News Ticker

Λιανικό Εμπόριο: Καταπολέμηση των κλοπών

Γράφει o Κωνσταντίνος Λύκος Aπόστρατος Αξιωματικός της ΕΛ ΑΣ και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια» του Γιάννη Πισιμίση

 

Η αγορά σε ότι αφορά τις μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα, αγωνίζεται να σταθεί όρθια μέσα σε δυσμενείς συνθήκες, που συνεχώς διευρύνονται τόσο από τον έντονο ανταγωνισμό όσο και από το φαινόμενο των ηλεκτρονικών αγορών.
Στις συνθήκες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει σχέση με τις κλοπές από πελάτες και εκ των έσω ορισμένες φορές.

Ανάλυση του φαινομένου

Οι οικονομικές συνθήκες και τα δεδομένα που αφορούν στις κλοπές στον εμπορικό κλάδο, έχουν αλλάξει, σημειώνοντας τα τελευταία χρόνια αυξητικές τάσεις ως προς την απώλεια διαφόρων ειδών.
Κυρίως το λιανικό εμπόριο καλείται να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις οργανωμένες ομάδες αλλά και μεμονωμένα άτομα που μπορεί να έχουν σχέση με μικροκακοποιούς, τοξικομανείς, απελπισμένους μετανάστες, ανέργους που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έκλεβαν, χωρίς ωστόσο να παραγκωνίζεται η κατηγορία των εσωτερικών κλεφτών, οι οποίοι, συνηθέστερα, αφαιρούν είδη είτε κατά την μεταφορά ειδών είτε από τις αποθήκες.
Σύμφωνα με έρευνες σε διεθνές επίπεδο, οι απώλειες στο λιανικό εμπόριο σε ποσοστό άνω των 30 % προκαλούνται εκ των έσω.
Το περιστατικά αυτά, εκτός των άλλων αποδίδονται στην κοινωνική και οικονομική κρίση, είναι όμως πολύ πιθανόν να οφείλονται συνδυαστικά και με αιτίες που σχετίζονται με παραλείψεις ή λανθασμένες μεθόδους της επιχείρησης.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να κατανοηθεί ότι δεν υπάρχουν θεραπευτικές λύσεις για κάθε ξεχωριστή περίπτωση απώλειας, και ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες καλούνται να ευαισθητοποιηθούν ώστε με κατάλληλα μέτρα και μεθόδους να περιορίσουν το κόστος των απωλειών.

Θωράκιση των επιχειρήσεων

Ιδιοκτήτες και στελέχη επιχειρήσεων πρέπει:

Να ενημερώνονται για την εξέλιξη

Να αναγνωρίζουν τον κίνδυνο και να τον αναλύουν

Να ζητούν όταν απαιτείται τη συνεργασία ειδικού

Να σχεδιάζουν την αντικλεπτική πολιτική τους η οποία πρέπει να παρακολουθείται, να επανεξετάζετε και όταν απαιτείται να γίνονται διορθωτικές κινήσεις

Οι συνθήκες δεν ευνοούν χαλαρή αντίληψη για την ασφάλεια αλλά αντίθετα προτρέπουν προς την κατεύθυνση εγρήγορσης και χρήσης μέσων και μέτρων

προστασίας, χωρίς όμως στοιχεία πανικού και άστοχων αποφάσεων.

Μέθοδοι προστασίας των επιχειρήσεων

Σύστημα συναγερμού σε ευαίσθητα σημεία

Έλεγχο και καταγραφή αξιόποινων πράξεων με σύστημα οπτικού ελέγχου (CCTV) για εποπτεία χώρων, διαρρήξεις, ληστείες
Σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό (μελέτη τεκμηρίωσης αναγκών)

Εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να μπορεί να προλαμβάνει και να εντοπίζει έγκαιρα τις απώλειες και να αποφεύγει το λάθος στην παγίδευση – ασφάλιση των προϊόντων

Απογραφή των αποθεμάτων και έλεγχο του πραγματικού αποθέματος

Έλεγχο αποθήκης

Επίβλεψη κατά την παραλαβή και διακίνηση προϊόντων

Οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν ότι η κλοπή πιστοποιείται μόνο όταν ο κλέφτης απομακρυνθεί από το ταμείο

Σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις

Ισχύει ο ίδιος σχεδιασμός ο οποίος μπορεί να ενισχυθεί με την παρουσία προσωπικού ασφαλείας –με πολιτική περιβολή- (μυστικός φύλακας). Η μέθοδος αυτή αυξάνει την προστασία του χώρου γιατί οι κλέφτες δε γνωρίζουν αν υπάρχει ή όχι ασφάλεια και γι’ αυτό κινούνται με μεγαλύτερη ευχέρεια.

Συνεργασία των εργαζομένων με το προσωπικό ασφαλείας της επιχείρησης.

Αποφυγή ανάθεσης έργου, στο προσωπικό ασφαλείας, έξω και πέρα από τα καθορισμένα του καθήκοντα.

Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι η επένδυση στην εγκατάσταση σύγχρονης τεχνολογίας στην εκπαίδευση των ανθρώπων της επιχείρησης κυρίως όμως η ευαισθητοποίηση και η ενεργός συμμετοχή των εμπλεκομένων είναι σε θέση να συντελέσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Η Ασφάλεια είναι τρόπος ζωής»