Bριλήσσια: Γιατί η «Δράση» καταψήφισε την αγορά του ΟΤ61!
1) Ένα κομβικό για τα τοπικά θέματα δημοτικό συμβούλιο διεξήχθη την περασμένη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στα Βριλήσσια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Εκεί αποφασίστηκε, τόσο η αγορά 7,5 στρεμμάτων (από τα συνολικά 9,00) του ΟΤ61 (πρώην τένις κλαμπ), έναντι του ποσού των 3,75 εκ. ευρώ που θα αποπληρωθεί σε τέσσερεις ισόποσες ετήσιες άτοκες δόσεις, όσο και η διάτρητη, σε ότι αφορά το διαδικαστικό της μέρος, αγορά, του ισογείου του κτηρίου της οδού Ολύμπου & Ροδόπης, 160 τ.μ. (+80 τ.μ. υπόγειο), έναντι του ποσού των 220 χιλ. ευρώ, για τη στέγαση συλλόγων.
Με την κρίσιμη επισήμανση ότι η διοίκηση προχώρησε στην αγορά όχι του συνόλου της υπό διαπραγμάτευση έκτασης, αλλά του μεγαλύτερου τμήματός της, (με ό,τι αυτό ενδεχομένως συνεπάγεται για τη χρήση του χώρου), οι εξελίξεις έδωσαν αφορμή για πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα εν μέσω συνεδρίασης από την πλευρά της διοικούσας παράταξης, με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να δηλώνει ότι «όλη η δόξα ανήκει στον κ. Μανιατογιάννη» και τον ίδιο τον δήμαρχο, σε μια δευτερολογία εφ’ όλης της ύλης, να διαβεβαιώνει ότι παρέλαβε ένα κουβάρι προβλήματα, αλλά θα τα λύσει όλα, ένα προς ένα!
Αναμενόμενο ήταν, αυτά οδήγησαν τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχο κ. Ιωαννίδη να αντιδράσει για να ανοίξει ο γνωστός χορός αντιπαράθεσης των πρώην με τους νυν γύρω από τον εαυτό τους.
2) Υπάρχουν πολλά ερωτήματα, σε διαφορετικούς τομείς, για να προβληματιστεί κανείς καλοπροαίρετα – όχι με στόχο να ασκήσει κριτική- με τις αποφάσεις της διοίκησης. Ζητήματα διαδικασιών, οικονομικά, προτεραιοτήτων, εναλλακτικών κλπ. Είναι τέτοιο το «βάρος» της αγοράς στους προσεχείς δημοτικούς προϋπολογισμούς, που αυτονόητα επηρεάζεται ο προγραμματισμός για όλα τα ανοικτά θέματα του προαστίου. Μια τέτοια επένδυση ανακαθορίζει προτεραιότητες, είτε αυτές αφορούν τα δεσμευμένα από το 2010 μεμονωμένα οικόπεδα του υπό αναθεώρηση νέου Ρυμοτομικού, είτε τα εννέα στρέμματα της δημοτικής έκτασης της οδού Μητροπούλου που είχε προδιαγραφεί διαφορετικά από το ισχύον Ρυμοτομικό και σήμερα μένει αναξιοποίητη, είτε άλλους τομείς του δημοτικού έργου, πέραν του κτιριολογικού.
Αν μάλιστα κανείς συνυπολογίσει και την εξαγγελθείσα εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, η οποία μεν δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά επιφέρει κόστη πολλών εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος και σε ορίζοντα δεκαετίας, τότε, με δεδομένες τις μνημονιακές μειώσεις, αντιλαμβάνεται ότι η δέσμευση των πόρων του δήμου στην κατεύθυνση που αποφάσισε η διοίκηση είναι καθοριστική και δεσμευτική για άλλες επιλογές.
Προβληματισμοί επίσης εγείρονται και για το ίδιο το μέλλον της έκτασης του ΟΤ61, η χρήση της οποίας δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί και εξειδικευτεί! Αν δεν βρεθούν άμεσα κρατικές πηγές χρηματοδότησης, το οικόπεδο κινδυνεύει να παραμείνει επί μακρόν στη σημερινή κατάσταση…
Πόσο αυτονόητα είναι τα αυτονόητα; Τίποτα από όλα αυτά δεν συζητήθηκε στο πανηγυρικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας. Το βάρος του επαναλαμβανόμενου τα τελευταία χρόνια επιχειρήματος της διοίκησης και όχι μόνον, ότι «θα αφήσουμε κάτι στην επόμενη γενιά», φαίνεται πως ήταν τόσο καθοριστικό, που έκλεισαν αντί να ανοίξουν οι συζητήσεις…
3) Παρόλο που κάθε δημοτική παράταξη θα όφειλε να έχει διαμορφώσει μια εποπτική εικόνα για όσα εκτέθηκαν και γενικότερα για τα ζητήματα του προαστίου, θα αποφύγουμε την κριτική των αποφάσεων της διοίκησης σημείο προς σημείο. Εξάλλου, οι διαφορετικές οπτικές είναι θεμιτές, αλλού είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα στο δημοτικό συμβούλιο δεν είναι οι διαφορετικές προτάσεις που κατατίθενται σε μια διαδικασία, αλλά ακριβώς η απουσία μιας οργανωμένης και αποδοτικής διαδικασίας ώστε αυτές να καταλήγουν σε γόνιμες αποφάσεις!
