Ο Βριλησσός στο νοτιότερο δάσος Οξιάς στην Ευρώπη! (photo)
Στα νοτιοδυτικά όρια του νομού Φθιώτιδας, ανάμεσα στο Βελούχι και στα Βαρδούσια, υψώνεται επιβλητικά η Οξυά. Βουνό με σπουδαία φυτογεωγραφική σημασία και με υψόμετρο που προσεγγίζει τα 2000 μέτρα. Εκεί υπάρχει το νοτιότερο αμιγές δάσος οξυάς στην Ευρώπη. Από το δέντρο αυτό πήρε το όνομά το βουνό.
Πανέμορφο βουνό, «απείρου φυσικού κάλλους», που η δημοτική μας μούσα το πρόσεξε ιδιαίτερα και το τραγούδησε: «Βελούχι μου παράμορφο κι Οξυά ζωγραφισμένη…»,είναι ένα από τα γνωστότερα δημοτικά μας τραγούδια.
Η κορυφή της Οξυάς ονομάζεται κορυφή Σαράνταινα (1923μ.). Σύμφωνα με την παράδοση οφείλει το όνομά της στο δράμα μιας γαμήλιας πομπής από σαράντα άτομα, που διάβαινε ολόραχα το βουνό πριν από πολλά χρόνια κι έπεσε απάνω σε μια ξαφνική χιονοθύελλα που έγινε το τραγικό μνήμα της. Από τον άδικο αυτό χαμό, συνεχίζει η τοπική παράδοση, ονομάστηκε «Κλαψί» το χωριό που βρίσκεται προς τη μεριά του Καρπενησιού και «Συμπεθερικό» μια κοντινή απόκρημνη πλαγιά του Βελουχιού.
Το Γαρδίκι Ομιλαίων(υψόμετρο 1050μ) απλώνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου στις ανατολικές πλαγιές της Σαράνταινας, που αποτελεί τη νότια ραχοκοκαλιά της Πίνδου. Εχει τρεις μαχαλάδες, του Αη-Θανάση, του Σταυρού και της Παναγιάς. Υπήρξε κεφαλοχώρι της περιοχής και αυτό φαίνεται -μεταξύ άλλων- από τις δύο εντυπωσιακές εκκλησίες που δεσπόζουν: της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Αγίου Αθανασίου με το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Η ιστορική φωτογραφία του φωτογράφου της αντίστασης Σπύρου Μελεντζή στο Γαρδίκι Ομιλαίων
Το Νοέμβριο του 1942, ο καπετάνιος του Βάλτου Ναπολέων Ζέρβας και ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης με τα παλικάρια τους, πριν ξεκινήσουν για το Γοργοπόταμο, ανταμώσανε και στήσανε χορό στην πλατεία του Γαρδικιού, όπου και η ιστορική φωτογραφία που δείχνει τον Ζέρβα να σέρνει το χορό μ’ ένα ποτήρι τσίπουρο στο χέρι, ενώ τον ακολουθούν ο Βελουχιώτης, το πρωτοπαλίκαρό του ο Περικλής, με το ψευδώνυμο «Χουλιάρας» και τελευταίος, ο ταγματάρχης Γκουντχάουζ, επικεφαλής της αγγλικής αποστολής. Τρεις ημέρες αργότερα (το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου), ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου.
του Διαμαντή Παπαδόπουλου – μέλους του Βριλησσού
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
Σάββατο: Μετάβαση στο Γαρδίκι Ομιλαίων νομού Φθιώτιδος και από εκεί στο καταφύγιο. Ανάβαση στην κορυφή Σαράνταινα (1923μ.) και επιστροφή (Ω.Π.: 2). Πεζοπορία σε φθινοπωρινά χρώματα στο νοτιότερο δάσος οξιάς της Ελλάδας. Κυριακή: Κατάβαση στο Γαρδίκι Ω.Π.: 4 και επιστροφή στην Αθήνα. Ανάλογα με τις συνθήκες πιθανόν να επιλεγεί εναλλακτική διαδρομή. Διαμονή: Σε σκηνές – εναλλακτικά θα υπάρχει δυνατότητα για κατάλυμα στο Γαρδίκι Ομιλαίων Αναχώρηση: Σταθμός Metro Δ.Πλακεντίας – Έξοδος Γαρυττού, 07:00 Αρχηγοί: Κώστας Καραγιάννης , Μάνος Παναγιωτάκης Η διαδρομή χαρακτηρίζεται εύκολη εώς μέτριας δυσκολίας.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν στοιχειώδη φυσική κατάσταση. Πεζοπορικό μποτάκι απαραίτητο – όχι αθλητικά. Ενημέρωση την Τετάρτη 28/9 στο Βριλησσό- τηλ 2108105665