News Ticker

Συνεχίζεται το Φεστιβάλ παραμυθιού στο Χαλάνδρι

Το παραμύθι από τη γέννηση μέχρι τη διάδοσή του μέσω της αφήγησης βρίσκει στο Χαλάνδρι μια φιλόξενη πόλη να ξεδιπλωθεί. Στα μισά του δρόμου βρίσκεται ήδη το Φεστιβάλ Παραμυθιού που διοργανώνει ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού με τη συμμετοχή  μικρών και μεγάλων.

Το Φεστιβάλ απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και εκτός από το να ψυχαγωγήσει τους συμμετέχοντες, φέρνοντάς τους πιο κοντά στον κόσμο του παραμυθιού, στοχεύει επίσης στο να γίνει μια αφορμή ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα την τοπική ιστορία μέσα από το παραμύθι. Η διοργάνωση έχει τέσσερις εστίες δράσης σε αντίστοιχες γειτονιές της πόλης (Πολύδροσο, Συνοικισμός, Κάτω Χαλάνδρι, Πλατεία Χαλανδρίου) και περιλάμβανει  τρία επίπεδα εξέλιξης: σεμινάρια, εργαστήρια στα σχολεία, παρουσίαση των παραμυθιών στο ευρύ κοινό.

Η πρώτη φάση του φεστιβάλ έκλεισε με την ολοκλήρωση κύκλου σεμιναρίων σε ενδιαφερόμενους υποψήφιους παραμυθάδες κυρίως γονείς και παιδαγωγούς αλλά και σε όλους όσους θέλησαν να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν εργαστήρια σε Δημοτικά Σχολεία του Χαλανδρίου (1ο, 3ο , 4ο & 9ο Δημοτικό  Χαλανδρίου) με τη συμμετοχή μαθητών καθώς και ξεχωριστό σεμινάριο για τους  εκπαιδευτικούς του Χαλανδρίου με σκοπό τη δημιουργία, από τη σχολική κοινότητα, παραμυθιών βασισμένων στην τοπική ιστορία. Αυτά τα παραμύθια θα παρουσιαστούν σε τέσσερις «βραδιές παραμυθιού» που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο με την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ.

Παράλληλα με τα παραμύθια που γεννήθηκαν από την κοινότητα, ομάδες γνωστών παραμυθάδων θα παρουσιάσουν τις δικές τους μοναδικές αφηγήσεις. Το σχετικό πρόγραμμα έχει ως έξης:

– Τα παραμύθια της Μικρασίας, Σάββατο 13 Μαΐου – Συνοικισμός
– Τα παραμύθια της φύσης, Κυριακή 14 Μαΐου – Θέατρο Ρεματιάς
– Τα παραμύθια των αμπελιών, Δευτέρα 15 Μαΐου – Κάτω Χαλάνδρι
– Τα παραμύθια των νερών, Τρίτη 16 Μαΐου – Πλατεία Χαλανδρίου

Το πρόγραμμα των παραμυθάδων

-Τα παραμύθια της Μικρασίας, Σάββατο 13 Μαΐου –Συνοικισμός
«Μικρασιάτικα ακούσματα»

Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών της Μικράς Ασίας με συνοδεία ζωντανής μουσικής
Περιπέτειες απλών ανθρώπων, καμώματα βασιλιάδων, σκέψεις ζώων και σοφά λόγια του Χότζα θα ζωντανέψουν μέσα από μία μουσική αφήγηση, με παλιές ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια της Μικρασίας.

Αφήγηση: Αφροδίτη Χαραλαμπάκη
Μουσική: Μαρία Κοτσίρη

-Τα παραμύθια της φύσης, Κυριακή 14 Μαΐου – Θέατρο Ρεματιάς
«Αηδονάκι πέταξε, παραμύθια λάλησαν»

