοδοξεί να δώσει ξανά ζωή στις πυρόπληκτες περιοχές. Το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης αφορά στην αποκατάσταση υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων, σε περιοχές της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Εύβοιας. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει εργασίες τεχνητής αναδάσωσης σε επιλεγμένες περιοχές, υπό την επίβλεψη των δασικών υπηρεσιών. Όσον αφορά, την Πεντέλη προβλέπει την αναδάσωση 17.500 περίπου στρεμμάτων. Αναδασώσεις θα γίνουν ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό, πάνω από τους καταρράκτες, πάνω από την Μονή Παντοκράτορος (Νταού) Πεντέλης, στους δήμους Ραφήνας – Πικερμίου, στον Μαραθώνα πλησίον της λίμνης και αλλού.

 «Έχουμε κοινό όραμα με τον νέο πρόεδρο του ΣΠΑΠ, Βασίλη Ξυπολυτά»

 Είδαμε πρόσφατα ότι ο Δήμος Πεντέλης επιστράτευσε την τεχνολογία ως σύμμαχο για την μάχη της πυροπροστασίας, με δυο drones να επιχειρούν πάνω από το Πεντελικό. Πώς κρίνετε αυτό το νέο εγχείρημα;  Υπάρχει ως σκέψη  νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να ενισχύσουν και άλλους Δήμους-μέλη του ΣΠΑΠ;

 Πράγματι, όπως ανέφερα και πριν, απαιτείται νέο επιχειρησιακό δόγμα που ήδη εφαρμόζεται από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους Δήμους. Ήδη, μετά από πρωτοβουλία της δημάρχου Νατάσσας Κοσμοπούλου στον Δήμο Πεντέλης επιχειρούν 2 drone καθημερινά και επί 24ωρου βάσεως επιτηρώντας το βουνό. Και οι Δήμοι Κηφισιάς και Μαραθώνα έχουν επιστρατεύσει drone που διαθέτουν οπτικές και θερμικές κάμερες υψηλής ανάλυσης για την προστασία της περιοχής, και άλλοι όμοροι Δήμοι εξετάζουν να χρησιμοποιήσουν και αυτοί τα εναέρια μέσα. Το πιο σημαντικό είναι ότι και οι 3 αυτοί Δήμοι και τα Κέντρα Επιχειρήσεών τους  συνεργάζονται μεταξύ τους μέσω κοινής πλατφόρμας επικοινωνίας και αναλύουν τα δεδομένα από τα drone για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση του Πεντελικού όρους.

  Πώς είναι η συνεργασία σας με τον νέο πρόεδρο του ΣΠΑΠ Βασίλη Ξυπολυτά;

 Καθημερινά συνεργαζόμαστε με τον πρόεδρο του ΣΠΑΠ και δήμαρχο Κηφισιάς Βασίλη Ξυπολυτά, όπως και με τα υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, τους δημάρχους  και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. Η συνεργασία μας είναι αγαστή και εποικοδομητική, αφού έχουμε μια κοινή οπτική πάνω στα ζήτημα του ΣΠΑΠ καθώς και κοινό όραμα.

Με τον καινούργιο  σας θεσμικό ρόλο, αυτόν του αντιπροέδρου του ΣΠΑΠ φαντάζομαι ότι θα έχετε έρθει ήδη σε επαφή τόσο με τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά όσο και με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. Τι έχετε αποκομίσει από τις συνομιλίες μαζί τους; Ποιες παρεμβάσεις σκοπεύουν να υλοποιήσουν για το Πεντελικό;

 Τα ζητήματα , όπως προείπα, απαιτούν ευρύτερες συνεργασίες. Τόσο ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας όσο και ο περιφερειάρχης Νίκος  Χαρδαλιάς είναι σε συνεχείς επικοινωνίες με τους αρμόδιους φορείς και τα αρμόδια στελέχη. Είναι σε όλους γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα οργανωτικοί και άριστοι γνώστες των θεμάτων και συγκαλούν συχνά συσκέψεις για αυτά τα θέματα – της πρόγνωσης, της πρόληψης, της σωστής ενημέρωσης και του σωστού συντονισμού.  Και οι δυο τους ήδη έμπρακτα συμβάλλουν στην ευόδωση των στόχων του Συνδέσμου. Άλλωστε, πριν από λίγες μέρες η  Περιφέρεια Αττικής ενίσχυσε τον ΣΠΑΠ με δύο νέα πυροσβεστικά οχήματα.

 Σε προσωπικό επίπεδο, ποιο είναι το μεγάλο σας όραμα για το Πεντελικό βουνό;

 Το όραμα μου για την Πεντέλη είναι να ξαναγίνει πράσινη, να την επισκέπτονται και να την απολαμβάνουν όλο και περισσότεροι πολίτες σεβόμενοι αυτό το μοναδικό οικοσύστημα. Στην Πεντέλη μεγαλώσαμε και ελπίζω να γίνει το ίδιο και για τις επόμενες γενιές.

Πηγή: https://amarysia.gr/  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