Ανοιχτή Πόλη: Μια Προοδευτική Πολιτική για τον Δήμο Βριλησσίων
Ανακοίνωση της παράταξης «Βριλήσσια: Ανοιχτή Πόλη Αλληλεγγύης και Πολιτισμού»
Η Ανοιχτή Πόλη είναι μια αυτοδιοικητική παράταξη που απαρτίζεται από ενεργούς πολίτες των Βριλησσίων. Εντάσσεται σε ένα συνολικότερο κίνημα, που αγωνίζεται ώστε οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να μπορούν, με τον πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό τρόπο, να σχεδιάζουν, να υλοποιούν, να οργανώνουν και να αναπτύσσουν την καθημερινότητα σε τοπικό επίπεδο με τρόπο φιλικό προς τον δημότη.
Η Ανοιχτή Πόλη αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή και τη δράση της στα κοινά του Δήμου Βριλησσίων ως μια προσπάθεια να υλοποιηθούν εναλλακτικές, προοδευτικές πολιτικές που αφορούν στο σήμερα και το αύριο των δημοτών.
Στην προσπάθειά της για εφαρμογή των πολιτικών αυτών, η Ανοιχτή Πόλη επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των δημοτών και τη σύγκλιση με συλλογικότητες και πρωτοβουλίες σε επίπεδο Δήμου στη βάση αρχών και αξιών. Αυτές οι αρχές και αξίες, όπως περιγράφονται παρακάτω, καθορίζουν και νοηματοδοτούν τις προοδευτικές πολιτικές που θέλει να εφαρμοστούν στα Βριλήσσια.
- Καμία πολιτική και καμία δράση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική, αν δεν έχει ληφθεί έπειτα από διαβούλευση με τους δημότες. Οι δημότες συμμετέχουν στη σύλληψη και τον σχεδιασμό των πολιτικών του Δήμου Βριλησσίων στους διάφορους τομείς δραστηριότητάς του, ελέγχουν τη σωστή εφαρμογή τους και αξιολογούν τα αποτελέσματα. Εργαζόμαστε για διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων και λογοδοσία από τη δημοτική διοίκηση.
- Ο Δήμος Βριλησσίων οφείλει να παρέχει αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους τους δημότες, με ειδική μέριμνα για τους πιο ευάλωτους (οικονομικά ασθενέστεροι, υπερήλικες, ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μετανάστες κ.λπ.). Οι βασικές ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως η ύδρευση, ο ηλεκτροφωτισμός και η καθαριότητα, θα πρέπει να προσφέρονται πάνω απ’ όλα σε προσιτό για τον δημότη κόστος. Οι κοινωνικές υπηρεσίες, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός είναι υπηρεσίες που στοχεύουν σε μια ποιοτική καθημερινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδύσεις στις αθλητικές υποδομές, στους πολιτιστικούς και τους εκπαιδευτικούς χώρους, καθώς και η πρόσληψη εξειδικευμένου και υψηλά καταρτισμένου προσωπικού για τις υπηρεσίες αυτές (νηπιαγωγοί, καλλιτεχνικό προσωπικό, προπονητές κ.λπ.) οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα.
- Η τραγωδία στο Μάτι, εκτός των άλλων, έθεσε επιτακτικά την ανάγκη ύπαρξης αφενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού του χώρου, αφετέρου εκπόνησης και υλοποίησης σχεδίων αντιμετώπισης επικίνδυνων φαινομένων ή φαινομένων που αποτελούν απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Ο Δήμος Βριλησσίων πρέπει συνεπώς να ολοκληρώσει τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό του με κριτήριο τις ανάγκες των γενεών που ακολουθούν και να διαθέτει οργάνωση και σχέδιο για την προστασία της ζωής, όπως και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.
- Ο Δήμος οφείλει να προστατεύει και να αναπτύσσει τους δημόσιους και δημοτικούς χώρους στη βάση των αναγκών των δημοτών. Έχει χρέος να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτούς σε όλους τους δημότες, διαφυλάσσοντας τον δημόσιο χαρακτήρα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση δημοτικής γης και στην εμπορευματοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών.
- Ο Δήμος Βριλησσίων στέκεται αλληλέγγυος σε όσους χτύπησε η κρίση, σε όσους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους ή αναγκάστηκαν να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς.
- Τα Βριλήσσια οφείλουν να είναι ένας Δήμος ανοιχτός στη διαφορετικότητα, που εναντιώνεται στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την ομοφοβία.
- Ο Δήμος Βριλησσίων καλείται να αναπτύξει πρωτοβουλίες μέσω προγραμμάτων απασχόλησης, ανάδειξης καινοτομίας και δημιουργικότητας, όπως και μέσω δράσεων στην κυκλική οικονομία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων και ιδιαίτερα το φαινόμενο του «brain drain».
