News Ticker

Οι επιπτώσεις στην υγεία μας από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία μας από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας; Ποια είναι τα όρια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό; Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λουκάς Μαργαρίτης απαντά υπεύθυνα.

Του Καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας Ραδιοβιολογίας και Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λουκά Μαργαρίτη.

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ΗΜΠ) παράγονται από τεχνητές πηγές ασύρματης επικοινωνίας όπως είναι η κινητή τηλεφωνία, τα ασύρματα δίκτυα, τα ασύρματα τηλέφωνα και οι εκπομπές των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Τα ισχύοντα «όρια αποδεκτής έκθεσης» του πληθυσμού στην ακτινοβολία αυτή έχουν θεσπισθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν μόνον τις θερμικές επιδράσεις, (αυτές που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση θερμοκρασίας του εκτιθέμενου οργανισμού), παρά το γεγονός ότι οι μηχανισμοί με τους οποίους δρουν οι μη-ιονίζουσες ακτινοβολίες και τα ασθενή ηλεκτρομαγνητικά πεδία, στα κύτταρα, δεν είναι ακόμη σαφείς.

Όμως είναι πλέον αποδεδειγμένο πως το μεγάλο πλήθος των βιολογικών επιδράσεων από τα ΗΜΠ της ανθρώπινης τεχνολογίας στις συνήθεις τιμές έντασης που δέχεται ο μέσος άνθρωπος, είναι μη-θερμικά φαινόμενα, δε συνοδεύονται δηλαδή από αύξηση θερμοκρασίας του εκτιθέμενου οργανισμού, [Velizarov et al, 1999], [Hyland, 2000], [Salford et al, 2003], [Panagopoulos, Margaritis, 2003], [Panagopoulos et al, 2004, Fragopoulou, Margaritis, et al, 2010a, 2010b, Gandhi, P.O., 1982).

Το εργαστήριό μας ερευνά επί δεκαετίες τις βιολογικές επιπτώσεις των ακτινοβολιών και από το 1998 ασχολείται με τις αλλοιώσεις σε κύτταρα και σε πειραματόζωα μετά από έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κινητής τηλεφωνίας σε πραγματικές συνθήκες. Με την ιδιότητά μας αυτή έχουμε επισημάνει τους κινδύνους που συνεπάγεται η μακρά έκθεση του πληθυσμού χωρίς να λαμβάνονται ειδικές προφυλάξεις, καθώς και τους κινδύνους από τη διαμονή κατοίκων πλησίον κεραιών ραδιοσυχνοτήτων.

Συμφωνώντας και με άλλους ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θεωρούμε ότι θα πρέπει η Πολιτεία να αναθεωρήσει τα όρια αποδεκτής έκθεσης που έχει θεσπίσει, όπως άλλωστε προκύπτει τόσο από τις πολυάριθμες ανεξάρτητες έρευνες αλλά και από τις πρόσφατες αποφάσεις άλλων χωρών για μείωση των ορίων (π.χ. Βέλγιο 16 Φεβρουαρίου 2007).

Το αντίστοιχο όριο που ισχύει σήμερα στη Ρωσία είναι 10 μW/cm2, (περίπου 3 βολτ/μέτρο) [Russian EMF Safety Standards], ενώ παρόμοια είναι τα όρια που ισχύουν στην Αυστρία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Ιταλία στην Κίνα και πρόσφατα στη Γαλλία, αλλά και στο Βέλγιο (3 βολτ/μέτρο με απώτερο στόχο την τιμή 0,6 βολτ/μέτρο – απόφαση βελγικού κοινοβουλίου 16 Φεβρουαρίου 2007). Πριν λίγες μέρες στην Γαλλική εθνοσυνέλευση αποφασίστηκε η εφαρμογή της ‘αρχής της προφύλαξης ως προς της έκθεση των πολιτών στην ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας».

Οι άμεσες επιπτώσεις με τη μορφή πονοκεφάλων έλλειψης συγκέντρωσης αϋπνίες, μείωση ανοσοποιητικού συστήματος, κόπωση,αλλεργίες, διαταραχές μνήμης, κλπ., αποτελούν καθημερινά συμπτώματα στους διαμένοντες πλησίον των κεραιών(Abdell-Rassoul et al, 2006).

Είναι συνεπώς σαφές ότι αν και οι εντάσεις ακτινοβολίας που μετρήσαμε είναι εντός των ορίων που ισχύουν στη χώρα μας, εν τούτοις είναι πάνω από τα όρια άλλων χωρών, που στηρίζονται σε ολοένα αυξανόμενες επιδημιολογικές και πειραματικές μελέτες (βλέπε παρακάτω).

