News Ticker

Aττική: Τα στοιχεία από τα κρούσματα και τις ΜΕΘ που φέρνουν το lockdown

Ανησυχητική άνοδο των κρουσμάτων σε μεγάλες περιοχές της Αττικής εντόπισαν οι Καθηγητές Επιδημιολογίας, σε τηλεδιάσκεψη χθες το απόγευμα. Η αισιοδοξία της προηγούμενης εβδομάδας εξανεμίζεται, καθώς η πρωτεύουσα της χώρας οδεύει σε καθολικό lockdown, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο το άνοιγμα των σχολείων και το λιανεμπόριο.

Η σαφής ανοδική τάση της πανδημίας στην Αττική έφερε αναβάθμιση του επιδημιολογικού συναγερμού στο “κόκκινο”. Αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη για να αποφευχθούν τα χειρότερα: η εκθετική αύξηση κρουσμάτων που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του ΕΣΥ, καθώς αυξητικές τάσεις εμφανίζουν στην Αττική και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες και ΜΕΘ.

Κρίσιμες οι εισηγήσεις των ειδικών για σχολεία – λιανεμπόριο

Σε νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα το πρωί, η ολομέλεια της ομάδας των επιστημόνων θα κληθεί να προχωρήσει σε εξειδίκευση των μέτρων, ώστε αυτά να προσαρμοστούν στις πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες της μεγαλύτερης και πολυπληθέστερης Περιφερειακής Ενότητας της χώρας.

Σοβαρές πιθανότητες υπάρχουν για το λιανεμπόριο να επιστρέψει στο click away ή στο click in shop. Το τελευταίο, δηλαδή τις αγορές εντός του καταστήματος αλλά κατόπιν ραντεβού, ήταν πρόταση που είχαν εισηγηθεί οι επιστήμονες πριν από το άνοιγμα της αγοράς, αλλά δεν είχε προκριθεί, οπότε τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο.

Δυσκολότερη είναι η απόφαση για τα σχολεία -Γυμνάσια και Λύκεια- που παραμένουν κλειστά για σχεδόν τρεις μήνες. Αναμένεται να υπάρξει διάσταση απόψεων ανάμεσα στους επιστήμονες.

Μερίδα εξ αυτών υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να ανοίξουν, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω αύξηση της κινητικότητας που επιβαρύνει δραματικά την πανδημία, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά για ψυχολογικούς και εκπαιδευτικούς λόγους πρέπει να επιστρέψουν στα δια ζώσης μαθήματα, με οποιαδήποτε θυσία και περιορισμό άλλων δραστηριοτήτων.

Δεν αποκλείεται να προταθούν προς την κυβέρνηση εναλλακτικές λύσεις, όπως το άνοιγμα μόνο των Γυμνασίων ή μόνο της Γ’ Λυκείου, αν και η τελευταία περίπτωση προσκρούει σε σημαντικά πρακτικά εμπόδια, εξαιτίας των κοινών εκπαιδευτικών με τις άλλες τάξεις του Λυκείου.

Που εντοπίζεται η αύξηση στα κρούσματα

Να σημειωθεί ότι εδώ και πάνω από 1,5 εβδομάδα, οι μισές μολύνσεις στη χώρα εντοπίζονται στην Αττική. Σαφής εξήγηση για την αιτία της ξαφνικής ανόδου των κρουσμάτων -που χθες έφτασαν τα 313 από τα 716 στο σύνολο της χώρας – προς το παρόν δεν υπάρχει.

Αυτή εντοπίζεται σε μεγάλους Δήμους της Αθήνας, όπως είναι το κέντρο της Αθήνας και τα Βόρεια Προάστια, ενώ σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου εμφανίζεται στη Δυτική Αττική, με επίκεντρο τον Δήμο Αχαρνών.