- Ο Δήμος Βριλησσίων πρέπει να είναι ενεργειακά αποδοτικός, παραγωγός και καταναλωτής καθαρής ενέργειας, δικτυωμένος έξυπνα για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους δημότες και περιβαλλοντικά φιλικός. Ο Δήμος πρέπει ως εκ τούτου να έχει πρώτο του μέλημα την προστασία των οικοσυστημάτων με τα οποία γειτνιάζει.
Οι αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Βριλησσίων σήμερα
Ο νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης Ι» συνιστά μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση του τρόπου με τον οποίο ασκείται η διακυβέρνηση ενός Δήμου ή μιας Περιφέρειας. Η θέσπιση της απλής αναλογικής στην εκλογή Δημοτικού Συμβουλίου, μαζί με τις αλλαγές στη λειτουργία των άλλων θεσμικών οργάνων του Δήμου, αλλάζει ριζικά τον τρόπο που σχεδιάζονται πολιτικές, λαμβάνονται αποφάσεις και υλοποιούνται δράσεις.
Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει σε δημάρχους-«παντοκράτορες», με την ελέω καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος παντοδύναμη πλειοψηφία δημοτικών συμβούλων, που δεν τους ενδιέφερε τι λέει η αντιπολίτευση ή ο οποιοσδήποτε άλλος. Δημάρχους που διοικούσαν με το «εγώ» και όχι το «εμείς». Που εμφανίζονταν ως μοντέρνοι «μάνατζερ» και σωτήρες, συνήθως όμως άφηναν τους Δήμους τους με εκατομμύρια χρέη, βουτηγμένους στην αδιαφάνεια και τη διαφθορά. Δήμους που τα Δημοτικά τους Συμβούλια αντικειμενικά υποτάσσονταν στη θηριώδη δημαρχιακή πλειοψηφία.
Ο νέος νόμος απαιτεί ο δήμαρχος να αρθεί στο ύψος της θεσμικής του θέσης. Να αναζητήσει, στη βάση αρχών, την ευρύτερη συναίνεση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Να ακούσει, να συσκεφθεί, να συζητήσει με τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και στη συνέχεια να καταθέσει έναν όσο το δυνατόν πιο συναινετικό προϋπολογισμό, ένα άρτιο, ρεαλιστικό και πλουραλιστικό τεχνικό πρόγραμμα. Η διοίκηση των οργανισμών των Δήμων θα πρέπει να γίνεται από δημότες με μεράκι για το αντικείμενο και όχι από καθαρά παραταξιακούς «φίλους».
Αντίστοιχες αρετές απαιτείται να δείξουν οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι δημοτικές παρατάξεις. Να είναι έτοιμοι για τη μέγιστη δυνατή σύνθεση απόψεων, με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη του Δήμου.
Χωρίς να παραγνωρίζεται το δικαίωμα στην αντιπολίτευση, μικροπαραγοντισμοί, τοπικοί «μικρομεγαλισμοί», εγωισμοί και «πολιτικές αυτάρκειες» οφείλουν να δώσουν τη θέση τους στη συστηματική συζήτηση, στην αναγνώριση της αξίας της διαφορετικής άποψης, στην επίμονη αναζήτηση συγκλίσεων.
Η Ανοιχτή Πόλη δεν εθελοτυφλεί. Γνωρίζει καλά ότι η συναίνεση δεν είναι ουδέτερη διαδικασία. Απεναντίας, έχει πρόσημο, που καθορίζει το αύριο του Δήμου μας. Το δικό μας πρόσημο είναι προοδευτικό και θέλουμε ο Δήμος μας να διοικηθεί από μια προοδευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε να ασκηθούν, στη βάση των πιο πάνω αρχών, προοδευτικές και όχι συντηρητικές πολιτικές.
Για να γίνει αυτό χρειάζονται πολλοί. Και για τον λόγο αυτό, το αμέσως επόμενο διάστημα η Ανοιχτή Πόλη παίρνει την πρωτοβουλία να συναντηθεί με άλλες δημοτικές παρατάξεις και τοπικές συλλογικότητες, ούτως ώστε να ανιχνεύσει τις δυνατότητες συναντίληψης και συμπόρευσης στο αύριο του Δήμου Βριλησσίων, πάντα με σεβασμό στην ιστορία και την αυτονομία του καθενός, δίνοντας τέλος στην παραφιλολογία που έχει στηθεί τον τελευταίο καιρό εν είδη fake news στον τοπικό τύπο -και όχι μόνο -σχετικά με τις κινήσεις της ενόψει εκλογών . Τα αποτελέσματα του διαλόγου αυτού θα επικοινωνηθούν σε όλους τους δημότες, κρίνοντας επί της ουσίας και τη στάση όλων των παρατάξεων έναντι των δημοτών, που είναι και οι τελικοί κριτές όλων.
Η Γραμματεία της δημοτικής παράταξης «Βριλήσσια, Ανοιχτή Πόλη αλληλεγγύης & πολιτισμού»