Το ακόμη πιο βασικό πρόβλημα στη διοικούσα παράταξη αλλά και στο «αντίπαλον δέος» της, την αξιωματική αντιπολίτευση και όσων άλλων σχετίζονται άμεσα και αναπαράγουν συμπεριφορές του κομματικού συστήματος, τοπικά ή ευρύτερα, είναι η αδυναμία τους να κατανοήσουν την πραγματικότητα. Το τοπικό πολιτικό προσωπικό και ένα μεγάλο τμήμα της τοπικής κοινωνίας, αδυνατεί να αποδεχθεί, να αναγνωρίσει, να συνειδητοποιήσει και να κατανοήσει την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, ως κοινότητα, ως χώρα, ώστε να μπορέσει να ανασυνταχθεί και να την αλλάξει. Εξακολουθεί να μιλά για «έργα», για κλειστά προάστια – ήσυχες γειτονιές, έκαστος για τον δρόμο του. Γι’ αυτό και όλα μοιάζουν ίδια. Αναπλάσεις, εργολαβίες, διαμορφώσεις, πράσινες στέγες και βιοκλιματικά κτήρια, πολύχρωμοι κάδοι απορριμμάτων, σύμβουλοι, συνέδρια, λεφτά υπάρχουν!
Εν προκειμένω η διοίκηση «ποντάρει», όπως πάντα συνέβαινε, ότι οι «επαφές» της στην Περιφέρεια και τους διαδρόμους των Υπουργείων θα της εξασφαλίσουν προνομιακά κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ, που θα μετατρέψουν τον χώρο του ΟΤ61 σύντομα (και πάντως πριν τις εκλογές), σε «κάτι», ανάλογα από πού θα χρηματοδοτηθεί! Σχολείο; Κλειστό γυμναστήριο; Κολυμβητήριο; Βλέπουμε. Ενδεχομένως η ίδια ήδη γνωρίζει…
5,5 εκ. ευρώ χρηματοδότηση από την Περιφέρεια έχουν εγγραφεί στο φετινό Τεχνικό πρόγραμμα. Με το πρώτο έργο επί θύραις, την κατασκευή πεζογέφυρας στη Λ. Αναπαύσεως, ύψους 1,5 εκ. ευρώ, φθηνότερα δεν γίνονταν. (Κάπως έτσι συνεχίζουν να πνίγονται τα δυτικά προάστια, κι εμείς να στέλνουμε καθαριστικά στη Μάνδρα, αλλά ποιος να τα σκεφτεί αυτά…). Άραγε έτσι δεν κατέληξε η χώρα εκεί που κατέληξε;
Από την άλλη, πολλοί πολίτες χαίρονται για τους ελευθέρους χώρους που αποκτά η γειτονιά τους σε μια ανελεύθερη χώρα, χωρίς να αναρωτιούνται πώς αυτοί θα πληρωθούν. Ο δήμαρχος θα φροντίσει! (Η κυκλοφοριακή μελέτη αποτελεί την κορωνίδα αυτής της λαϊκίστικης και τυχοδιωκτικής πολιτικής). Την ίδια ώρα, σε άλλους δήμους, η συζήτηση μετατοπίζεται στο αν μπορούν να κάνουν κάτι με τα κόκκινα δάνεια των δημοτών τους…
Έτσι, οι διοικούντες αφήνουν στην επόμενη γενιά έναν μεγάλο (αδιαμόρφωτο) χώρο, αλλά τίποτα στη σημερινή γενιά! Όλοι οι υπάρχοντες δημοτικοί χώροι στο πολυτελές προάστειο είναι σε άθλια κατάσταση. Και όλες οι διαδικασίες συνεννόησης απονεκρωμένες.
