Τα Βριλήσσια χωρίς Συμπαραστάτη του Δημότη…
Ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» ενεργοποιήθηκε το 2010 (ν.3852/2010) με το Πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Αναμφισβήτητα, ήταν μια αναγκαία μεταρρύθμιση για την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού αυτός ο θεσμός του “δημοτικού συνηγόρου του πολίτη” ήδη λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.
Δόθηκε, λοιπόν, η δυνατότητα στους Δήμους άνω των 20.000 κατοίκων, καθώς και στους νησιωτικούς Δήμους (ανεξαρτήτως πληθυσμού) να επιλέξουν «Συμπαραστάτη». Αρκετές Διοίκησης Δήμων διαβλέποντας τα οφέλη του θεσμού αυτού για τους δημότες τους, τον αξιοποίησαν και τον ενεργοποίησαν από την πρώτη στιγμή. Ωστόσο, το 2018 (ν.4555/2018) με το Πρόγραμμα “Κλεισθένης Ι” το αξίωμα αυτό καταργείται και αντικαθίσταται εν μέρει και χωρίς την ίδια αποτελεσματικότητα από τους Δημοτικούς Διαμεσολαβητές. Ο νέος Υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκος αναγνωρίζοντας την αξία του επαναφέρει (ν.4623/2019) τον θεσμό του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης».
Την σημερινή εποχή αυτός ο θεσμός είναι αναγκαίος σε κάθε Δήμο, αφού οι αρμοδιότητές του είναι ουσιαστικές. Καταρχάς, ο συμπαραστάτης δέχεται ενυπόγραφες καταγγελίες άμεσα θιγόμενων κατοίκων ή νομικών επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του Δήμου. Παράλληλα, είναι υποχρεωμένος να διαμεσολαβήσει προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα. Το πιο σημαντικό για τον δημότη είναι ότι ενημερώνεται από τον Συμπαραστάτη εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα ημερών ως προς τις ενέργειες στις οποίες ο ίδιος προέβη μετά τη λήψη της καταγγελίας. Επιπλέον, ο Συμπαραστάτης οφείλει να συντάσσει ετήσια έκθεση για τον Δήμο, στην οποία μπορεί να διατυπώνονται προτάσεις βελτίωσης της Δημοτικής διοίκησης και των σχέσεων της με το κοινό.
Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτός ο θεσμός πρέπει να ενεργοποιηθεί και στον Δήμο Βριλησσίων, διότι συντρέχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αξιοποίηση του. Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλά δραστήρια πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, που μπορούν να αναλάβουν αυτόν τον κομβικό ρόλο. Πρέπει να επισημανθεί ότι ο Συμπαραστάτης είναι μία ανεξάρτητη αρχή σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, και αυτό διασφαλίζεται από τον ίδιο τον νόμο, καθώς για την εκλογή του χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων μιας και δεν αρκεί η στήριξη της Δημοτικής πλειοψηφίας, αφού για την εκλογή του απαιτείται πλειοψηφία των 3/5 μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Η διοίκηση του Δήμους μας ούτε στην προηγούμενη θητεία της (2014-2019) ενεργοποίησε τον θεσμό αυτόν. Από ό,τι φαίνεται ούτε τώρα θα τον αξιοποιήσει, αφού έπρεπε να δημοσιεύσει τη σχετική Προκήρυξη εντός δύο μηνών από τη νέα της εγκατάσταση, δηλαδή μέχρι 31/10/2019. Δυστυχώς φαίνεται να χάνεται μια ακόμα ευκαιρία για τους Βριλησσιώτες, διότι δεν θα τους δίνεται η δυνατότητα να διατυπώνουν “τα παράπονα’’ στον Συμπαραστάτη!
* Ο Νικήτας Σταματελόπουλος είναι Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια», με επικεφαλής τον Γιάννη Πισιμίση
Πηγή: e-ota.gr