Όταν το κουρδιστό αηδόνι του αυτοκράτορα χαλάει, ο ίδιος αρρωσταίνει βαριά. «Μόνο οι  παραμυθάδες μπορούν να τον γιατρέψουν!» λέει ένας σοφός και τους καλούν στο παλάτι. Του λένε παραμύθια για δέντρα που μιλούν, για έναν εγωιστή βασιλιά, για ένα δάσος με πολύχρωμα πουλιά. Του λένε τραγούδια. Τι απ’ όλα θα τον γιατρέψει τελικά;
Ομάδα αφήγησης «Χείλια… λένε παραμύθια»
Πέγκυ Καραγιάννη
Βιργινία Κοκκίνου
Καλλιόπη Λιαδή

-Τα παραμύθια των αμπελιών, Δευτέρα 15 Μαΐου –Κάτω Χαλάνδρι
«Ένα τσαμπί παραμύθια»

Μαζί με την ομάδα αφήγησης «Παραμυθανθός» σκάφτουμε το αμπέλι!
Και βρίσκουμε μες στα φύλλα του κρυμμένους,
βασιλιάδες πονηρούς, κλέφτες, τίμιους γεωργούς,
ελάφια, αλεπούδες
και πολυλογούδες!
Η ομάδα αφήγησης «Παραμυθανθός»  κερνά ένα τσαμπί  παραμύθια και μύθους για το αμπέλι μαζί με μουσικές και τραγούδια.
Ομάδα αφήγησης «Παραμυθανθός»
Αφήγηση: Δημήτρης Μάλλης – Καλλιρρόη Μουλά
Μουσική: Δημήτρης Μάλλης – Κώστας Ακτύπης

-Τα παραμύθια των νερών, Τρίτη 16 Μαΐου -Πλατεία Χαλανδρίου
«Ιστορίες του νερού» από την Ομάδα «Κουβάρι Κουβαράκι»

Το νερό σκέπασε τη γη. Λίμνες, ποτάμια, θάλασσες γίνηκαν και κρύψανε κόσμους ολόκληρους, βασίλεια τρανά, πλάσματα που ο νους δε βάζει και φόβους που όποιος ακούσει τρομάζει. Ελάτε να δούμε τι γίνεται κάτω από την επιφάνεια των νερών. Το κουβάρι των παραμυθιών θα ακολουθήσουμε κι ο καθένας θα φτάσει σ’ όποιο βάθος μπορεί. Κρατήστε γερά την κόκκινη κλωστή μονάχα!
Αφήγηση: Ακριβή Καλδίρη
Μουσική – Τραγούδι: Γιάννης Ρασούλης

Και λίγα λόγια για τους παραμυθάδες μας…

Η Αφροδίτη Χαραλαμπάκη εργάζεται ως δασκάλα Δημοτικού στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ παράλληλα διδάσκει δημιουργική γραφή και αφηγείται παραμύθια. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Αθήνας και έχει ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη δια βίου Μάθηση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει  ειδικευτεί στην Ειδική Αγωγή και έχει παρακολουθήσει τριετή κύκλο σπουδών στο Θεατρικό Παιχνίδι. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια Υποκριτικής και Αφήγησης Παραμυθιού. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη διάσωση της λαϊκής προφορικής παράδοσης της Χίου, απ’ όπου κατάγεται, καθώς και τη δημιουργική ένταξη των τεχνών στη διδασκαλία. Παραμύθια της έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «το παραμύθι» (τχ. 5, 6, 7).

Η Μαρία Κοτσίρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε να τραγουδάει ρεμπέτικα τραγούδια από μικρή στην Αθήνα και στον Πειραιά. Το 1987 περιοδεύει στην Ευρώπη παίζοντας ξυλόφωνο με τον Κώστα Καραμήτρο (αυτοσχεδιαστική μουσική). Το 1995 επιστρέφει στην Ελλάδα και παρακολουθεί μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιού με τη Δόμνα Σαμίου στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων και βυζαντινής μουσικής στη Σχολή του Σίμωνα Καρρά, με τον Τάσο Φωτόπουλο. Επίσης, στο Ωδείο Αθηνών συνεχίζει μαθήματα με τους Σωκράτη Σινόπουλο, Περικλή Παπαπετρόπουλο, Χρήστο Τσιαμούλη και Κατερίνα Παπαδοπούλου. Σε βραδιές αφήγησης παραμυθιών στο Altamira συνόδευσε τους ηθοποιούς Κρατερό Κατσούλη, Γωγώ Μπρέμπου, Ηρώ Μανέ, κ. ά. Το 2012-3 λαμβάνει μέρος στο θεατρικό έργο «Μικρασία», τραγουδώντας ζωντανά και παίζοντας πολίτικο λαούτο στο «Κάτω από τη Γέφυρα» και στο «Αγγέλων Βήμα». Το 2016-7 λαμβάνει μέρος στο παιδικό έργο «Το καράβι με το φόβο», στο θέατρο «Παραμυθίας». Σήμερα διδάσκει ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι στον Όμιλο Ελληνικών Τεχνών.

Χείλια… λένε παραμύθια
Η ομάδα αφήγησης Χείλια… λένε παραμύθια δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2016 από τρεις αφηγήτριες που έχουν πολύ μεράκι και και αγάπη για τα παραμύθια, τη ζωή και τους ανθρώπους! Πιστεύουν στη δύναμη της προφορικότητας και στη δύναμη που μπορούν να δώσουν τα παραμύθια σε όσους τα ακούν.
Σε μια εποχή που οι προσωπικές σχέσεις και η επικοινωνία, αρκετές φορές περιορίζονται στον πλοήγηση του διαδικτύου, η ομάδα μας αντιπροτείνει την άμεση επικοινωνία και επαφή, μέσα από τον αφηγηματικό λόγο και το μοίρασμα των ονείρων αλλά και των αγωνιών μας.  Οι μύθοι  και τα παραμύθια μπορούν να ξορκίσουν τις δεύτερες και να μας κάνουν να πιστέψουμε και να ακολουθήσουμε τα πρώτα! Έτσι ως αφηγήτριες ελπίζουμε κι ευχόμαστε να γινόμαστε το όχημα για να ταξιδέψει ο κάθε ακροατής μας σε έναν κόσμο αναζήτησης και ανακάλυψης γεμάτο ομορφιά, σοφία και αναπτέρωση!

Πέγκυ Καραγιάννη

Όλα ξεκινούν από ένα όνειρο, αυτό της χορεύτριας κλασσικού χορού.
Από μικρή συμμετέχει σε διάφορες ομάδες, χορευτικές και θεατρικές. Και έτσι ανακαλύπτει την Τέχνη των Τεχνών: το θέατρο, εκεί που υπάρχουν όλα. Σώμα – λόγος – βίωμα – εικαστικά – μουσική.
Τα βήματα της την οδηγούν στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου και γίνεται ηθοποιός.
Αγαπά τις εικόνες και τις βάζει σε λέξεις, έτσι γράφει ποίηση.
Ένα άλλο όνειρο «θερινής νυκτός» με νερό και παιχνίδι την οδηγεί στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης. Της αποκαλύπτεται ένας άλλος κόσμος και μια νέα μεγάλη αγάπη. Γίνεται παραμυθού και λέει ιστορίες.
Όπου σταθεί, της αρέσει να λέει τις ιστορίες που έχει στο μυαλό της.
Σε σχολεία, βιβλιοθήκες, δρόμους, γειτονιές.
Ίσως κάποιο παραμύθι μια μέρα να την φέρει κοντά σας.

Βιργινία Κοκκίνου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη που φιλοξενεί τη μισή Ελλάδα. Από μικρή ανήσυχο πνεύμα, ήθελε να γίνει δημοσιογράφος, τραγουδίστρια, ηθοποιός αλλά τελικά επέλεξε τη μετάφραση για να μπορεί να γνωρίζει μέσα από τις λέξεις τους ανθρώπους και τον κόσμο τους. Από μικρή της άρεσε να γράφει ποιηματάκια και να λέει στα αδέρφια της δικά της παραμύθια, συνήθεια που, από ότι φαίνεται, δεν την έσβησε ο χρόνος, γιατί όλο και κάτι σκαρώνει με τις λέξεις. Αυτό το παιχνίδι με τις λέξεις ίσως να την οδήγησε και στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.

Τώρα πια εκτός από το ταξίδι στις γλώσσες του κόσμου ταξιδεύει και με τις ιστορίες ανακαλύπτοντας για άλλη μια φορά πόσο μαγική είναι η ζωή, αρκεί να τη δεις μέσα από τα μάτια του παραμυθά. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ παραμυθιού, όπως αυτό του Δήμου Περιστερίου το 2015, στο AthensArt στον Ωρωπό και στο Φεστιβάλ Παραμυθιού της Κύπρου, και συνεργάζεται με δήμους, σχολεία και πολιτιστικούς φορείς.

Καλλιόπη Λιαδή

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και κατάγεται από τη Χίο. Σπούδασε ζωγραφική στη Νέα Υόρκη και έχει κάνει πολλές διαφορετικές διαδρομές στο χώρο της δημιουργικής έκφρασης (συμμετοχή σε εκθέσεις, μουσικά σχήματα και θεατρικές ομάδες, διοργάνωση, επιμέλεια και παραγωγή εκθέσεων, πολιτιστικών προγραμμάτων, συντονισμός εικαστικών εργαστηρίων, αρθρογραφία κ.ά). Όσες ολοκληρώθηκαν είχαν αίσιο τέλος, ενώ κάποιες εξελίσσονται ακόμα. Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία αυτή ήταν η εγκατάσταση της στη Χίο (2005 -2009) και η δημιουργία, εκεί, της Αίθουσας Τεχνών Καλλιόπη (2006 – 2013).

Το χειμώνα του 2012 παρακολούθησε τον πρώτο κύκλο του σεμιναρίου «Παρα-Μυθέομαι» με την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη μπαίνοντας, έτσι, στον κόσμο της αφηγηματικής τέχνης που τώρα εξερευνά. Το φθινόπωρο του 2014 ξεκίνησε το διετές πρόγραμμα της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών το οποίο ολοκλήρωσε τον Ιούνιο του 2016.  Αυτήν την περίοδο παρακολουθεί το εργαστήρι αφήγησης παραμυθιών της Κατερίνας Βλάχου και το εργαστήρι «360 μοίρες» της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.

Της αρέσει να ακούει παραμύθια, το μπλε του σούρουπου, η ποίηση και η σιωπή. Πιστεύει στη συνεργασία, στην καλή διάθεση και το φως.

Παραμυθανθός
Η αγάπη τους για τα παραμύθια τους οδήγησε να μαθητεύσουν στην τέχνη της αφήγησης. Νιώθοντας την ανάγκη και την ευθύνη να μοιραστούν το θησαυρό της λαϊκής προφορικής παράδοσης, και με πολλή χαρά , αφηγούνται ιστορίες σε μικρούς και μεγάλους.
Έχουν αφηγηθεί , σε φεστιβάλ, μουσεία, κοινωνικούς χώρους και καφέ της Αθήνας όσο και της περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων έχουν αφηγηθεί στο «Μουσείο Ελιάς και Λαδιού», στο Πήλιο, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο «Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα», στο «Οίκημα του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου», στο «Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Μάκρης» στο «Πολιτιστικό Κέντρο Απειράνθου Νάξου», στις Πλάκες Μήλου, στο τρενάκι Μουτζούρης του Πηλίου, στο «Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης», στην Πλάκα, στο «Κέντρο Νεότητας» του Δήμου Σαλαμίνας, στο “Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας” Βόλου και στο “Λαογραφικό Μουσείο Κύμης”, στη Βιβλιοθήκη Ιωάννειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, στη Βιβλιοθήκη Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Περιστερίου, στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κερατσινίου, στην Τεχνόπολη -Γκάζι και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Έχουν αφηγηθεί στο «Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια!” το 2014, το 2015 και το 2016», στο «Φεστιβάλ Αφήγησης Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη Ράχη» το 2013, το 2014 και το 2015, στο φεστιβάλ «Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους» του ΚΕΘΕΑ, (2014,2015,2016), στο “4ο Φεστιβάλ Αφήγησης Αθηνών – Πειραματικές Αφηγήσεις” (2015), στη “Σκυταλοδρομία Παραμυθιών” του Δήμου Αθηναίων. (2015,2016), στο “Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου” του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού (2015), στη “Γιορτή Παιδικού – Εφηβικού Βιβλίου” του ΣΕΒΕ. (2015) , στο 7ο Φεστιβάλ Ολύμπου “Αφηγήσεις μες στον ανασασμό των φύλλων” (2016), στο Break The Chain Festival #2 (2016), και στο Xmass Bazaar της Εφημερίδας “Παραπολιτικά” (2016)
Έχουν εκπονησει εκπαιδευτικά προγράμματα για το λαϊκό παραμύθι και τους μύθους του κόσμου σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Έχουν παρουσιάσει βιωματικά σεμινάρια και εισηγήσεις για τα λαϊκά παραμύθια και την αφήγηση σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συγγραφικό έργο:
Δημήτρης Μάλλης: “Ο ίσκιος κουλουριάζεται, το φως ξεθηκαρώνει” Εκδόσεις Οσελότος, 2016
“Τρεις Ιστορίες για ανθρώπους που έφτασαν στις άκρες του κόσμου” Εκδόσεις Οσελότος 2014

