Δράση: Η λάθος πολιτική για τον «Εθελοντισμό» στον ΟΚΠΑ!
Ο Δήμος αντί να ενισχύει ό,τι λειτουργεί, αναλαμβάνει ο ίδιος τα πάντα, τώρα και την Τράπεζα Αίματος
Στα Βριλήσσια υπάρχει ένας σύλλογος εθελοντών που φέρει τον τίτλο «Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Βριλησσίων Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Η «Αλληλεγγύη» δραστηριοποιείται στην πόλη μας περισσότερο από 15 χρόνια, οργανώνοντας εθελοντικές αιμοδοσίες μόνιμα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων Κύπρου και Φλωρίνης, τρεις φορές το χρόνο, σε ημερομηνίες που προσδιορίζονται από το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ με το οποίο συνεργάζεται, κατά τους μήνες Ιανουάριο, Μάιο και Σεπτέμβριο.
Η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» κατά την 15ετή λειτουργία της έχει οργανώσει 71 αιμοδοσίες, (πιο πρόσφατη στις 29 Μαΐου 2017), έχει συγκεντρώσει 1660 μονάδες αίματος και έχει προσφέρει αντίστοιχα 1352, εξυπηρετώντας πολλούς συμπολίτες μας. Τα μέλη της δεν συγκεντρώνουν αίμα για «προσωπική» χρήση, αλλά για να το προσφέρουν σε κάθε πολίτη της τοπικής κοινωνίας, οποτεδήποτε παραστεί ανάγκη, πράγμα γνωστό σε όποιον έχει αντίληψη της πόλης.
Ενώ λοιπόν ο συγκεκριμένος σύλλογος είναι επιτυχημένος, σε μόνιμη δραστηριότητα, κινητοποιώντας έναν αριθμό εθελοντών γύρω από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα – προσφορά, εμφανίζεται αιφνιδιαστικά ο Δήμος Βριλησσίων, (8 Ιουλίου 2017), δια του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης, ως συνήθως εν αγνοία του Διοικητικού του Συμβουλίου, να εξαγγέλλει στο διαδίκτυο, σε συνεργασία με το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ τη δημιουργία «Τράπεζας Αίματος των εργαζομένων του και των κατοίκων της πόλης μας».
Λίγες ημέρες μετά, (23/6/2017), για να δοθεί σαφέστερα το μήνυμα, η Πρόεδρος του ΟΚΠΑ επανέρχεται με νέο διάγγελμα προς τους πολίτες των Βριλησσίων, που δημοσιεύεται πάλι σε (ορισμένες) τοπικές ιστοσελίδες και δηλώνει:
«Η τράπεζα αίματος του Δήμου Βριλησσίων, σας καλεί όλους να εγγραφείτε άμεσα και να συμμετέχετε στην 1η αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί σύντομα σε συνεργασία με το Γ.Ν Σισμανόγλειο. Θα πρέπει να πληροφορήσουμε όλους, ότι μπορείτε να εγγραφείτε ακόμα και αν είστε και αλλού γραμμένοι ως εθελοντές αιμοδότες. (!!)
Έχουμε συχνά αναφερθεί στην προκλητική υποτίμηση εκ μέρους της διοίκησης του ΟΚΠΑ κάθε αυτονόητης διαδικασίας, τουλάχιστον ως ανάγκη για στοιχειώδη συνεννόηση και επικοινωνία στο πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου τα μέλη -εκπρόσωποι φορέων και δημοτικών παρατάξεων- πληροφορούνται από το διαδίκτυο για τις αποφάσεις και τις δράσεις του Οργανισμού. Εδώ όμως το ζήτημα ξεπερνάει την αδιαφορία για τις διαδικασίες και εκτρέπεται σε αυταρχισμό: «ακόμα και αν είστε και αλλού γραμμένοι ως εθελοντές αιμοδότες, ελάτε να γραφτείτε σε μας»!
Ποιο λόγο έχει ο ΟΚΠΑ να ιδρύσει Τράπεζα Αίματος στα Βριλήσσια, όταν την ανάγκη αυτή καλύπτει η «Αλληλεγγύη»;
Αν όντως υπάρχει λόγος, με ποια στοιχεία αυτός στοιχειοθετείται, πού, σε ποιο δημοτικό «όργανο» αυτά παρουσιάστηκαν, συζητήθηκαν, εγκρίθηκαν και αποφασίστηκαν; Πώς αποτιμάται η συμβολή της «Αλληλεγγύης» και με βάση ποιο σκεπτικό αυτή κρίθηκε – εκ των πραγμάτων- ανεπαρκής; Επικοινώνησε η πρόεδρος του ΟΚΠΑ με το Δ.Σ. της «Αλληλεγγύης», ΠΡΙΝ ιδρύσει νέα Τράπεζα Αιμοδοτών, για να διερευνήσει τυχόν ανάγκες ή επιπλέον δυνατότητες, του συλλόγου που εδώ και 15 χρόνια ασχολείται ακριβώς με το αντικείμενο που θέλει και ο ΟΚΠΑ να αναπτύξει;
Θα μπορούσε βεβαίως κάποιος να επικαλεστεί το επιχείρημα , «γιατί να μην έχουμε και δεύτερη τράπεζα αίματος, καλό είναι για τους δημότες» αλλά αυτό δεν αρκεί. Μια διοίκηση οφείλει να διερευνά ανάγκες, να σχεδιάζει και να αιτιολογεί τις επιλογές της πριν εξαγγείλει νέες δομές, συμπεριλαμβάνοντας τις υπάρχουσες στον προγραμματισμό της. Και πάντως δεν νοείται ο δήμος να αντιλαμβάνεται ανταγωνιστικά την προσφορά των συλλόγων.
Στην πραγματικότητα, όλα αυτά είναι ζήτημα Πολιτικής, την οποία, κατά τα άλλα, συχνά με δηλώσεις της, η Πρόεδρος του ΟΚΠΑ εξοστρακίζει: Είναι πολιτική αντίληψη το να επιδιώκει κανείς να θέσει κάθε τι υπό την σκέπη του αντί να ενισχύει τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες και να τις βοηθά να αναπτυχθούν. Είναι πολιτική αντίληψη το να εντάσσονται όλα στην «κεντρική» διοίκηση και τον μηχανισμό του δήμου, αντί να ευνοούνται δίκτυα συνεργασιών που επιτρέπουν σε συλλογικότητες να λειτουργούν με τον τρόπο που οι ίδιες επιθυμούν, με τους ανθρώπους τους, που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν δραστηριότητα στον τομέα τους. Και καταλήγει πολιτικό θράσος το να ζητά κανείς από αυτούς που ήδη λειτουργούν μια Τράπεζα Αίματος, να εγγραφούν στη νέα δομή που ο ίδιος, αιφνιδιαστικά, ιδρύεις.
Στον αντίποδα της αυτάρεσκης λογικής του «τα ξέρουμε όλα», είναι αναγκαία μια ανοιχτή συνεργατική πολιτική που θα αξιοποιεί και θα ενισχύει τις λίγες όσο και πολύτιμες κοινωνικές πρωτοβουλίες στο προάστιο και την υπάρχουσα κοινωνική διαθεσιμότητα, αφήνοντας τους ανθρώπους να συγκροτούν Πόλη και Κοινότητα, όχι ψηφοδέλτια.
Πώς το είπατε, «δεν είναι όλα ψήφοι»;
Ρήγας Κωνσταντινίδης, Θωμάς Νασίκας
Εκπρόσωποι της «Δράσης» στο Δ.Σ. του ΟΚΠΑ