Αττική: Παραλίες ακατάλληλες για κολύμβηση
Ανησυχητικά δεδομένα για την ποιότητα των υδάτων σε πολυσύχναστες -και πολυδιαφημισμένες- παραλίες της Αττικής φανερώνουν τα τελικά αποτελέσματα των μετρήσεων που διενήργησε τον τελευταίο μήνα το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), κρίνοντας 47 εξ’ αυτών ακατάλληλες για κολύμβηση.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΑΚΟΕ από δειγματοληψίες σε 217 παραλίες, σε κάθε «γωνιά» της Αττικής, για την ανίχνευση κολοβακτηριδίων, E.coli και Εντερόκοκκων- προέκυψε ότι 2 στις 10 παραλίες είναι ακατάλληλες για κολύμβηση.
Συγκεκριμένα, το ΠΑΚΟΕ έδωσε το «πράσινο φως» για κολύμπι σε 170 ακτές της Αττικής, ενώ έδειξε… «κόκκινη κάρτα» σε 47 παραλίες, που κρίνονται ακατάλληλες για κολύμβηση.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στις παραλίες που «κόπηκαν» από τις εργαστηριακές αναλύσεις του ΠΑΚΟΕ είναι και κάποιες που το 2019 διακρίθηκαν με «Γαλάζια Σημαία».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ, Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, οι παραλίες της Αττικής που πήραν «Γαλάζια Σημαία» και κρίθηκαν ακατάλληλες είναι συνολικά οκτώ. Μεταξύ αυτών, είναι η Μπρεξίζα στη Νέα Μάκρη και το Μαύρο Λιθάρι (Ανάβυσσος – Σαρωνίδα), το Eden Beach (Ανάβυσσος – Σαρωνίδα).
Να σημειωθεί ότι ακατάλληλα για κολύμβηση κρίθηκαν και δυο σημεία (Ουζερί και Καλός Γιαλός) στην παραλία Αυλάκι, στο Πόρτο Ράφτη, που επίσης διακρίθηκε με «Γαλάζια Σημαία». Σε αυτές τις ανορθόδοξες περιπτώσεις, μπορεί να περιληφθεί και η παραλία Σχινιά (σημείο Πεύκα) που χαρακτηρίζεται ως ακατάλληλη για κολύμβηση, τη στιγμή που η διπλανή της ακτή («Καράβι») πήρε «Γαλάζια Σημαία».
Σε όλη την Ελλάδα, πάντως, το ΠΑΚΟΕ έχει ήδη διαπιστώσει πάνω από 18 περιπτώσεις παραλιών που διακρίθηκαν το 2019 με «Γαλάζια Σημαία» και είναι ακατάλληλες για κολύμβηση.
Προβληματική η εικόνα σε Ωρωπό και Ζούμπερι
Οι εργαστηριακές αναλύσεις του ΠΑΚΟΕ για το 2019 αναμένεται να φέρουν αρκετές ανατροπές σε ό,τι ίσχυε το προηγούμενο έτος. Σε ορισμένες περιοχές της Αττικής η εικόνα που παρουσιάζεται είναι αρκετά προβληματική. Μεταξύ αυτών, είναι η ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού και του Ζούμπερι – Νέας Μάκρης.
Ενδεικτικά, στον Ωρωπό ακατάλληλες για κολύμβηση κρίνονται οι εξής παραλίες:
Δήλεσι (ψαροταβέρνα Μπακλάκος)
Ωρωπός – παραλία Χαλκούτσι
Ωρωπός – Φάρος
Ωρωπός – Αλκυονίς
Κάλαμος – Hotel Kalamos (Αγ. Απόστολοι)
Σε Ζούμπερι και Νέα Μάκρη ακατάλληλες κρίθηκαν οι εξής παραλίες:
Ζούμπερι -Divers Club Cafe ΑΚ
Ζούμπερι La Costa Club
Ζούμπερι – Cafe Ζούμπερης
Ζούμπερι – Ποσειδώνος 29
Νέα Μάκρη – Δωδώνη
Νέα Μάκρη – Μπρεξίζα (Γαλάζια Σημαία)
Αντιθέτως, κατάλληλες για κολύμβηση είναι οι παραλίες Ζούμπερι – Parking του Divers Cafe Club και τα σημεία «Κοράλι» και Honey Moon στη Νέα Μάκρη.
