Στο «εκκλησιαστικό ΤΑΙΠΕΔ» εκτάσεις στην Πεντέλη για εξόρυξη μαρμάρου!
Στην ίδρυση ιερού ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα Εκκλησία και κυβέρνηση, στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα ακίνητα που υπάγονται στην Αρχιεπισκοπή, στις Μητροπόλεις, στις μονές και στους ναούς, προκειμένου να αξιοποιηθούν με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν σε κοινωνικές δομές.
Σύμφωνα μετο ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελευθερία του Τύπου” ήδη ύστερα από συναντήσεις των εκπροσώπων της Εκκλησίας και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις, η υλοποίηση των οποίων θα αρχίσει το επόμενο διάστημα. Από την πλευρά της, η Εκκλησία έχει εστιάσει στην τουριστική αξιοποίηση των εκτάσεων που της ανήκουν στην περιοχή της Βουλιαγμένης, σε επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, αλλά και στην παραχώρηση εκτάσεων στην Πεντέλη για την εξόρυξη μαρμάρων, χωρίς ωστόσο αυτή η δραστηριότητα να επηρεάσει το περιβάλλον.
Δουλειές στη γεωργία
Η Εκκλησία ενδιαφέρεται και για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, με αιχμή τα 20.000 στρέμματα τα οποία κατέχει στην περιοχή της Κωπαίδας. Όλες οι επενδύσεις, τα κέρδη των οποίων θα διανεμηθούν κατά 50% για τις κοινωνικές δομές της Πολιτείας και το υπόλοιπο 50% για αυτές της Εκκλησίας, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα θα στηριχτούν σε χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, αλλά και τα εθνικά προγράμματα. Αυτά τα σχέδια έχουν ήδη γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο δεν έχει αντίρρηση.Όπως επισήμανε στον “Ορθόδοξο Δρόμο” (ένθετο της εφημερίδας “Ελευθερία του Τύπου”) ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, “υπάρχει πολύ καλό κλίμα στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα”.
Το πολύ καλό κλίμα επιβεβαιώνεται και σε έγγραφο του υπουργείου προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στο τέλος Αυγούστου, όπου αναφέρεται: ” Στο πλαίσιο της αγαστής και εποικοδομητικής συνεργασίας…επιβεβαιώνουμε από την πλευρά μας το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη διεύρυνση αυτής της συνεργασίας μας με σκοπό τη βέλτιστη δυνατή και με πολλαπλασιαστικά οφέλη αξιοποίηση της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του Δημοσίου και του ελληνικού λαού”
Στην επιστολή προς τον κ. Ιερώνυμο το υπουργείο ξεκαθαρίζει πως στηρίζει ενεργά τον σχεδιασμό και υλοποίηση της περιουσίας ” με πρώτο βασικό άξονα την εμπορική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας με στόχο την εμπορική συναξιοποίηση επιλεγμένων ακινήτων από κοινού με το κράτος“. Επειδή όμως την εκκλησιαστική περιουσία τη διαχειρίζονται περίπου 10.000 νομικά πρόσωπα, το υπουργείο προτείνει ως πρώτη παρέμβαση την καταγραφή της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας με στόχο τη συμμετοχή όλων των εκκλησιαστικών φορέων.
Στόχος του έργου της καταγραφής είναι η καταγραφή και ψηφιοποίηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων και η καταχώρισή τους σε βάση δεδομένων ακινήτων. Ως δεύτερο βήμα προτείνεται η υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος συναξιοποίησης επιλεγμένων εκκλησιαστικών ακινήτων, συγκεκριμένων εκκλησιαστικών φορέων που ήδη έχουν προχωρήσει στην καταγραφή της περιουσίας τους. Στόχος του προγράμματος αυτού, η ανάλυση των προεπιλεγμένων ακινήτων, η εκτίμηση ως προς τους εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης έπειτα από προκαταρκτική διερεύνηση του εμπορικού ενδιαφέροντος.
Ξεκίνησε η καταγραφή
Στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας καταγραφής της περιουσίας βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή, η οποία ήδη έχει προχωρήσει σημαντικά το θέμα της καταγραφής. Προκειμένου, δε, να προχωρήσουν σύντομα οι διαδικασίες, οι εμπλεκόμενοι φορείς θα προτιμούσαν ιδιώτες επενδυτές να αναλάβουν όλες εκείνες τις δράσεις (νομικά, σχέδια ανάπτυξης, μελέτες, κ.λ.π), ώστε να υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα.
Ανεξάρτητα από το ποιος θα εμπλακεί στην ανάπτυξη, η Εκκλησία έχει αποφασίσει να επενδύσει άμεσα στον τουρισμό, στην ενέργεια, στην εξόρυξη μαρμάρων και στην πρωτογενή παραγωγή, όπου υπάρχει δυνατότητα.
Αντίθετα, αφήνει σε δεύτερη μοίρα την αξιοποίηση οικοπέδων (Αλεξάνδρας, Βουλιαγμένη) και άλλων ακινήτων των οποίων το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είναι ξεκάθαρο λόγω καταπατήσεων, αλλά και παρεμβάσεων πολλών δήμων.
Πηγή: Newpost.gr