Αναλυτικά και μέσα στην τελευταία εβδομάδα:

  • στην Ανατολική Αττική από 15 τα κρούσματα το περασμένο Σάββατο, έφτασαν στα 45 την Τρίτη
  • στον Βόρειο Τομέα από 30 το Σάββατο άγγιξαν τα 76 την Τρίτη και Τετάρτη
  • στη Δυτική Αττική από 12 το Σάββατο άγγιξαν τα 28 την Τρίτη
  • στον Δυτικό Τομέα από 14 την Κυριακή κατέληξαν στα 67 την Τρίτη
  • στον Κεντρικό Τομέα από 65 κρούσματα το Σάββατο έφτασαν στα 114 την Τρίτη
  • στον Νότιο Τομέα από 17 την Κυριακή κατέληξαν στα 43 τη Δευτέρα

“Μυστήριο” η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική

Η τάση αύξησης των κρουσμάτων είναι σαφώς ανοδική, όμως το πιο ανησυχητικό είναι, ότι αυτή δεν εστιάζεται στις συγκεκριμένες δραστηριότητες που άνοιξαν κατά το τελευταίο διάστημα. Δηλαδή δεν έχει εντοπιστεί συγκεκριμένη πηγή διασποράς.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες δεν δίνουν σχεδόν καμία πιθανότητα η αύξηση στη διασπορά να έχει προέλθει από την επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων. Το ίδιο υποστηρίζουν ότι συμβαίνει και με το άνοιγμα του λιανεμπορίου κατά την τελευταία εβδομάδα. Παρά τη μεγάλη αύξηση που έφερε στην κινητικότητα του πληθυσμού, οι επιπτώσεις του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων, όπως τονίζουν, θα φανούν μετά από 10 ημέρες.

Αυτός είναι και ο λόγος που το λιανεμπόριο τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης για επιστροφή στην λειτουργία των εορτών, δηλαδή, με το τρόπο του click away. Η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρήθηκε στην αγορά κατά τις τελευταίες ημέρες, θα φέρει επιπτώσεις στα νούμερα της πανδημίας τις επόμενες δύο εβδομάδα, άρα όσο νωρίτερα την περιορίσουμε, τόσο λιγότερες επιπτώσεις θα υπάρξουν στο σύστημα Υγείας.

Τέλος να τονιστεί ότι προβληματίζει ιδιαίτερα και το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που εμφανίζει και η γειτονική στην Αττική, Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, με διψήφια νούμερα στα ημερήσια κρούσματα για πάνω από μία εβδομάδα και κορύφωση τις 54 μολύνσεις σε μία ημέρα την περασμένη Τετάρτη 27/1. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη Π.Ε. που θα μπει σε σκληρό lockdown είναι η Εύβοια.

Ποια είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ Covid-19 της Αττικής

Την ώρα που η κενές ΜΕΘ Covid-19  αποτελούν το 57% της συνολικής διαθεσιμότητας σε όλη τη χώρα, στην Αττική το ποσοστό αυτό μειώνεται σχεδόν στο 30%, καθώς η κάλυψη των κρεβατιών έχει φτάσει στο 70% με αυξητικές τάσεις.

Συγκεκριμένα από τους 268 ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε όλη τη χώρα, σχεδόν οι μισοί, δηλαδή οι 138, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ Νοσοκομείων της Αττικής.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η κατάσταση με τις ΜΕΘ Covid σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής είναι η εξής:

  • Γ. Γεννηματάς: 10 ασθενείς, 1 κενή κλίνη
  • Σωτηρία: 52 ασθενείς, 32 κενές κλίνες
  • ΝΙΜΤΣ. 1 ασθενής, 3 κενές κλίνες
  • Ελπίς: 3 ασθενείς, 3 κενές κλίνες.
  • Ευαγγελισμός: 28 ασθενείς, 3 κλίνες κενές
  • Ασκληπιείο: 5 ασθενείς, 7 κενές κλίνες
  • Αττικόν: 16 ασθενείς στις 7 κενές κλίνες
  • Θριάσιο: 11 ασθενείς, 1 κενή κλίνη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, στο οποίο εχθές έγιναν 10 εισαγωγές περιστατικών κορονοϊού και τα τρία χρειάστηκαν διασωλήνωση, με αποτέλεσμα να μείνει μόνο μία κενή κλίνη ΜΕΘ στο νοσοκομείο. Στον Ευαγγελισμό, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας σήμερα οι κενές κλίνες ΜΕΘ είναι μόλις 3.

Πηγή: Iatropedia.gr