Λαοθάλασσα κατέκλυσε την Αθήνα- Συγκλόνισε ο Μίκης Θεοδωράκης!
Η λαοθάλασσα που συγκεντρώθηκε στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να διαδηλώσει κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ έστειλε τα δικά της μηνύματα στον πολιτικό κόσμο.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιχειρούν να τα αποκωδικοποιήσουν προκειμένου να βγάλουν τα πολύτιμα συμπεράσματα για τη συνέχεια: Αν το «όχι» που διατράνωσαν οι διαδηλωτές, η οργή και το πάθος τους αφορούσαν μόνο το ονοματολογικό ή αποτυπώνει ευρύτερες και βαθύτερες οσμώσεις στην πολιτική συνείδηση της κοινωνίας που εκφράστηκαν μέσω του συλλαλητηρίου.
Το σίγουρο είναι ότι η συμμετοχή του κόσμου, διέτρεχε οριζόντια το πολιτικό σύστημα: Από την ΝΔ μέχρι την άκρα δεξιά και από το κέντρο ως την Κεντροαριστερά. Παρούσα ήταν και η Εκκλησία.
Διαφωνίες για πλήθος: 1,5 εκατ λένε οι διοργανωτές, 140 χιλιάδες η ΕΛΑΣ
Ως προς τον αριθμό των συγκεντρωμένων οι εκτιμήσεις – ως συνήθως -διαφέρουν. Οι διοργανωτές από την πλευρά του υποστηρίζουν πως ο αριθμός των πολιτών που βρέθηκαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα έφτασε το 1,5 εκατομμύριο. Η αστυνομία από την άλλη μιλάει για 140.000.
Υπενθυμίζεται πως για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη οι διοργανωτές μιλούσαν για 500.000 κόσμου και η ΕΛ.ΑΣ. για 90.000. Το βέβαιο είναι ότι συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου στο κέντρο της πρωτεύουσας και πως επρόκειτο για μια συγκέντρωση εντυπωσιακή, μεγαλύτερη από εκείνη της Θεσσαλονίκης.
Spiegel: Εκτός από τον πατριωτισμό, υπάρχει πραγματική οργή
Πέρα από τους αριθμούς – και φυσικά τα μεμονωμένα επεισόδια με Χρυσαυγίτες, αντιεξουαιαστές και ΜΑΤ αίσθηση προκαλεί το πάθος και η οργή την οποία εντόπισε και ο ανταποκριτής του γερμανικού Spiegel στην Αθήνα.
Οπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του Spiegel Γιώργος Χρηστίδης σε tweet του: «Πέρα από την πατριωτική θέρμη, υπάρχει πραγματική οργή για τη διαμάχη του όρου ‘Μακεδονία’ – εναντίον των πολιτικών, της ελίτ, εκείνων που ‘ξεπουλάνε το έθνος’. Συναισθήματα παρόμοια με εκείνα των διαμαρτυριών για την λιτότητα. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αμφισβητήθηκε και πάλι – αυτή τη φορά από τη δεξιά».
Κοτζιάς: Συνεχίζω με ήσυχη συνείδηση
Μια πρώτη ανάλυση έκανε πριν τελειώσει το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία – μέσω Twitter – ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά πλέον μπορεί με «ήσυχη συνείδηση και ευθύνη» να διαπραγματευτεί για το «καλό της πατρίδας».
«Σήμερα διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους. Συνεχίζω, λοιπόν,με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών.
Πολάκης: Η λαοθάλασσα δεν ήρθε τελικά
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, απέφυγε να σχολιάσει το πολιτικό μήνυμα αλλά και την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη. Εμεινε στο σχολιασμό του μεγέθους του πλήθους που συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα, υποστηρίζοντας πως «η λαοθάλασσα που περίμεναν οι διοργανωτές δεν ήρθε»
Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:
«Για τον Μίκη δεν θα πω κουβέντα……ο καθένας είναι οι πράξεις του σε ΚΑΘΕ περίοδο της ζωής του …. Θα πω όμως: Η λαοθάλασσα που περίμεναν οι “διοργανωτές “ΔΕΝ ΗΡΘΕ! Γιατί ο κόσμος κατάλαβε …..και δε θέλει ο πατριωτισμός του να γίνει το εφαλτήριο κάποιων για να ξαναγυρίσουν στο φαγοπότι…».