Η Ναυτική Βάση βούρκος και γκαράζ απορριμματοφόρων, το ΤΥΠΕΤ ένα κακοσχεδιασμένο κτήριο ανεπαρκές για κάθε χρήση, στο κλειστό Γυμναστήριο τα σίδερα του σκυροδέματος χάσκουν, στην Ολύμπου πάνω από 400 μικρά παιδιά, μέλη δύο συλλόγων μπάσκετ γυμνάζονται και τραυματίζονται ασταμάτητα στα τσιμεντένια γήπεδα υπό όλες τις καιρικές συνθήκες, το ίδιο και τα παιδάκια του χάντμπολ στο υπό αίρεση γηπεδάκι της Δωδεκανήσου, στο δεύτερο Γυμνάσιο η στέγη «βάζει» νερά, στα δημοτικά οι γονείς βάφουν μόνοι τους τα σχολεία, το Κοινωνικό Παντοπωλείο κάνει εκκλήσεις ανά εβδομάδα για υλικά πρώτης ανάγκης, (ωστόσο, στο δημοτικό προϋπολογισμό δεν υπάρχει καν κονδύλι ενίσχυσης των δράσεών του), στα πεζοδρόμια του προαστίου οι άνθρωποι σκοντάφτουν και προτιμούν να περπατούν στην άσφαλτο.
4) Ας πούμε τα πράγματα απλά: Κάθε επιλογή θα μπορούσε να είναι αποδεκτή, αρκεί να έχει συνυπολογιστεί, ομολογηθεί και συμφωνηθεί το τι θα χάσει το προάστιο από τη δέσμευση των πόρων υπέρ των αγορών οικοπέδων, κτηρίων και των αναπλάσεων της κυκλοφοριακής μελέτης. Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, ιδίως στη σημερινή Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν έγινε, ούτε θα μπορούσε να γίνει με ένα πολιτικό προσωπικό που έχει τα μάτια στραμμένα στην προεκλογική περίοδο που πλησιάζει. Την ίδια ώρα φυσικά, οι κάτοικοι, δεν έχουν κανένα λόγο για όλα αυτά, μόνον χειροκροτητές.
Κατά τη δική μας εκτίμηση χαμένος της πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή δημοτική αρχή θα είναι η καθημερινότητα στο προάστιο, με ό,τι αυτό περιλαμβάνει: Συντηρήσεις, φροντίδα του υπάρχοντος εξοπλισμού, αντιμετώπιση των μικρών καθημερινών αναγκών. Δεν πρόκειται περί κινδυνολογίας ή υπερβολής. Όλα δεν γίνονται.
Γι’ αυτό και σ’ αυτό το «ιστορικό» δημοτικό συμβούλιο η «Δράση» υπήρξε η μόνη παράταξη που τοποθετήθηκε χωρίς υπεκφυγές ΚΑΤΑ της αγοράς του ΟΤ61. «Θα το αγοράζαμε το 2010 δηλώσαμε, όχι όμως το 2017». Η αλήθεια πονάει και ενίοτε είναι αντιδημοφιλής. Και η έκθεση κοστίζει, ωστόσο είναι αναπόφευκτη. Δεν ζούμε όλοι μόνο για τις εκλογές, όπως επί 12 χρόνια έχουμε αποδείξει.
Κατά την ψηφοφορία και η αξιωματική αντιπολίτευση («Νέα Πνοή») καταψήφισε την εισήγηση της διοίκησης, επικαλούμενη όμως διαφωνία στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και όχι στην αγορά αυτή καθαυτή του οικοπέδου. Με λευκό τοποθετήθηκε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» τοποθετούμενη υπέρ της απόκτησης του χώρου, αλλά μέσω κρατικής χρηματοδότησης, όχι από πόρους του δήμου.
Οι άλλες παρατάξεις; Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του Δήμου Βριλησσίων, «Η πρόταση του Δημάρχου Ξένου Μανιατογιάννη και της δημοτικής πλειοψηφίας της παράταξης «Δήμος Δημιουργίας» στηρίχθηκε ανεπιφύλαχτα και από τις παρατάξεις «Ανατροπή στα Βριλήσσια» και «Ανοιχτή Πόλη Αλληλεγγύης & Πολιτισμού», καθώς και από τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Μ. Βερροιόπουλο και Κ. Φαράκλα».*
5
Το έχουμε ξαναπεί: Η πολιτική είναι από τη φύση της ενοποιητική διαδικασία. Κινητοποιεί τους μετέχοντες πάνω σε στόχους και στην αντιμετώπιση ερωτημάτων, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα τον «χώρο» της. Αυτό που ζούμε δεν είναι πολιτική. Είναι ο κατακερματισμός της. Χωρίς ζωντανό δημοτικό συμβούλιο, χωρίς ενεργή τοπική κοινωνία, οι διαφορετικές προσεγγίσεις καταλήγουν «προσωπικές», «παραταξιακές», «κομματικές», τελικά παράλογες. One man show. Όλα στο «φαίνεσθαι».
Ο κύκλος πρέπει να σπάσει. Όπως είπε ένας δημότης, είναι μεγάλη ευκαιρία να αγοράσεις σήμερα ένα πολυτελές αυτοκίνητο στη μισή τιμή. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι θα το αγοράσεις…
ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ
* Οι δημοτικές παρατάξεις στα Βριλήσσια κατ’ αριθμό εδρών:
-ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (διοικούσα παράταξη)
-ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
-ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ
-ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
-ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
-ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