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΚΕΡΑΙΕΣ ΒΑΣΗΣ, ΤΙΜΗΣ 0,3 VOLT /m ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (Sage C. Carpenter D. O. 2009).

Τα ανωτέρω προκύπτουν από το ότι:

Α) τα θεσπισμένα όρια έχουν προταθεί το 1998 από την «Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από τις Μη Ιονίζουσες ακτινοβολίες (ICNIRP 1988), εποχή κατά την οποία η διάδοση της ασύρματης τεχνολογίας ήταν περιορισμένη και τα επιστημονικά δεδομένα πολύ πενιχρά.
Β) τα εν λόγω όρια είχαν προταθεί για ολιγόλεπτη έκθεση των ανθρώπων στην ακτινοβολία και όχι για ολοήμερη έκθεση όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν ή εργάζονται κοντά σε κεραίες εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων.
Γ) τα εν λόγω όρια είχαν προταθεί υπολογίζοντας μόνον τις θερμικές επιπτώσεις των ραδιοκυμάτων, ενώ έχει αποδειχθεί πρόσφατα ότι τα κύτταρα επηρεάζονται επίσης με μη θερμικό τρόπο δηλαδή χωρίς αύξηση θερμοκρασίας.
Δ) Υπάρχει πληθώρα δημοσιεύσεων που υποστηρίζουν την επίδραση της ακτινοβολίας αυτή σε εντάσεις μέχρι και 1.000 φορές κάτω από τα ισχύοντα όρια.
Ε) ένα ποσοστό πληθυσμού που αγγίζει το 3% (δηλαδή 300.000 άτομα στη χώρα μας) εκτιμάται ότι ανήκει στην κατηγορία των «ηλεκτρουπερευαίσθητων ατόμων» τα οποία αντιδρούν με σοβαρές επιπτώσεις σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία πολύ ασθενή της τάξης των 0,2 βολτ/μέτρο.
Ε) επιτροπή ειδικών στην οποία συμμετείχε η ερευνητική μας ομάδα (Fragopoulou AF, Grigoriev Y, Johansson O, Margaritis LH, Morgan L, Richter E, Sage C 2010c) κατέθεσε για δημοσίευση (που έχει γίνει αποδεκτή) ειδικό πόρισμα στο οποίο προτείνεται η ελάττωση των ορίων με γνώμονα την υγεία των πολιτών και τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

Η ακτινοβολία που εκπέμπεται από πηγές ραδιοσυχνοτήτων μικροκυματικές ή άλλες είναι τεχνητή και δεν υπήρχε κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των οργανισμών στη γη. Θεωρείται συνεπώς από πολλούς ερευνητές και στοχαστές πως οι οργανισμοί δεν μπορεί να έχουν αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας, προσαρμογής και αντιστάθμισης-επιδιόρθωσης των βλαβών που ενδεχόμενα δημιουργούνται. Έτσι είναι ιδιαίτερα δύσκολο και αυθαίρετο να επιχειρηθεί η οριοθέτηση επιπέδων αφαλούς έκθεσης των ανθρώπων στην ακτινοβολία αυτή, όπως έχει γίνει με τη ραδιενέργεια και την ιονίζουσα γενικά ακτινοβολία, όπου η ύπαρξη τέτοιας ακτινοβολίας γύρω μας από καταβολής κόσμου αλλά και σήμερα (π.χ. κοσμική ακτινοβολία, γήινη ακτινοβολία, ραδιοϊσότοπα στο σώμα μας, στα δομικά υλικά των σπιτιών μας) επιτρέπει να εφαρμόσει κανείς «όρια ασφαλούς έκθεσης» απλά προσθέτοντας κάτι παραπάνω στα ήδη υπάρχοντα επίπεδα.

Υπάρχει μέχρι σήμερα πλήθος επιστημονικών – πειραματικών μελετών, δημοσιευμένων σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά που καταδεικνύουν επιδράσεις σε κύτταρα σε πειραματόζωα αλλά και σε ανθρώπους, με επίπεδα έκθεσης εντός των ισχυόντων (δυτικών) «ορίων αποδεκτής έκθεσης»,

Έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες επικινδυνότητας της ακτινοβολίας της κινητής τηλεφωνίας σε εντάσεις εντός των θεσπισμένων ορίων σε κάθε δυνατό επίπεδο. Ειδικότερα για τις επιδράσεις από την ακτινοβολία κεραιών βάσης υπάρχουν επιδημιολογικές έρευνες συμπτωμάτων σε άτομα που διαμένουν κοντά σε κεραίες και έχουν διαπιστωθεί ποικίλα συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, κόπωση δυσλειτουργία νευρικού συστήματος μείωση ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και εμφάνιση νεοπλασιών.
Θραύσεις του DNA παρατηρήθηκαν επίσης σε ανθρώπινους ινοβλάστες μετά από διακοπτόμενη έκθεση 16 h σε RF πεδίο συχνότητας 1800 ΜΗz με τιμή SAR 1.2 ή 2 W/kg [Diem et al, 2005].

