Οι δήμαρχοι θα αυτό-αξιολογούνται με… ευρωπαϊκά πρότυπα από τους ίδιους τους δημότες τους
Άραγε πόσοι δήμοι θα συμμετάσχουν; Ήδη τρέχει το πρόγραμμα από τις 30 Οκτωβρίου με δικαίωμα συμμετοχής έως στις 30 Δεκεμβρίου
Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας για την Καλή Διακυβέρνηση» που θέτει τους Ελληνικούς Δήμους σε μια διαδικασία αυτό-αξιολόγησης σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και προβάλει τους Δήμους της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μια δύσκολη συγκυρία, λόγω της πανδημίας. Οι ιδιαίτερες συνθήκες του τελευταίου έτους και η άμεση ανταπόκριση των Δήμων στην πανδημία COVID-19 με πολλαπλές δράσεις για την ανακούφιση των πολιτών, καταδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η συμβολή της αυτοδιοίκησης σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.
Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πρόεδρο τον δήμαρχο Παπάγου – Χολαργού Ηλία Αποστολόπουλο και αντιπρόεδρο τον δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου είναι ο φορέας που θα υλοποιήσει αυτό το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για την καλή διακυβέρνηση σε συνεργασία με το συμβούλιο της Ευρώπης και την υποστήριξη της ΚΕΔΕ. Πρόκειται για μια διαδικασία ουσιαστικά αυτοαξιολόγησης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αφού συμμετέχουν οι πολίτες, αλλά και οι υπάλληλοι του εκάστοτε δήμου.

Φωτό από παλαιότερη συνάντηση του Προέδρου του ΙΤΑ με ανώτατους αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στόχος της ευρωπαϊκής αυτής δράσης, είναι η αναγνώριση και η πιστοποίηση των Ελληνικών Δήμων, οι οποίοι επιτυγχάνουν ένα συγκεκριμένο πρότυπο διακυβέρνησης σύμφωνα με τις 12 Ευρωπαϊκές Αρχές Καλής Διακυβέρνησης του Συμβουλίου της Ευρώπης ως ακολούθως:
Αρχή 1 – Εκπροσώπηση, Συμμετοχή και Δίκαιη Διεξαγωγή Εκλογών
Αρχή 2 – Ανταπόκριση
Αρχή 3 – Αποδοτικότητα και Αποτελεσματικότητα
Αρχή 4 – Προσβασιμότητα και Διαφάνεια
Αρχή 5 – Κανόνες Δικαίου
Αρχή 6 – Ηθική Συμπεριφορά
Αρχή 7 – Δεξιότητα και Ικανότητα
Αρχή 8 – Καινοτομία και Δεκτικότητα στην Αλλαγή
Αρχή 9 – Βιωσιμότητα και Μακροπρόθεσμος Προσανατολισμός
Αρχή 10 – Χρηστή Δημοσιονομική Διαχείριση
Αρχή 11 – Ανθρώπινα δικαιώματα, Πολιτισμική Διαφορετικότητα και Κοινωνική Συνοχή
Αρχή 12 – Λογοδοσία
Το επίπεδο της διακυβέρνησης θα εκτιμηθεί μέσω της διαδικασίας της συγκριτικής αξιολόγησης, η οποία θα παράσχει τις εξής πληροφορίες:
- Περιγραφή των Αρχών Καλής Διακυβέρνησης και λίστα δραστηριοτήτων, οι οποίες κατά κανόνα βοηθούν το δήμο στην εφαρμογή των Αρχών αυτών
- Ενότητα αυτο-αξιολόγησης, όπου οι δήμοι καλούνται να προσδιορίσουν το επίπεδο ωριμότητάς τους για κάθε Αρχή
- Ερωτηματολόγια απευθυνόμενα στους πολίτες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Έτσι λοιπόν, μέχρι στις 30/12 οι δημότες μπορούν να συμπληρώσουν ανώνυμα το ερωτηματολόγιο και με αυτό τον τρόπο να αξιολογήσουν την δημοτική αρχή, μια διαδικασία που μπορεί να λάβει και τη θέση της δημοσκόπησης. Κυρίως όμως θα αποτυπώσει την άποψη, ενδεχομένως και τα παράπονα των πολιτών, τα οποία και θα συγκεντρώσει ο κάθε δήμαρχος, αφού βέβαια τα αξιολογήσει.
Σημειώνεται ότι οι δράσεις και η ενημέρωση των Δήμων λόγω της πανδημίας COVID-19, θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.
Έναρξη Προγράμματος: 30 Οκτωβρίου 2020
Λήξη Προγράμματος: 30 Δεκεμβρίου 2020
Τελετή Απονομής Σήματος: αρχές 2021Τα ερωτηματολόγια πρέπει να συμπληρωθούν βάση των οδηγιών και να αποσταλούν στο ΙΤΑ μέχρι 30/12/2020.
Συνημμένα αρχεία: