News Ticker

Πεντέλη: Απλά μαθήματα Μετεωρολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο!

Ένα τυπικό σύννεφο cumulus ζυγίζει περίπου 500.000 kg !!!! Περίπου ίσο με το βάρος 100 ελεφάντων…  Τελικά καταφέρνει και αιωρείται γιατί το βάρος αυτό κατανέμεται σε τρισεκατομμύρια μικρά σταγονίδια νερού.

Όσο για την θαλάσσια αύρα, το δροσερό αεράκι που φυσά μεσημέρι και απόγευμα του καλοκαιριού μπορεί να είναι 4 έως 5 μποφόρ και αν δεν βρει εμπόδια να φτάσει σε κάποιες δεκάδες χιλιόμετρα, ώστε να δροσίσει περιοχές που απέχουν πολύ από την θάλασσα.

Γνώσεις Μετεωρολογίας και καιρικών φαινομένων θα αποκτήσουν όσοι λάβουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Περί Ανέμων & Υδάτων”που διοργανώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στην Πεντέλη με την υποστήριξη του meteo.gr την Κυριακή 25 Ιουνίου και το Σάββατο 8 Ιουλίου 2017.

Μέσα από μια διαδραστική παρουσίαση με βίντεο, προσομοιώσεις και πειράματα, χρονικής διάρκειας περίπου 2 ωρών, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να κατανοήσει την δημιουργία των μετεωρολογικών φαινομένων με εφόδιο απλές γνώσεις φυσικής που μαθαίνουμε στο σχολείο, όπως σημειώνει μετεωρολόγος κα Ελισάβετ Γαλανάκη εκ των συντονιστών του προγράμματος.

«Είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που τρέχει από τον Νοέμβριο καί έως τώρα ήταν μόνο για σχολεία όπου τα παιδιά μάθαιναν με απλό τρόπο πως δημιουργούνται τα καιρικά φαινόμενα. Τώρα αυτή η δράση είναι ανοικτή προς το κοινό ώστε να μπορεί ο κάθε ένας που ενδιαφέρεται για τα  καιρικά φαινόμενα να μάθει τον τρόπο λειτουργίας τους» λέει η κα Γαλανάκη στην εκπομπή «Μία ημέρα στην Αθήνα».

«Φεύγοντας κανείς από την παρουσίαση θα μπορεί να κάνει μία γρήγορη πρόβλεψη καιρού μόνος του. Να ξέρει για παράδειγμα σε πόση ώρα θα τελειώσει η καταιγίδα, αν θα συνεχιστεί και να πρρφυλαχθεί από ακραία καιρικά φαινόμενα.  Να γνωρίζει πχ ότι σε λίγο, εδώ είναι πολύ πιθανόν να κτυπήσει ανεμοστρόβιλος οπότε πρέπει να πάει σε ασφαλές σημείο . Όταν βλέπει ένα κεραυνό θα ξέρει ακριβώς πως δημιουργείται ή να διαβάζει ένα χάρτη καιρού. Όλα αυτά με απλό και κατανοητό τρόπο και με την φυσική που όλοι ξέρουμε στο σχολείο.  Το πρόγραμμα γίνεται μέσω πειραμάτων και με προσομοιώσεις. Όσοι έρχονται συνεργάζονται σε μικρές ομάδες για να δούν πχ πώς δημιουργείται μίοα καταιγίδα και γιατί οι καταιγίδες είναι περισσότερες το καλοκαίρι και κυρίως της μεσημβρινές ώρες«.

Όπως σημειώνει η κα Γαλανάκη η Κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή και σε αυτό έχει «βοηθήσει» ο άνθρωπος, ενώ αυξημένα είναι και τα ακραία φαινόμενα.  Παράδειγμα οι ανεμοστρόβιλοι που καταγράφονται και στην χώρα μας. Υπάρχει όμως και μία ακόμα διάσταση στην «αύξηση» των καιρικών φαινομένων.

«Εχουν γίνει οι ανεμοστρόβιλοι πιό συχνοί, αλλά επίσης πρέπει να σκεφτούμε ότι παλαιότερα δεν υπήρχαν πάρα πολλά τεχνικά μέσα. Στο παρελθόν εάν έβλεπα ένα ανεμοστρόβιλο θα το μάθαιναν λίγα άτομα στον περιγυρό μου. Σήμερα με μία κάμερα, ένα κινητό θα καταγραψει κανείς αμέσως το φαινόμενο και αυτό το βλέπουν το μαθαίνουν όλοι πολύ γρήγορα».

Στο τέλος του μετεωρολογικού προγράμματος, οι μετέχοντες μεταφέρονται στον εντυπωσιακό χώρο του διοπτρικού τηλεσκοπίου (62.5 εκ.) Newall  και κατόπιν στον χώρο λειτουργίας του ηλιακού τηλεσκοπίου Lunt (10.2 εκ.,) για μιαν παρατήρηση της εξωτερικής επιφάνειας του Ήλιου ο οποίος δημιουργεί όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα.

Πηγή: athina9.84.gr