Δημήτρης Μάλλης – Καλλιρρόη Μουλά:
Συμμετοχή με δυο παραμύθια στο συλλογικό έργο: “Παραμύθια από το στόμα στο χαρτί και από το χαρτί στο στόμα” Δ.Β. Προύσαλης (Επ.) Εκδόσεις Απόπειρα 2014
Συμμετοχή με δυο παραμύθια στο συλλογικό έργο: “Παραμύθια των Ευχών” Δ.Β. Προύσαλης (Επ.) Εκδόσεις Απόπειρα 2015

Κώστας Ακτύπης
O Κώστας Ακτύπης είναι μουσικός, παίζει τύμπανα, κρουστά και φλογέρα. Έχει δημιουργήσει και συμμετάσχει σε πολλά εγχώρια μουσικά σχήματα, σε δισκογραφικές δουλειές και συναυλίες με γνωστούς Έλληνες και ξένους μουσικούς. Έχει εργαστεί επίσης ως dj και ραδιοφωνικός παραγωγός.
«Κουβάρι Κουβαράκι»
Η εκπαιδευτική ομάδα «κουβάρι κουβαράκι» οργανώνει παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών και θεατρικού παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους.
Τα προγράμματά μας επεξεργάζονται θεματικές ενότητες από τη λαϊκή παράδοση, τη μυθολογία και τη λογοτεχνία. Έπειτα, από κάθε παράσταση αφήγησης ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια των δράσεων η μουσική είναι παρούσα και συνοδεύει τις εικόνες και την κίνηση.

Ακριβή Καλδίρη
Η Ακριβή Καλδίρη σπούδασε στο Α.Π.Τ. του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στις Επιστήμες της Αγωγής. Αγαπάει τα παιδιά, τα παραμύθια και τις αλήθειες τους. Είναι απόφοιτη της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Υλοποιεί σεμινάρια για τη δημιουργία παραμυθιών. Διδάσκει την τέχνη της αφήγησης σε παιδιά και ενήλικες, στο Τμήμα Αφηγηματικής Τέχνης του Συλλόγου Πολιτισμού «Σαν Παραμύθι» (Κιάτο Κορινθίας) και αφηγείται παραδοσιακά παραμύθια και μύθους σε παιδικό κι ενήλικο κοινό.
Επικοινωνία:  693 7379343,   kaldiria@yahoo.gr, facebook: Akrivi Kaldiri

Γιάννης Ρασούλης
Ο Γιάννης Ρασούλης σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, ακολούθησε μουσικές σπουδές. Με καθηγητή τον Παναγιώτη Καρυώτη, κατετάγη στο Α’ έτος Ανωτέρας ως υποψήφιος τενόρος. Έχει συμμετάσχει σε χορωδιακά σχήματα, σε συναυλίες στην Ελλάδα και σε διεθνή χορωδιακά φεστιβάλ και σε σεμινάρια φωνητικής. Γράφει τραγούδια σε ελληνικό έντεχνο ύφος και εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές με ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.
Επικοινωνία: rasousel82@gmail.com