Σε ολόκληρους οργανισμούς έχoυν βρεθεί και έχουν δημοσιευθεί από την ερευνητική μας ομάδα επιπτώσεις από την ακτινοβολία, όπως
 μείωση κατά 30-60% της αναπαραγωγικής ικανότητας εντόμων, [Μαργαρίτης, Παναγόπουλος, 2000], [Panagopoulos, Margaritis 2003],
 αύξηση αποπτωτικών ωοθυλακίων κατά την ωογένεση εντόμων, [Chavdoula, Margaritis et al 2010], καθώς και
 διαταραχές μνήμης και μάθησης σε ποντίκια και σε αρουραίους [Fragopoulou et al, 2010b, Fragopoulou, Margaritis 2010, Ntzouni et al, 2010] και αλλαγές στην οστεοποίηση εμβρύων ποντικών που είχαν ακτινοβοληθεί κατά τη διάρκεια της κύησης [Fragopoulou AF, Koussoulakos S, Margaritis LH, 2010a].

Άλλες επιδράσεις αφορούν σε αλλοιώσεις στη μορφή ανθρώπινων ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων κατά τη διάρκεια συνομιλίας σε κινητό τηλέφωνο [Krause et al, 2000], αυξημένη θνησιμότητα, καθυστέρηση ανάπτυξης και μορφολογικές αλλοιώσεις σε γονιμοποιημένα αυγά πουλιών, μετά από έκθεση σε RF πεδία χαμηλών εντάσεων και διαφόρων συχνοτήτων 108 – 1010 Hz, [Xenos and Margas, 2003], μείωση 50-60% στον αριθμό γεννήσεων αρουραίων, μετά από έκθεση λίγων ημερών κατά τη διάρκεια της εμβρυογένεσης – οργανογένεσης σε RF πεδίο 9.3 GHz έντασης 5 mW/cm2 (στην περίπτωση αυτή η ένταση ήταν 5 φορές πάνω από τα όρια) [Xenos and Margas, 2003].

Μετά από έκθεση 2 ωρών σε πεδίο κινητού τηλεφώνου 915MHz πολύ μικρής έντασης που αντιστοιχεί με περίπου 1 V/m, διαπιστώθηκαν αλλοιώσεις σε νευρικά εγκεφαλικά κύτταρα αρουραίων, και αύξηση της διαπερατότητας του αίματοεγκεφαλικού φραγμού [Salford et al, 2003]. Αυτή η παρατήρηση εξηγεί τις κεφαλαλγίες και τα προβλήματα απώλειας βραχύχρονης μνήμης που πολύ συχνά αναφέρονται μετά από παρατεταμένη έκθεση ανθρώπων στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (Hardell et al, 2002).
Επίσης από πρόσφατα πειράματα έχει διαπιστωθεί μεταβολή στην έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων σε ανθρώπινες κυτταρικές σειρές [Nylund and Leszczynski, 2006], [Remondini et al, 2006], [Belyaev et al, 2006], καθώς και σε αδιαφοροποίητα εμβρυονικά κύτταρα, [Czyz et al, 2004].

Έχει γενικά διαπιστωθεί πως όσο το πλήθος των κεραιών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενες μαρτυρίες για πονοκεφάλους, απώλεια μνήμης, αποβολές, χωρίς «εμφανείς» εξηγήσεις, από ανθρώπους που πλησίον της κατοικίας ή του χώρου εργασίας τους εγκαταστάθηκαν κεραίες, κινητής τηλεφωνίας η/και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Έχουν διαπιστωθεί επίσης περιπτώσεις δημιουργίας μελανώματος από σταθμούς FM (Hallberg O. and Johansson O., 2002). Αντίστοιχα, τα τελευταία χρόνια σε φάρμες, όπου τα ζώα αναπτύσσονται πλησίον κεραιών, παρουσιάζονται με αύξουσα συχνότητα, περιστατικά όπως, μείωση της ποσότητας παραγόμενου γάλακτος, αποβολές και τοκετοί νεκρών εμβρύων. Αναφέρεται επίσης ότι τα φαινόμενα αυτά σε ζώα αναστέλλονται όταν απομακρυνθούν από τις περιοχές των κεραιών και εμφανίζονται πάλι με την επιστροφή των ζώων στις περιοχές αυτές, [Hyland, 2000].

