Στην Στυμφαλία η κοπή της πίτας του Βριλησσού, την Κυριακή 27/1
Επειδή το βουνό συνεχίζει να είναι ιδανικός τόπος ανάτασης του σώματος και της ψυχής, τα μέλη και οι φίλοι του Βριλησσού θα συναντηθούν στα μονοπάτια της ορεινής Κορινθίας και την Στυμφαλία.
Η εξόρμηση είναι κατάλληλη και για όσους δεν εχουν προηγούμενη ορειβατική και πεζοπορική εμπειρία και θέλουν να γνωρίσουν την ορεινή Κορινθία και την Στυμφαλία που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000.
Θα περπατήσουμε, θα μιλήσουμε για τις μελλοντικές μας εξορμήσεις , θα μαγειρέψουμε συλλογικά και θα φάμε στο καταφύγιο σαν μια μεγάλη παρέα . Θα τραγουδήσουμε, θα χορέψουμε, θα απολαύσουμε τις ομορφιές της ορεινής Κορινθίας (Στυμφαλία, Ζήρια , Κεφαλάρι)
Η κοπή της πίτας θα γίνει στο Κεφαλάρι Κορινθίας,στο φιλόξενο καταφύγιο της ΕΟΦ(Ένωση Ελλήνων Φυσιολατρών) ,που βρίσκεται στην ανατολική άκρη του χωριού ,όπου φτάνουμε με δρομάκι αφού διασχίσουμε το χωριό.
Συμμετέχουν στην εκδρομή : η χορευτική ομάδα του Βριλησσού με την δασκάλα Αλκιστη Ολυμπίου, η χορωδία του συλλόγου ( φωνές των χρωμάτων, με την μαέστρο Ρία Θεοδώρου) και οι μουσικοί του Βριλησσού .
Το πρόγραμμα της εξόρμησης
Ξεκίνημα στις 7 ακριβώς, όπως πάντα από το metro Δουκίσης Πλακεντίας , στο τέλος της οδού Γαρυττού https://maps.app.goo.gl/F6JCk
Στις 9.30 το λεωφορείο θα φτάσει στο Κεφαλάρι Κορινθίας όπου θα αποβιβαστούν μόνο όσοι θα συμμετέχουν στην πεζοπορική ομάδα.
Πεζοπορική ομάδα
Πεζοπορική διαδρομή σε χιονισμένο πεδίο με ξεκίνημα την πλατεία του χωριού .Ανάλογα με τα χιόνια που θα βρούμε , η διάρκεια της διαδρομής θα είναι από 3 εως 4,5 ώρες
Από την πλατεία του χωριού και αφού περάσουμε το καταφύγιο, θα περπατήσουμε ανηφορική διαδρομή μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία για να γυρίσουμε και πάλι στο χωριό με πολύ όμορφη θέα, στο χωριό, την Στυμφαλία και τον Ολύγιρτο. Η διαδρομή δεν έχει τεχνική δυσκολία , απαιτεί όμως στοιχειώδη φυσική κατάσταση, υγεία και βασικό ορειβατικό εξοπλισμό. Δηλαδή ορειβατικά μποτάκια ( ΚΑΝΕΝΟΣ άλλου είδους παπούτσια), σακίδιο, γάντια , σκούφο, αδιάβροχο, ορειβατικές γκέτες, παγούρι. Στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία θα ανταμωθούμε με τον ορειβατικό Κορίνθου.
Η πεζοπορική ομάδα θα επιστρέψει στο καταφύγιο έως τις 14.00.
Περιηγητική ομάδα
Από το Κεφαλάρι το λεωφορείο θα συνεχίσει με την περιηγητική ομάδα για το Μουσείο Περιβάλλοντος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στη Στυμφαλία, μουσείο που παρουσιάζει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, καθώς και την αρμονική συνύπαρξή τους στο περιβάλλον της λίμνης. Η ομάδα θα παραμείνει στην περιοχή του μουσείου έως τις 13.00.
Και για τους συνοδοιπόρους μας που θα επιλέξουν την ευκολότερη πλην όμορφη ξενάγηση και πεζοπορία στην λίμνη , προτείνουμε να φορούν ζεστά ρούχα και μποτάκια και να εχουν μαζί τους αδιάβροχο . Σε περίπτωση που δεν διαθέτουν ας φορούν μποτάκια πόλης η αθλητικά με ανάγλυφο πέλμα (δεν κάνουν παπούτσια tennis η basketball).
Επίσης δεν συνιστάται στις εξορμήσεις μας στη φύση να φορούμε παντελόνια blue jean. Ας προτιμήσουμε κάποιο ευρύχωρο κ άνετο ρούχο , καλύτερα μάλλινο, η τύπου colant οι γυναίκες.
Μετά από την ξενάγηση στο μουσείο που διαρκεί λιγότερο από μία ώρα , θα υπάρχει χρόνος για σύντομη πεζοπορική διαδρομή από το μουσείο μέχρι την ακρόπολη της αρχαίας πόλης Στύμφαλου , όπου οι ανασκαφές έφεραν στο φως την αρχαία αγορά, στοές,τάφους και ίχνη του ναού της Πολιάδος Αθηνάς, καθώς και στο μονοπάτι «Άνθρωπος και φύση στα μονοπάτια του χρόνου». Το μονοπάτι,μήκους 800 μέτρων μας οδηγεί στην καρδιά της Αρχαίας Στυμφάλου και αποτελεί ολοκληρωμένη εμπειρία εξερεύνησης στην ιστορία της περιοχής με φόντο τον υγρότοπο της Στυμφαλίας. Τέλος, στο παρατηρητήριο ορνιθοπανίδας που κατασκευάστηκε σε σημείο με εύκολη πρόσβαση και με απρόσκοπτη θέα στη λίμνη, θα έχουμε την ευκαιρία (περιηγητές και φωτογράφοι)να απολαύσουμε το παραλίμνιο ηχοτοπίο και να ενημερωθούμε για τα προστατευόμενα είδη πουλιών της περιοχής. .
