News Ticker

Βριλησσός: Via Ferrata-Κόνιτσα (photos+video)

Μία πολυεκδρομή, μία ανάσα δροσιάς και περιπέτειας για τον ΒΡΙΛΗΣΣΟ  στην καταπράσινη Κόνιτσα ήταν  το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου. 

Ξεχωριστή εμπειρία του τριημέρου η διαδρομή Via ferrata Κόνιτσα που απόλαυσαν τα μέλη του συλλόγου με την ανάλογη εμπειρία και φυσική κατάσταση.

Και τι είναι η Via ferrata ?

H Via ferrata (ατσάλινος δρόμος) είναι για τους ορειβάτες το σημείο σύνδεσης μεταξύ πεζοπορίας και αναρρίχησης,διαπίστωση που  ανήκει στον Ιταλό φωτογράφο περιπέτειας Michele Dalla Palma.

Παράδοξο, αλλά αυτή  η ιστορία ξεκινά στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο που εκτός από δυστυχίες, καταστροφές, απώλειες ανθρώπινων ψυχών, είναι η αφορμή για το ξεκίνημα των διαδρομών της μορφής Via Ferrata.

Και αυτό γιατί οι Άλπεις ως ένα φυσικό σύνορο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις μάχες που δόθηκαν στους πολέμους στην κεντρική Ευρώπη.

Στην  τότε  Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, οι Δολομίτες υπήρξαν ένας σημαντικός ορεινός δρόμος επικοινωνίας μεταξύ των Ιταλικών και Αυστριακών δυνάμεων. Στην ανάγκη για προώθηση των στρατιωτών και του εξοπλισμού, σε αρκετά δύσβατο πεδίο, τα ορεινά μονοπάτια εξοπλίστηκαν εν μέρη με σιδερένιες σκάλες και ατσάλινα σύρματα.

 Τότε λοιπόν  για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν οι ασφαλισμένες ορεινές διαδρομές (Via ferrata) τόσο εκτεταμένα για στρατιωτικούς σκοπούς.

Την ίδια εποχή και για ορειβατικούς λόγους εξοπλίζονται  τα πρώτα αναρριχητικά μονοπάτια στους  Δολομίτες το 1903 , την κορυφογραμμή της Marmolada, το  Grossglockner (κορυφή της σημερινής Αυστρίας) και στη  Zugspitze(κορυφή της σημερινής Γερμανίας).

Από τότε, και στα μεταπολεμικά χρόνια ευημερίας που έζησε η κεντρική Ευρώπη, οι διαδρομές Via ferrata εξοπλίστηκαν καλύτερα, πολλαπλασιάστηκαν και πέρασαν από τα χέρια του πολέμου στην χρήση των αναρριχητών και ορειβατών, φτάνοντας σήμερα να θεωρείτε μία σημαντική και ασφαλής υπαίθρια  δραστηριότητα, με χιλιάδες ανθρώπους να σκαρφαλώνουν σε διαδρομές που πανευρωπαϊκά σήμερα ξεπερνούν τα 3500 χλμ.

Τέτοιες διαδρομές  μπορεί να δοκιμάσει ο καθένας που έχει μία σχετικά καλή φυσική κατάσταση, αρκεί να μην έχει προβλήματα υψοφοβίας.

Βοηθά η  σχετική εμπειρία με ορειβασία και αναρρίχηση .

Απαραίτητος είναι ο ειδικός εξοπλισμός, που αποτελείτε από: κράνος,αναρριχητική ζώνη,Λανιέρα Via ferrata,Γάντια

 Στη Ελλάδα υπάρχουν περί τις  6 διαδρομές Via ferrata με τις πιο σημαντικές να βρίσκονται στην Κόνιτσα (εντυπωσιακή η γέφυρα Θιβετιανού τύπου που διασχίζει τον Αώο ποταμό), στην Πάρνηθα,στο Καρπενήσι και στην Κρήτη στα Αστερούσια όρη.

Η διαδρομή της Κόνιτσας, την οποία σκαρφάλωσαν οι Βριλησσιώτες  ξεχωρίζει, γιατί κινείται πάνω από τον ποταμό Αώο δίπλα στην Κόνιτσα, ξεκινώντας  από την ιστορική παλιά γέφυρα.

  Κινείται  παράλληλα και περνά πάνω από  το ποτάμι με δύο εναέριες  γέφυρες. Μία μικρή  μήκους 6-7 μέτρων και μία μεγάλη, την θιβετιανη του Αώου, μήκους 17 μέτρων και ύψους 35 μέτρων … 

 Ακολουθούν εντυπωσιακές αναβάσεις πάνω σε μεταλλικά σκαλοπάτια αλλά και σε κατακόρυφο βράχο 60-70 μέτρα πάνω από το νερό και μετά από μία 6ωρη απαιτητική  διαδρομή η περιπέτεια τελειώνει και πάλι στο γεφύρι της Κόνιτσας.

Εκτός της ferrata οι Βριλησσιώτες το τριήμερο πεζοπόρησαν μέχρι την Μονή Στομίου, απόλαυσαν rafting στον Βοιδομάτη ,επισκέφτηκαν  στην Παναγία Μολυβδοσκέπαστη, γνώρισαν την πανέμορφη τρίωρη  πεζοπορική διαδρομή   κατα μήκος του ποταμού Βοιδομάτη και βεβαίως κολύμπησαν στα δροσερά νερά του Αώου και τα παγωμένα του Βοιδομάτη. 

Μικρή ομάδα του συλλόγου πραγματοποίησε  12ωρη απαιτητική  ανάβαση – διάσχιση στην Δρακόλιμνη από το μαγευτικό μονοπάτι της Κερασιάς, με εκκίνηση την Κόνιτσα και  κατάληξη στο Μικρό Πάπιγκο.

Οι διανυκτερεύσεις έγιναν σε δωμάτια  στην Κόνιτσα.

Αρχηγοί της εξόρμησης του ΒΡΙΛΗΣΣΟΥ ήταν ο Δημητρης Μπρίκας και ο Αλέξανδρος Παπαχρήστου.

κείμενο- Διαμαντής Παπαδόπουλος 

φωτογραφίες video – Σταύρος Βελένζας, Δημήτρης Γιαννακάκης, Διαμαντής Παπαδόπουλος.