Συμπεράσματα

Αναμφισβήτητα η Κινητή Τηλεφωνία αποτελεί στην εποχή μας πολύτιμο αγαθό που μπορεί να σώζει ζωές. Θα πρέπει όμως να διακρίνουμε ότι είναι διαφορετική περίπτωση η χρήση κινητών τηλεφώνων (αφού είναι δική μας επιλογή, μολονότι είναι γνωστοί οι κίνδυνοι), από τις κεραίες βάσης, που ακτινοβολούν άτομα που δεν έχουν καμία επιθυμία να δεχθούν την (ασθενή έστω) ακτινοβολία αυτή και μάλιστα σε 24ωρη βάση.

Στην ερευνητική μας ομάδα «Ηλεκτρομαγνητικής Βιολογίας» του Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής, ως Κυτταρικοί Bιολόγοι και Βιοφυσικοί με ιδιαίτερη γνώση του αντικειμένου της επίπτωσης των ακτινοβολιών, (ιονιζουσών και μη-ιονιζουσών), είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στα «όρια αποδεκτής έκθεσης» που έχουν θεσπιστεί κυρίως με πολιτικά-οικονομικά κριτήρια (βλέπε Hardell et al., 2007) χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι αποδεδειγμένες πλέον μη-θερμικές επιπτώσεις, που είναι εξ ίσου σοβαρές με τις θερμικές.

Θεωρούμε λοιπόν σωστό στην περίπτωση των Μη-ιονιζουσών ακτινοβολιών, όπως είναι οι μικροκυματικές ακτινοβολίες της κινητής τηλεφωνίας, να ακολουθείται η Aρχή της Προφύλαξης, δηλαδή η αποφυγή κάθε έκθεσης σε τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, εκτιμάμε ότι η εγκατάσταση των εν λόγω κεραιών επάνω σε κτήρια σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από παραπλήσια οικήματα-κτίρια αναλόγου ύψους, είναι επικίνδυνη και θα πρέπει να αποφεύγεται. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για ευνόητους λόγους κοντά σε σχολεία και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

H ελληνική νομοθεσία (νόμος 3431/2006 (ΦΕΚ 13 Α΄, άρθρο 31) εφαρμόζει αυστηρότερα όρια, σε επίπεδα 70% (και κατά περίπτωση 60% για σχολεία, βρεφονηπιακoύς σταθμούς, γηροκομεία και νοσοκομεία) εκείνων που έχει προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δηλαδή περίπου 630 μW/cm2 για συχνότητα 1800MHz. και 315 μW/cm2 για συχνότητα 900 MHz. Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι δεν προστατεύεται η δημόσια υγεία από τους δυνητικούς κινδύνους των μη θερμικών βλαβών, της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, διότι, μελέτες αποδεικνύουν ότι έχουμε βλάβες στους ανθρώπους και στο περιβάλλον, ακόμα και όταν η ένταση της ακτινοβολίας είναι κάτω από αυτά τα όρια έκθεσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε αρκετές χώρες ισχύουν πολύ πιο αυστηρά «όρια αποδεκτής έκθεσης», όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Βελγίου όπου ψηφίστηκε στη Βουλή, στις 16 Φεβρουαρίου 2007, δραστική μείωση των «ορίων αποδεκτής έκθεσης» από 27 βολτ/μέτρο σε 3 βολτ/μέτρο.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΙΜΩΝ ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΠΟ ΚΕΡΑΙΕΣ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ.

Χώρα

Όριο Αποδεκτής Έκθεσης (V/m)

Ελλάδα

22-33 (900, 1.800 MΗz αντίστοιχα)

Ελβετία

4-6

Αίγυπτος

4

Κίνα

6

Βουλγαρία

6

Βέλγιο

3 (απόφαση για μελλοντική μείωση σε 0,6 V/m)

Ρωσία

3

Παρίσι

2

Αυστρία (Σάλτσμπουργκ)

0,2

Πρόταση επιτροπής ειδικών (Νορβηγία 2009)

0,2 (σύμφωνα με δημοσιεύσεις και την Αρχή της Προφύλαξης).

 

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.