Μπαράζ φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του 2015
Με μπαράζ φορολογικών υποχρεώσεων θα έρθουν αντιμέτωποι οι Έλληνες πολίτες τους επόμενους μήνες θα κληθούν να καταβάλλουν φόρους 8 δις ευρώ.
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα – και αν δεν υπάρξουν νέες εκπλήξεις- τα χτυπήματα της εφορίας θα είναι έως το τέλος του έτους απανωτά, αθροίζοντας στις συνηθισμένες φορολογικές επιβαρύνσεις του τελευταίου πενταμήνου του έτους, έξτρα χαράτσια.
Συγκεκριμένα:
1. Τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων. Από την ερχόμενη Πέμπτη, όσοι φορολογούμενοι υπέβαλαν τις δηλώσεις τους έως τις 18 Ιουλίου, πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση φόρου εισοδήματος. Οι δύο επόμενες δόσεις θα χτυπήσουν την πόρτα των φορολογουμένων στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου και τα ραβασάκια της εφορίας θα απαιτήσουν συνολικά κοντά στα 3 δισ. ευρώ (φόρος εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης)
2. ΦΠΑ. Το χτύπημα της περασμένης εβδομάδας με τα πάνω κάτω (για την ακρίβεια μόνο πάνω) σε τρόφιμα και εστίαση έρχεται να συμπληρωθεί από την 1η Οκτωβρίου, προκειμένου έως το τέλος του έτους να εισπραχθούν επιπλέον 795 εκατ. ευρώ. Την 1η Οκτωβρίου προβλέπεται μετάταξη των ξενοδοχείων από το 6% στο 13% και κατάργηση της έκπτωσης 30% στα πρώτα νησιά.
3. ΕΝΦΙΑ. Το χρονοδιάγραμμα είσπραξης του ΕΝΦΙΑ ενδεχομένως να επηρεαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις. Ο σχεδιασμός πάντως – για να ακριβολογούμε, οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί το οικονομικό επιτελείο- αφορά βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Αύγουστο (με το που θα λήξει η προθεσμία για το Ε9) και έναρξη είσπραξης του φόρου από τον Σεπτέμβρη, άντε Οκτώβρη. Όσο καθυστερεί η έναρξη της διαδικασίας είσπραξης του φόρου, τόσο περιορίζεται ο αριθμός των δόσεων. Ο Νόμος ορίζει είσπραξή του έως τον Δεκέμβριο (άρα το πολύ σε τέσσερις δόσεις) αλλά όπως είναι γνωστό μπορεί με μια νομοθετική διάταξη να επεκταθεί ο χρόνος είσπραξης έως τον Φεβρουάριο του 2016 προκειμένου τα έσοδα να εγγραφούν στον φετινό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι από τον ΕΝΦΙΑ θα εισπράξει φέτος 2,650 δισ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για το 2016.
4. Έκτακτη εισφορά. Οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς αυξήθηκαν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015, προκειμένου να εισπραχθούν φέτος έξτρα έσοδα 251 εκατ. ευρώ από φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Οι έχοντες εισόδημα από 12.000 έως 30.000 ευρώ θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά, χωρίς ανατροπές, όσα είχαν υπολογίσει μέσω μηνιαίας παρακράτησης και του εκκαθαριστικού της δήλωσής τους. Το έξτρα αφορά όσους έχουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ και γι’ αυτούς υπάρχουν δύο σενάρια άμεσης έναρξης είσπραξης των επιπλέον. Είτε από τον Αύγουστο, το πολύ Σεπτέμβρη, θα αυξηθεί η παρακράτηση αναδρομικά από τον Γενάρη, είτε οι επιβαρύνσεις θα εισπραχθούν μέσω των εκκαθαριστικών της δήλωσης με νέα εκκαθάριση.
5. Φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Στις ισχύουσες μέχρι πρότινος επιβαρύνσεις για όσους έχουν Ι.Χ άνω των 1.929 κυβικών, πισίνες αεροσκάφη και ανεμόπτερα ήρθαν να προστεθούν και οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής. Ο φόρος, παραμένει στο 10% της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης μόνο για όσους έχουν Ι.Χ από 1.929 έως 2.500 κυβικά. Για «Ι.Χδες» άνω των 2.500 κυβικών, σκαφάτους και λοιπούς ιδιοκτήτες στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης κατά το νόμο, ο φόρος αυξήθηκε από το 10% στο 13%. Ο φόρος θα πληρωθεί μέσω του εκκαθαριστικού της δήλωσης. Για φορολογούμενους των οποίων η δήλωση έχει ήδη υποβληθεί και εκκαθαριστεί, θα υπάρξει νέα εκκαθάριση με τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
6. Τέλη κυκλοφορίας. Έως τις 31 Δεκεμβρίου, όπως κάθε χρόνο (συνήθως με παράταση και ουρές στις εφορίες για καταθέσεις πινακίδων) θα πρέπει να πληρωθεί κοντά στο 1 δισ. ευρώ για να μην πέσει πολλαπλάσια έξω ο προϋπολογισμός. Τα σχέδια αλλαγών στη φορολογία Ι.Χ και τα τέλη κυκλοφορίας έχουν παγώσει ενώ οι ιδιοκτήτες Ι.Χ δεν θα πρέπει να εκπλαγούν αν διαπιστώσουν ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα. Την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε ισχύ αύξηση του συντελεστή φόρου ασφαλίστρων στο 25% (από 20%) για τον κλάδο πυρός και στο 15% (από 10%) για τον κλάδο αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης).
7. Δόσεις ληξιπρόθεσμων. Στις υποχρεώσεις του επόμενου πενταμήνου, περισσότεροι από 800.000 φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους το προηγούμενο διάστημα θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Leave a comment