Οι ακατάλληλες παραλίες στην ακτογραμμή από Πειραιά έως Βούλα
Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, στις πιο προσβάσιμες παραλίες για τους Αθηναίους υπάρχουν αρκετές που είναι άκρως ακατάλληλες για κολύμβηση.
Ενδεικτικά, μερικές από αυτές που «κόπηκαν» είναι οι εξής:
Πειραϊκή
Μεταξά
Φλοίσβος (πινακοθήκη)
Άλιμος Bikini Beach
Άλιμος (79 παραλιακής)
Βούλα (Νηρέως)
Και η παραλία Bikini Beach στον Αλιμο (Λουτρά Αλίμου) κρίθηκε ακατάλληλη από το ΠΑΚΟΕ
Κατάλληλες για κολύμβηση οι ελεύθερες παραλίες του Μαραθώνα
Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΠΑΚΟΕ αξίζει να τονιστεί ότι όλες οι ελεύθερες παραλίες του Μαραθώνα -δηλαδή αυτές που είναι προσβάσιμες δίχως εισιτήριο- είναι κατάλληλες για κολύμβηση. Οι ερευνητές του ΠΑΚΟΕ έλαβαν 8 δείγματα από την ευρύτερη περιοχή και μόλις μια πλαζ κρίθηκε ακατάλληλη. Αντίστοιχα, στον Σχινιά ελέγχθηκαν 5 παραλίες και κρίθηκαν ακατάλληλες δυο -μεταξύ αυτών το σημείο «Πεύκα».
Στο μεταξύ, το ΠΑΚΟΕ έλαβε 9 δείγματα από το Πόρτο Ράφτη και έκρινε ακατάλληλες για κολύμβηση δυο παραλίες στο Αυλάκι. Να σημειωθεί ότι ακατάλληλη για κολύμβηση κρίθηκε και η παραλία Dolce Attica Riviera στη Βραυρώνα.
Οι… απαγορευμένες παραλίες της ανατολικής Αττικής
Ανάμεσα στις 47… απαγορευμένες παραλίες της Αττικής συμπεριλαμβάνονται και οι δυο στο Δασκαλειό της Κερατέας (η Κακή Θάλασσα κρίνεται κατάλληλη).
Μια μεγάλη περιοχή που μελέτησε το ΠΑΚΟΕ είναι η ακτογραμμή που εκτείνεται από τη Βάρκιζα έως και το Λαύριο. Σε αυτή την περιοχή, μεταξύ άλλων, ακατάλληλες για κολύμβηση κρίθηκαν οι εξής παραλίες:
Βάρκιζα (σημείο μπάσκετ/τένις)
Βάρκιζα – πλατεία Βάρκιζας
Αγιος Νικόλαος (οργανωμένη παραλία στη Ανάβυσσο)
Ορμος Καταφυγή (το 2018 ήταν κατάλληλη)
Eden Resort
Μαύρο Λιθάρι
Ρέμα Σαρωνίδας
Λαύριο – Παιδική Κατασκήνωση «Ξέγνοιαστο Μελίσσι»
Να σημειωθεί ότι καλή εικόνα παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή του Λαγονησίου και της Αγίας Μαρίνας. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις ελληνικές παραλίες θα ανακοινωθούν από το ΠΑΚΟΕ σε συνέντευξη Τύπου, την προσεχή Τετάρτη, 19 Ιουνίου, στα γραφεία του Κέντρου (Νικ. Φλώρου 8, Αθήνα), στο Γηροκομείο Αθηνών.