Ζευγάρι από τα Βριλήσσια στην «Le Monde»: Πώς βιώνουν οι Έλληνες την κρίση!
Η κατάσταση στην Ελλάδα προσελκύει όλο και πιο συχνά το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ. Αυτή τη φορά, η Γαλλική Le Monde, φιλοξενεί συνέντευξη από ένα ζευγάρι της «διπλανής πόρτας», ένα ζευγάρι από τα Βριλήσσια. Στόχος; Να εξαχθεί ένα συμπέρασμα για το πώς βιώνουν οι Έλληνες την κρίση.
Η συγκεκριμένη βέβαια οικογένεια, είναι σχετικά εύπορη, ωστόσο όπως εξομολογούνται οι γονείς, τρέμουν για το μέλλον των δύο παιδιών τους.
Ο πατέρας της οικογένειας, εξομολογείται στην δημοσιογράφο, Aline Leclerc: «Λένε ότι φτάνουν σε μια συμφωνία, αλλά τίποτα δεν είναι ακόμη βέβαιο. Πρέπει όμως οπωσδήποτε να καταλήξουν. Αυτό θα είναι το λιγότερο επώδυνο για μας.
Η κόρη του κάθεται στα γόνατά του, ενώ στη βεράντα ο δίδυμος αδελφός της, κάνει ποδήλατο. «Είναι τα παιδιά της κρίσης. Ήμουν έγκυος όταν μάθαμε ότι οι κυβερνήσεις είχαν πει ψέματα για το έλλειμμα» λέει, χαμογελώντας, η 40χρονη μητέρα τους.
Η δημοσιογράφος πηγαίνει πίσω στο χρόνο και θυμάται ότι ήταν το 2009, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε αποκαλύψει ότι το έλλειμμα δεν ήταν 6% του ΑΕΠ, αλλά 12,7%. Πήρε τότε μέτρα λιτότητας, το 2010 ακολούθησε ένα δεύτερο πρόγραμμα, ενώ το 2011 ελήφθησαν νέα μέτρα λιτότητας.
Η μητέρα της οικόγενειας τότε παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα σε εύπορες οικογένειες των Βριλησσίων. Μετά τη γέννηση των παιδιών της όμως, δεν βρίσκει πλέον ιδιαίτερα.
Την ίδια ώρα, ο πατέρας που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα βλέπει τα σχέδια της εταιρείας του να φυλλορροούν και να αρχίζουν οι απολύσεις. «Το 2009 στον τομέα μου ήμασταν 48 και σήμερα είμαστε μόνο 9», λέει και μιλά στην γαλλική εφημερίδα για τις απολύσεις που ανακοινώνονταν τηλεφωνικά σε συναδέλφους του. Μιλά για τις ζωές που άλλαζαν μέσα σε ένα λεπτό από την αγωνία. Από εκείνη τη στιγμή ο μισθός του μειώθηκε κατά 50%.
Πριν από την κρίση, το ζευγάρι είχε ένα καλό είσοδημα. «Ήταν πραγματικά πολύ σημαντικό εισόδημα», λένε. Σήμερα το βιοτικό τους επίπεδο έχει μειωθεί κατά πολύ. «Αλλά εξακολουθώ να κερδίζω τη ζωή μου και κοιτάζω γύρω μου. Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου που απολύθηκαν δεν ξαναβρήκαν δουλειά, κάποιοι μετακόμισαν στην Αγγλία ή στην Κύπρο. Νιώθουμε σχεδόν ενοχές όσοι δουλεύουμε σε αυτή τη χώρα…», λέει ο πατέρας.
Eπίσης δεν τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι πάρα πολλοί, πολύ τεμπέληδες και βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη. Τους θεωρεί υπεύθυνους εν μέρει για τα προβλήματα της Ελλάδας. «Όλοι αυτοί οι νέοι φόροι είναι για να πληρωθούν οι συντάξεις όσων φεύγουν στα 50; Γι’ αυτούς δουλεύω 50 ώρες την εβδομάδα;» αναρωτιέται αγανακτισμένος.
Είναι έξαλλος με την πρόσφατη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να επαναπροσλάβει 2.600 εργαζομένους στην ΕΡΤ, τους οποίους απέλυσε η προηγούμενη κυβέρνηση. «2.600 εργαζόμενοι για ένα τόσο μικρό κανάλι; Είναι γελοίο και άδικο. Οι δικοί μου συνάδελφοι δεν θα έχουν την ευκαιρία να ξαναβρούν δουλειά!», σχολιάζει.
Η δημοσιογράφος της Le Monde συνεχίζει γράφοντας:
Έτσι προχωράει η ζωή στην Ελλάδα. Η κρίση ανεβάζει τις εντάσεις μέσα στην κοινωνία. Ο ιδιωτικός τομέας επικρίνει τους δημοσίους υπαλλήλους ότι είναι «ωφελημένοι», ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορούν τα ελεύθερα επαγγέλματα ότι «κρύβουν τα εισοδήματά τους» για να φοροδιαφεύγουν. Όλοι κατηγορούν τους πολιτικούς όλων των κομμάτων ότι τα τελευταία 40 χρόνια τούς έσπρωξαν στον γκρεμό.
Ο πατέρας δεν είναι γοητευμένος από τον Αλέξη Τσίπρα. «Είναι εύκολο να κάνεις τους απελπισμένους ανθρώπους να ονειρεύονται. Πιστεύω ότι είναι ψεύτης σαν όλους τους άλλους και ότι οι υποσχέσεις του σύντομα θα διαψευστούν». Προτιμάει να εμπιστεύεται τους Ευρωπαίους ηγέτες, γιατί, όπως λέει, «ξέρουν πώς να προστατεύσουν τα χρήματά τους. Θα κάνουν τα πάντα για να προκόψει η Ελλάδα ώστε να πάρουν τα δανεικά πίσω».
Περιμένοντας να δει τι θα βγει από την κρίση, επικεντρώνεται στην εκπαίδευση των παιδιών του. Μπορούν ακόμη να πληρώσουν μαθήματα μπαλέτου, μπάσκετ και γαλλικά. «Θα θέλαμε τα παιδιά μας να ζήσουν μια μέρα στη Γαλλία ή στην Αγγλία, εκεί θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες».
Πηγή: Lemonde, iefimerida.
Leave a comment