Τέλος στους αστυνομικούς των επωνύμων!
Επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, δικαστικοί και εισαγγελείς, που διαθέτουν σήμερα αστυνομική προστασία κατόπιν αιτήσεώς τους, αναμένεται να χάσουν τον… ύπνο τους, καθώς η επιχείρηση «tabula rasa» θα τρέξει από τον Φεβρουάριο.
Οι φάκελοι των «ευπαθών στόχων», όπως χαρακτηρίζονται όλα τα πρόσωπα, πλην των πολιτικών, που έχουν φρουρούς, θα αξιολογηθούν από την αρχή, με στόχο να διαπιστωθεί ποιοι πληρούν πραγματικά τα κριτήρια και πρέπει να φυλάσσονται από την Αστυνομία.
Η επιστροφή αστυνομικών σε μάχιμες υπηρεσίες αποτελεί διαχρονικά «γόρδιο δεσμό» για όλες τις πολιτικές ηγεσίες που έχουν προσπαθήσει να τον λύσουν, αλλά «σκόνταφταν» στα παράπονα και στα τηλέφωνα που δέχονταν όταν «έκοβαν» την αστυνομική συνοδεία των VIPs και των πρώην πολιτικών προσώπων.
Φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν άμεσα στο πολυπόθητο ξεσκαρτάρισμα σε όλες τις λίστες με τους ευπαθείς στόχους, με στόχο να απελευθερωθεί αστυνομικό προσωπικό από τη φύλαξη των επωνύμων και να διατεθεί στις υπηρεσίες της ΓΑΔΑ.
O νόμος Δένδια
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», τον Φεβρουάριο θα τεθεί σε ισχύ ο ψηφισμένος επί Δένδια νόμος 4249/14, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν εφαρμοζόταν και προβλέπει την ανάθεση φρούρησης των VIPs στην Υπηρεσία Προστασίας Αλλοδαπών Αξιωματούχων και Ευπαθών Στόχων.
Με τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στην εν λόγω υπηρεσία θα διορθωθούν οι στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί από την ανάθεση της φύλαξης των επωνύμων στην Κρατική Ασφάλεια. Μέσω του συγκεκριμένου νόμου θα δοθεί αφενός η αφορμή για επικαιροποίηση της λίστας των ατόμων που διαθέτουν έναν ή και περισσότερους φρουρούς χωρίς να συντρέχουν σοβαροί λόγοι, μια και οι αστυνομικοί που είναι στη φύλαξή τους έχουν κυριολεκτικά «καταντήσει Φιλιππινέζες» – όπως είχε δηλώσει ο Νίκος Τόσκας.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», οι αξιωματικοί που έχουν στελεχώσει την καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία έχουν μείνει ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο, αφού ενώ προβλέπεται η φρούρηση και των «ευπαθών στόχων», προς το παρόν έχουν υπό την ευθύνη τους, πρέσβεις και διπλωμάτες. Οπως είχε αποκαλύψει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από το βήμα της Βουλής, περίπου 2.000 αστυνομικοί απασχολούνται στη φρούρηση πολιτικών και μη προσώπων. Πηγές του «Εθνους» αναφέρουν ότι η νέα υπηρεσία δεν θα λάβει υπόψη της αυτούς τους αστυνομικούς και επανεξετάζοντας τους φακέλους θα αποφανθεί πόσο προσωπικό απαιτείται πραγματικά για τη φρούρηση των επωνύμων.
Ο νόμος προβλέπει ότι η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων εδρεύει στην Αττική, εποπτεύεται και ελέγχεται από τον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και έχει ως αποστολή τη φρούρηση των πολιτικών και μη προσώπων. Για τα εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή βουλευτές και υπουργούς, υπάρχουν νόμοι που καθορίζουν επακριβώς τι προβλέπεται για τη φρούρησή τους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους», ήδη έχει γίνει επικαιροποίηση της λίστας με τα πρώην πολιτικά πρόσωπα (βουλευτές και υπουργούς) και ο αριθμός των αστυνομικών-φρουρών έχει μειωθεί στο μισό. Επί υπουργίας Πανούση είχε γίνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα και είχε μειωθεί κατά 40% η διάθεση των αστυνομικών σε πολιτικά και μη πρόσωπα.
Nέα υπηρεσία
Ο Ν. Τόσκας φέρεται να προωθεί τη δημιουργία μιας υπηρεσίας που θα υπάγεται απευθείας στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και θα είναι αρμόδια για να αποφαίνεται στα αιτήματα των VIPs για φρούρηση.
Μέχρι σήμερα η Κρατική Ασφάλεια είχε επιφορτιστεί με τη φύλαξη των επωνύμων και στερούνταν σημαντικό αστυνομικό προσωπικό. Ενώ φαινόταν να διαθέτει μεγάλη δύναμη, επί του πρακτέου την έχανε από τις μάχιμες υπηρεσίες, καθώς με μια απλή διαταγή του διοικητή της ΓΑΔΑ γινόταν απόσπαση ενός αστυνομικού για να διατεθεί σε… VIP.
Το πάρεργο της Κρατικής Ασφάλειας δημιουργούσε πονοκεφάλους στους επικεφαλής της ΓΑΔΑ, που δέχονταν πιέσεις για να αποσπαστούν αστυνομικοί, ενώ εκτός από το προσωπικό έχαναν και οχήματα που δίνονταν στους επισήμους.
Πηγές του «Εθνους» αναφέρουν ότι περίπου 200 οχήματα τελευταίας τεχνολογίας και απαραίτητα για τη λειτουργία της μεγαλύτερης αστυνομικής διεύθυνσης παραχωρούνταν ως συνοδευτικά σε… VIPs. Ενδεικτικό είναι ότι δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή για τους αποσπασμένους και μη αστυνομικούς που υπηρετούν στη φύλαξη υψηλών προσώπων.
Το εν λόγω πρόβλημα έχει επισημανθεί από όλους τους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ και του Αρχηγείου και από τον Φεβρουάριο αναμένεται να μπει ένα φρένο.
Πηγή: Έθνος
Leave a comment