Βριλήσσια – Δάσος Αγ. Θεοκλήτου: Σε κακή κατάσταση τα αναδασωμένα πεύκα
Λυπηρή είναι η κατάσταση με τα αναδασωμένα πεύκα στο δάσος του Αγίου Θεοκλήτου στα Άνω Βριλήσσια. Πολλά πεύκα που έχουν προκύψει από παλαιότερη αναδάσωση στην δασική έκταση που βρίσκεται ανάμεσα στην Λ. Πεντέλης και την Παύλου Μελά βρίσκονται σε πολύ επιβαρυμένη φυτοϋγειονομική κατάσταση στο βαθμό της νέκρωσης. Είναι ενδεικτικές οι φωτογραφίες που αποτυπώνουν την ασθενή κατάσταση στην οποία βρίσκονται ολόκληρες συστάδες δέντρων.
Όπως εξηγεί έμπειρος γεωπόνος στο Vrilissianews, μια από τις βασικότερες ασθένειες που πλήττει τα πεύκα είναι η “νυχτοπεταλούδα” που είναι ένα φυλλοφάγο έντομο και απαντάται κυρίως στις χώρες της Μεσογειακής λεκάνης.
Η ασθένεια αυτή έχει προκαλέσει ζημιές στα δέντρα του δάσους του Αγίου Θεοκλήτου με την τροφική της δραστηριότητα. Οι προνύμφες μπορούν να προκαλέσουν απώλεια αύξησης της τάξης του 20-45%, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη νέκρωση νεαρών δενδρυλλίων, όπως είναι πεύκα που έχουν φυτευτεί στο πλαίσιο μιας αναδάσωσης.
Για τον λόγο αυτό πρέπει να λαμβάνονται τακτικά δασοκομικά μέτρα στις αναδασωτέες και μη εκτάσεις ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν σωστά τα πεύκα.
Εκτός όμως από τη βλάβη που προκαλείται στα πεύκα, τα τριχίδια των προνυμφών μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας και στον άνθρωπο, όπως εκζέματα, διάφορα εξανθήματα, αναπνευστικές διαταραχές και προβλήματα στην όραση.
Τα προερχόμενα από αναδασώσεις τεχνητά δάση ή δασικές εκτάσεις μικρότερης κλίμακας, ναι μεν χαρακτηρίζονται από ένα σχετικά πρώιμο γήρας, αλλά αναγεννώνται κι αυτά, όπως και τα φυσικά δάση, με την εφαρμογή των κατάλληλων δασοκομικών μέτρων στο πλαίσιο της “ενεργούς μεθόδου αναγέννησης” των δασών. Αν τα μέτρα αυτά δεν λαμβάνονται συστηματικά, κινδυνεύει να χαθεί οποιαδήποτε προσπάθεια αναδάσωσης.
Οι φωτογραφίες πάντως από το δάσος του Αγίου Θεοκλήτου, στην αναδασωμένη του έκταση στα Άνω Βριλήσσια, αποτυπώνουν την έλλειψη συστηματικής φροντίδας που έχει σαν αποτέλεσμα την νέκρωση ή και την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά πεύκα.