News Ticker

Ένας Βριλησσιώτης… στον Δρόμο του Μεταξιού

Το όνομά του; Γιάννης Αραμπατζής. Ο ήπιων τόνων επιστήμονας και πρωτοπόρος επιχειρηματίας από τα Βριλήσσια δημιούργησε την Νanophos το 2005. Πρόκειται για εταιρία η οποία αξιοποιεί τα ευρήματα της νανοτεχνολογίας δημιουργώντας και εξάγοντας σε περισσότερες από 20 χώρες προϊόντα που αδιαβροχοποιούν και προστατεύουν καθημερινές επιφάνειες. Στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα ήταν ένας από τους επιχειρηματίες που τον συνόδευσαν. Η Ναnophos εξασφάλισε τέσσερις μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες με πρωτοποριακές Κινεζικές εταιρίες.

Η επιχειρηματική ιδέα γεννήθηκε από τον Γιάννη Αραμπατζή, όταν ήταν ακόμα φοιτητής στο Alba Graduate School, το 2005 και αφορούσε ένα επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο στηριζόταν σε προηγμένη αντιβακτηριδιακή μέθοδο στα δομικά υλικά. Μαζί με τέσσερις συμφοιτητές του, ο νεαρός χημικός μηχανικός με διδακτορικό στο Πολυτεχνείο, «έπαιξε» με τους φωτοκαταλύτες, με τη χρήση του φωτός, που αποδείχθηκε ότι απομακρύνει από υλικά, όπως τα πλακάκια, τα διάφορα βακτηρίδια. Κοινώς, μιλάμε για υλικά που ουσιαστικά… καθαρίζονται από μόνα τους.

To Business Plan έλαβε βραβεία καινοτομίας και έγινε η ανώνυμη εταιρεία NanoPhos. Ξεκίνησε διστακτικά στο Λαύριο το 2005 με κεφάλαιο 75.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα ο τζίρος της εταιρείας ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ με καθαρή κερδοφορία και σχεδόν μηδενικό δανεισμό. Το 2008, η NanoPhos βραβεύτηκε για την καινοτομία των προϊόντων της από τον πρόεδρο της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, και απέσπασε το 1ο βραβείο καινοτομίας στην έκθεση 100% Detail του Λονδίνου. Η εταιρεία πουλάει αδιαβροχοποιητικά υλικά με τα οποία δεν επιτρέπεται σε τσιμέντο, πλακάκια, μάρμαρα, κεραμίδια να τα διαπερνά το νερό. Οπως λένε και οι ιδιοκτήτες της εταιρείας «υγρασία τέλος, φθηνά μια για πάντα»! Πλέον από τα ράφια του Praktiker μέχρι και στην μακρινή Κίνα μπορεί να βρει κανείς τα καθαριστικά επιφανειών «DeSalin» και τα αδιαβροχοποιητικά «SurfaPore», που είναι προϊόντα της εταιρείας.

Η αποτελεσματικότητα και ευκολία χρήσης των υλικών αναγνωρίστηκε γρήγορα από τις διεθνείς αγορές και τα προϊόντα της εταιρίας ήδη πωλούνται σε Νορβηγία, Σουηδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Κύπρο, Μεξικό, Γουατεμάλα, Σουδάν, Ν. Αφρική, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ην. Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιράν, Κίνα, Ινδία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία και Ιαπωνία. Στην Ελλάδα, τα προϊόντα της NanoPhos AE μπορούν να βρεθούν σε επιλεγμένα χρωματοπωλεία και καταστήματα δομικών υλικών.

«Το στήσιμο της επιχείρησης ήταν το πιο δύσκολο βήμα. Η επαγγελματική μου κάρτα τότε δεν έγραφε την ιδιότητα μου, καθώς αυτό που έκανα συμπεριελάμβανε τα πάντα! Σήμερα, εξακολουθώ να μην έχω αναφορά στις κάρτες μου (σ.σ. είναι διευθύνων σύμβουλος), για να θυμάμαι ότι η δουλειά μου δεν έχει όρια», είχε αναφέρει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξη του.

Η υπογραφή των συμφωνιών στην Κίνα συνιστά εθνική επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς ότι για πρώτη φορά, προϊόντα υψηλής (νανο)τεχνολογίας εξάγονται από την Ελλάδα σε μία χώρα υψηλών προοπτικών και μεγάλης έντασης γνώσης, όπως η Κίνα. Τα σχετικά προϊόντα αναπτύχθηκαν αμιγώς από μία Ελληνική εταιρία και τους Έλληνες επιστήμονες που τη στελεχώνουν. Η προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα, αναμένεται να ξεπεράσει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ, εντός 18 μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας.

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.