Τζανακόπουλος:«Μία κινητοποίηση κοινωνικών δυνάμεων πάντα ασκεί επιρροή»
Λίγο πριν ξεκινήσει το συλλαλητήριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος παραδέχθηκε ότι «μια κινητοποίηση κοινωνικών δυνάμεων πάντα ασκεί επιρροή» ωστόσο κατηγόρησε την ΝΔ ότι επιχειρεί να δώσει αντικυβερνητικά χροιά στην συγκέντρωση. Σημείωσε μάλιστα ότι «ένα αντικυβερνητικό συλλαλητήριο έχει οριζόντια συμμετοχή από όλο το πολιτικό φάσμα, ενώ τον τόνο στο συγκεκριμένο το δίνουν ακραίες συλλογικότητες»
Τσαρουχά (ΑΝΕΛ): Δεν είμαστε εθνικιστές, είμαστε πατριώτες
Το να είσαι παρών για την πατρίδα σου, για την ταυτότητά σου, για την ειρήνη, δεν είναι «εθνικισμός», ούτε κάποιου είδους «ακρότητα» σημείωσε σε δήλωσή της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, αναφερόμενη στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.
«Εθνικισμός και ακρότητα είναι να “εξαγιάζεις” τον αλυτρωτισμό. Να επιτρέπεις τη συνέχιση πονηρών σχεδιασμών που βασίζονται στο ψέμα και στην προπαγάνδα. Να βλέπεις τους λαούς ως εργαλεία για να σχεδιάζεις “μεγάλους χάρτες”, πολέμων και κατακτήσεων που θα καταστρέψουν και άλλες ζωές στα Βαλκάνια» είπε και πρόσθεσε:
«Το σημερινό συλλαλητήριο, όπως και εκείνο της 21ης Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, έχει ως βάση τη γνήσια έκφραση των συνανθρώπων μας, που καταγγέλλουν έναν ολοφάνερο επεκτατικό σχεδιασμό που ξεκίνησε χρόνια πριν σε βάρος της ειρήνης στα Βαλκάνια».
«Είναι η ιερή απαίτηση των συμπολιτών μας για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας και η δήλωση ότι είμαστε παρόντες για να προστατεύσουμε το μέλλον των οικογενειών και των συνανθρώπων μας.»
Όπως είχε γράψει και ο Αλμπέρ Καμύ, “αγαπάμε πολύ την πατρίδα μας για να είμαστε εθνικιστές”. Την αγαπάμε πολύ για να επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσουν κάποιοι την έκφραση των συμπολιτών μας για ακραία, πολιτικά και κομματικά συμφέροντα.»
Για αυτό και ξεκαθαρίζουμε ότι οι προσπάθειες κάποιων να το μετατρέψουν σε έκφραση ακραίων και παραπολιτικών πεποιθήσεων, δεν εκφράζουν ούτε εμάς ούτε το σύνολο των συμπολιτών μας», είπε η κ.Τσαρουχά.
ΝΔ: Πανικόβλητη η κυβέρνηση
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης θα σχολιάσει με δήλωσή του αργότερα, το συλλαλητήριο, Σε μια πρώτη αντίδραση, ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του στην Πάρο σχολίασε: «Η κυβέρνηση μοιάζει πανικόβλητη από τα συλλαλητήρια και δεν αντιλαμβάνεται καν ότι μόνη της προκάλεσε την εύλογη αντίδραση των πολιτών με τον τρόπο που χειρίστηκε και εξακολουθεί να χειρίζεται το εθνικό θέμα των Σκοπίων».