Επίσης θα υπάρχει χρόνος για καφέ στο μουσείο και σύντομη βόλτα στο Κεφαλάρι.
Συλλογική κουζίνα
Θα λειτουργήσει συλλογική κουζίνα στον χώρο του καταφύγιου και BBQ στην ψησταριά της βεράντας.
Για την τροφοδοσία θα φροντίσει το ΔΣ του συλλόγου.
Όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδρομή του Βριλησσού θα πρέπει να έχουν μαζί τους πρόχειρο φαγητό η snack για να τραφούν μέχρι το μεσημεριανό γεύμα στο καταφύγιο που υπολογίζεται στις 14.30
Ο συντονισμός της εξόρμησης θα γίνει από το ΔΣ του Βριλησσού- για την πεζοπορική ομάδα Χριστόφορος Πούλιος , Δημήτρης Μπρίκας, Διαμαντής Παπαδόπουλος ,Νικολέττα Νικολοπούλου
για την περιηγητική ομάδα – Εύα Βελισσαρίου, Αλεξάνδρα Μάνου
Αναχώρηση: Σταθμός Δ. Πλακεντίας https://maps.app.goo.gl/F6JCk , ΩΡΑ 7:00
Δηλώσεις συμμετοχής την Τετάρτη 23/1 από τις 20.00 εως τις 21.00 στα γραφεία .
Πληροφορίες για την περιοχή
Το Κεφαλάρι Κορινθίας, βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μ, σε απόσταση 126 χλμ από την πρωτεύουσα, κτισμένο αμφιθεατρικά, με ανατολικό προσανατολισμό, στα ριζά της Ζήρειας ή Κυλλήνης.
Οι μόνιμοι κάτοικοί του ανέρχονται περίπου στους 250 και κύρια ενασχόλησή τους είναι η γεωργία, ενώ υπάρχουν και λίγοι κτηνοτρόφοι.
Οι σημαντικότερες αγροτικές καλλιέργειες είναι η αμπελοκαλλιέργεια (Αγιωργίτικο σταφύλι & σουλτανίνα), τοματοκαλλιέργεια. Σήμα κατατεθέν του χωριού ο μεγάλος πλάτανος που δεσπόζει στην πλατεία, ηλικίας 135 ετών (φυτεύτηκε το 1875 από έναν πλανόδιο έμπορο που καταγόταν από τα Τρίκαλα Κορινθίας).
Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία. Εκεί απομάκρυνε ο Ηρακλής τις Στυμφαλίδες όρνιθες, σύμφωνα με τη μυθολογία.
Το μουσείο το 2008 τιμήθηκε με Ειδική Μνεία στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής & συμπεριλήφθηκε στην έκδοση «The Phaedon Atlas of 21st Century World Architecture». Στον εσωτερικό του χώρο θα έχουμε πρόσβαση σε ένα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο έκθεμα: ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια & φυτά της περιοχής!
Στόχος του Μουσείου είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού & η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Στην πρώτη ενότητα του Μουσείου θα ξεναγηθούμε σε στοιχεία για το περιβάλλον της περιοχής και τη σημασία του. Στη δεύτερη ενότητα θα δείτε πώς το περιβάλλον της περιοχής επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων.
Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000
Εδώ μπορεί κανείς να αισθανθεί τη μυθική της αύρα, ανατρέχοντας στο σχετικό άθλο του Ηρακλή με τις στυμφαλίδες όρνιθες. Σύμφωνα με το μύθο τα σαρκοφάγα πτηνά τρομοκρατούσαν τους ανθρώπους. Ο Ηρακλής τα ανάγκασε να αφήσουν την πυκνή βλάστηση της λίμνης με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς, η οποία του έδωσε κρόταλα από χαλκό, σφυρηλατημένα στο εργαστήρι του Ηφαίστου, τα οποία κροτάλισε ο ήρωας, και όταν ξεσηκώθηκαν τρομαγμένα, τα πέτυχε στον αέρα με τα βέλη του. Αυτός ήταν ο έκτος κατά σειρά άθλος του ήρωα.
Η λίμνη βρίσκεται σε ημιορεινή τοποθεσία, στα 680 μέτρα και σχηματίζεται στη λεκάνη που δημιουργούν οι πρόποδες της Ζήρειας και του Ολίγυρτου. Τροφοδοτείται από τα ρέματα των ορεινών αυτών όγκων. Η επιφάνειά της ποικίλει, ανάλογα με την εποχή και τις βροχοπτώσεις αλλά συνήθως καλύπτει επιφάνεια όχι μεγαλύτερη από 5 τετραγωνικά χλμ.
Αποτελεί τον σημαντικότερο υδροβιότοπο της βορειοανατολικής Πελοποννήσου καθώς και πηγή φυσικού πλούτου για την ευρύτερη περιοχή γιατί μεγάλο μέρος του νερού της χρησιμοποιείται για άρδευση.