News Ticker

Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από τον Φεβρουάριο

Το μοντέλο της Πορτογαλίας, η οποία αύξησε σε δύο χρόνια τον κατώτατο μισθό και το ημερομίσθιο μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο, σκοπεύει να εφαρμόσει και το υπουργείο Εργασίας στη χώρα μας επιταχύνοντας μάλιστα τις διαδικασίες αναπροσαρμογής, ώστε ο κατώτατος μισθός και το ημερομίσθιο να αυξηθούν σε πρώτη φάση από 1/2/2019.

Ήδη παραδόθηκε στο γραφείο της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι εισηγούνται, λαμβάνοντας υπόψιν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αυξήσεις από 5%-10% στον κατώτατο σήμερα μισθό των 586 ευρώ μεικτά (θα ισχύσει σε 14μηνη βάση λόγω του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα).

Η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων οδηγεί πρακτικά σε αυξήσεις 30 ευρώ μεικτά το μήνα (με 5% αύξηση) και 58,6 ευρώ (με 10% αύξηση) ή σε τελικό μισθό 615-645 μεικτά σε 14μηνη βάση. Εάν εφαρμοστεί το σενάριο της αύξησης (το πιθανότερο) κατά 10% επί του ισχύοντος κατώτατου μισθού αυτός θα διαμορφωθεί σε 645 ευρώ μεικτά σε 14μηνη βάση ή σε 752 ευρώ μεικτά σε 12μηνη βάση (καθαρά, μαζί με τα δώρα, 631,2 ευρώ το μήνα) η αύξηση 57,4 ευρώ το μήνα.

Μετά την υποβολή του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων θα ακολουθήσουν, τις ερχόμενες ημέρες, διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων οι οποίοι θα υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις (στις διαβουλεύσεις δεν συμμετέχει η ΓΣΕΕ που ζητεί επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά όπως ίσχυε το 2012 πριν την κατάργησή του, μετά από απαίτηση των τροϊκανών).

Το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για το 2019 θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Εργασίας ενώ την εξαγγελία της αναπροσαρμογής θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Περισσότερο κερδισμένοι θα είναι οι νέοι εργαζόμενοι ηλικίας κάτω των 25 ετών οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα 511 ευρώ μεικτά (σε 14μηνη βάση) καθώς λόγω της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού θα λάβουν τον ίδιο αυξημένο εισαγωγικό μισθό δηλαδή 615-645 ευρώ μεικτά (σε 14μηνη βάση) όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι καθώς καταργούνται οι ηλικιακές διακρίσεις. Το κόστος που θα προκύψει για τις επιχειρήσεις θα αναπληρωθεί με τη μείωση, όπως ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών που θα είναι 50% για το 2019 και 100% για το 2020.

Τι αλλάζει για αμοιβές, παροχές και ασφαλιστικές εισφορές

Θετικές αλλά και αρνητικές παρενέργειες θα προκαλέσει η αύξηση του κατώτατου μισθού σε παροχές στους ανέργους (επιδόματα ΟΑΕΔ), σε αμοιβές μερικής απασχόλησης και στις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων.

Αιτία το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού. Αυτό θα οδηγήσει πρακτικά σε αύξηση των επιδομάτων του ΟΑΕΔ σε ανέργους, στους απασχολούμενους με μειωμένο ωράριο ή με εκ περιτροπής εργασία. Αντιθέτως, οι αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένες εισφορές ανά μήνα στον ΕΦΚΑ.