Πρόσθεσε σε πως η κυβέρνηση «αντί να συνειδητοποιήσει ότι με τη στάση της υποδαυλίζει τις αντιδράσεις, συνεχίζει να διχάζει τους πολίτες, χαρακτηρίζοντας αυτούς που θα συμμετέχουν στα συλλαλητήρια ακραίους και ακροδεξιούς. Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο -με πρόσχημα μεμονωμένα περιστατικά που άλλωστε και η ΝΔ καταδίκασε- να “χαρίζει” στην ακροδεξιά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να εκφράζουν την ευαισθησία τους για αυτό το κρίσιμο εθνικό ζήτημα» πρόσθεσε.
Μίκης Θεοδωράκης: Λύση το δημοψήφισμα
Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος αποθεώθηκε κατά την ομιλία του στο Σύναγμα, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να υποχωρήσει από την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992, γιατί τότε θα είναι σαν να ανοίγει διάπλατα τα σύνορά της, ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων σε περίπτωση που αυτή περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και χαρακτήρισε «κουτοπονηριές» τις παραχωρήσεις της ΠΓΔΜ.
Ο μουσικοσυνθέτης είπε ακόμη σε φλογερό τόνο:
«Αν υποχωρήσουμε αυτή τη στιγμή από τη θέση μας για το όνομα, είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν ανοιχτά και ξεδιάντροπα μέσα από το ίδιο τους το Σύνταγμα. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε για τη διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν ισχυρές διεθνείς δυνάμεις που έχουν στόχο τη σαλαμοποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είναι ακόμη νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας.
Αν υποχωρήσουμε τώρα στην ανοιχτή πρόκληση των Σκοπίων, χωρίς να έχουν παραιτηθεί από κύριο στόχο της εθνικής τους πολιτικής, για γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ για να μας απειλούν από ισχυρότερη θέση, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Αν υποχωρήσουμε, στην ουσία ανοίγουμε τις πόρτες διάπλατες για να περάσει και να επιβληθεί διά παντός ένα τραγικό ιστορικό ψέμα, με απρόβλεπτες συνέπειες για την πατρίδα μας».
Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι η ευθύνη για την απόφαση σε αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να πέσει σε μία κυβέρνηση, ή στη Βουλή, αλλά η λύση είναι το δημοψήφισμα.
«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και μπροστά στην πιθανότητα να οδηγηθούμε ακόμη και σε καταστάσεις εθνικής τραγωδίας, θεωρώ ότι την ευθύνη των αποφάσεων δεν είναι ορθό να την επωμιστεί μόνη της η οποιαδήποτε κυβέρνηση. Οχι μόνο μια κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως είναι η σημερινή, αλλά ακόμη και μια κυβέρνηση λαϊκής πλειοψηφίας. Ούτε ακόμη και η ίδια η Βουλή.
Ποια είναι η λύση; Το δημοψήφισμα. Για εμάς, η θέση του ελληνικού λαού στο συγκεκριμένο θέμα είναι αρκετά σαφής, σταθερή και αυτονόητη, που δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Αν όμως κάποια κυβέρνηση διανοηθεί να βάλει την υπογραφή της χώρας μας σε οποιαδήποτε ονομασία, απλή ή σύνθετη, που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι υποχρεωμένη να ρωτήσει πρώτα τον ελληνικό λαό.
Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, που η κυβέρνηση θα τολμήσει να βάλει μια τέτοια υπογραφή, απευθύνω έκκληση σε όλους τους βουλευτές, που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για αυτό το εθνικής σημασίας θέμα, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη βουλή και να υπερψηφίσουν το σχετικό αίτημα».
Τζιτζικώστας: Δεν μπορεί να κάνει ότι δεν βλέπει πλέον η κυβέρνηση
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει» σημειώνει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στο συλλαλητήριο της Αθήνας με ανάρτησή του στο Twitter.
Αναλυτικά, ο κ.Τζιτζικώστας έγραψε:
«Στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Αθήνας σήμερα για τη Μακεδονία, με μία συγκλονιστική ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη. Η κυβέρνηση δεν μπορεί μετά και τη σημερινή συγκέντρωση να συνεχίσει να κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει!».
Σαμαράς: Συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας
Το παρών ανάμεσα στους πολίτες που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτή η συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω. Είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβουν όλοι. Και ποιος δεν είναι συγκινημένος».