Δράση: Να τελειώνουμε με την καραμέλα φέρτε πρόταση
Οι προτάσεις προετοιμάζονται, δεν πέφτουν από τον ουρανό!
Αντίθετα με ότι όσα καλλιεργούνται στον τοπικό δημόσιο διάλογο, ιδίως από τους υποστηρικτές της διοίκησης και διάφορους άλλους «πραγματιστές», οι προτάσεις για να επιλυθεί σοβαρά κάποιο θέμα, όπως αυτό τώρα, της απομάκρυνσης των απορριμματοφόρων από την Ναυτική Βάση, δεν πέφτουν από τον ουρανό. Προϋποθέτουν προετοιμασία. Και έλεγχο. Και αξιολόγηση. Προτάσεις υπήρξαν από διάφορες πλευρές τα τελευταία χρόνια. Αλλά έμειναν αναξιοποίητες. Διότι δεν προχώρησαν σε φάση ελέγχου. Γι’ αυτό εξάλλου η ευθύνη για τη διατύπωση προτάσεων βαραίνει κατεξοχήν τις διοικήσεις. Διότι αυτές έχουν στη διάθεσή τους τον μηχανισμό και το εξειδικευμένο προσωπικό να αντλούν στοιχεία, να διερευνούν ανάγκες, να αξιολογούν εναλλακτικές δυνατότητες, να συγκρίνουν, να διασυνδέονται με δημόσιους φορείς, να επικοινωνούν με άλλους δημάρχους, να ζητούν μελέτες, να κοστολογούν, να αναζητούν χρηματοδότηση. Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να τα κάνει αυτά. Ακόμη κι έτσι πάντως, για όποιον αναζητά, θα βρει προτάσεις στην ιστοσελίδα της ΔΡΑΣΗΣ. Και όχι μόνον σε ‘μας. Και οι μελετητές του Γ.Π.Σ. έκαναν, για όλα όσα σήμερα τίθενται. Και θα κατατεθούν και πάλι προτάσεις. Αλλά το θέμα είναι αλλού. Στο πώς μια πρόταση ελέγχεται, συζητείται, προάγεται, διαβουλεύεται, αξιολογείται. Στο πώς δεν μένει αναξιοποίητη.
Σκεφτείτε: Ένας καθημερινός άνθρωπος για να αγοράσει σπίτι, γνωρίζει πόσα δωμάτια χρειάζεται. Τι θέλει. Αν θα έχει υπόγειο ή όχι. Αποθήκες ή κήπο. Πόσα τετραγωνικά αναζητεί. Πόσα χρήματα διαθέτει. Και πώς θα αποπληρώσει την αγορά. Εμείς, για πιο πολύπλοκα ζητήματα, συζητάμε στον αέρα. Χωρίς δεδομένα. Θέλουμε χώρο στάθμευσης ή και κάτι άλλο; Για πόσα οχήματα; Για ποιες λειτουργίες; Επιφανειακό ή υπόγειο; Και πόσο θα επιβαρύνει ο υπόγειος το κόστος; Θα είναι ενιαίος ή μας καλύπτουν και δυο διαφορετικοί χώροι; Πόση έκταση απαιτείται; Ένα στρέμμα ή 8,1 στρέμματα που δέσμευσε ο δήμαρχος στη Ναυτική Βάση; Στη συνέχεια, αν καταλήξουμε τι θέλουμε, δεν πρέπει να αναρωτηθούμε ποιοι είναι οι διαθέσιμοι χώροι;
Κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο κάποια έκθεση; Ένας «κατάλογος» οικοπέδων; Απαιτούνται νέες ρυθμίσεις για τις χρήσεις γης; Και πώς αυτές θα προωθηθούν; Έγιναν επαφές και συνεννοήσεις με δημάρχους γειτονικών δήμων; Τι απέδωσαν; Ρίξαμε καμιά ματιά στην ΒΙΠΕ Γέρακα; Και αν ναι, πώς καταλήξαμε στον κ. Χατζηδάκη; Τι «οδικό χάρτη» μας πλασάρετε τώρα;
Είναι ζήτημα οπτικής Αυτό είναι. Να μην στρέφουμε την δημιουργικότητά μας σε λάθος κατεύθυνση. Στα πολιτικάντικα. Να μην συζητάμε πώς θα βρεθεί τρόπος και πώς θα προσεγγίσουμε τον υπουργό για να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα για άλλα 5 χρόνια, αλλά πώς θα βρούμε μια νέα λύση! Ναι! Είναι αυτή η αδυναμία που οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις (αγορά κτηρίου οδού Ροδόπης) και σε αυταρχικές πρακτικές. Το θέμα λοιπόν δεν είναι η Ναυτική Βάση. Είναι ο τρόπος του πολιτεύεσθαι. Η αδιαφάνεια, η προχειρότητα, η αλαζονεία. Γι’ αυτό τα θέματα λιμνάζουν.
Αναθεώρηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αξιοποίηση έκτασης Μητροπούλου, διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του περιαστικού άλσους Θεόκλητου, υποδομές, (κλειστοί αθλητικοί χώροι, δημοτική βιβλιοθήκη), δημοτική συγκοινωνία κλπ), όλα πάγωσαν, σε απραξία. (Να συμπεριλάβουμε και τους προηγούμενους αν σας καθησυχάζουν οι συγκρίσεις).
Γι’ αυτό, να τελειώνουμε με την καραμέλα «φέρτε πρόταση». Η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί προετοιμασία και απασχόληση. Κόπο. Και δουλειά. Και ικανότητα. Και μεράκι. Και μοίρασμα. Στοιχεία, πληροφορίες, και ανοιχτά αυτιά. Επικοινωνήστε, αξιοποιείστε διαθεσιμότητες, παρατάξεις, φορείς, δημότες, όλους. Η πόλη είναι εδώ. Αυτή είναι η συνταγή. Αυτός έπρεπε να είναι και ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου. Όχι οι ανακοινώσεις και οι εξυπνακισμοί. Ούτε «σκυλοκαβγάδες» και αψιμαχίες για τα δευτερεύοντα. Και θα φέρουμε και πρόταση!
Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη