Μεταβιβάσεις ακινήτων: Νέα παράταση για συμβόλαια με τις παλιές αντικειμενικές αξίες
Παράταση έως και τις 31 Μαρτίου 2021 προκειμένου να υπογράψουν έως τότε τα συμβόλαια τους με τις παλιές αντικειμενικές τιμές, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών σε όσους έχουν υποβάλει δηλώσεις γονικής παροχής, δωρεάς και μεταβίβασης ακινήτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Το υπουργείο Οικονομικών ανταποκρίθηκε στα αιτήματα ιδιοκτητών, δικηγόρων και συμβολαιογράφων, καθώς οι καθυστερήσεις εξαιτίας της γραφειοκρατίας, αλλά και τα εμπόδια που βάζει η πανδημία, καθιστούσαν αδύνατο για την πλειονότητα των ενδιαφερόμενων, να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εντός των ασφυκτικών χρονικών ορίων.
Όσοι επιχειρούν να ολοκληρώσουν μια μεταβίβαση ακινήτων συνειδητοποιούν ότι, ειδικά στην Αττική, σημειώνονται τεράστιες καθυστερήσεις στην διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων. Με αυτό το δεδομένο ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής είχε δώσει εντολή στις ΔΟΥ να ολοκληρώσουν έως και τις 21 Ιανουαρίου την εκκαθάριση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που υπεβλήθησαν μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021 καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής – δωρεάς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty.
Ωστόσο, εξαιτίας των αυξήσεων που θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές η κίνηση έως το τέλος του 2021 ήταν τόσο αυξημένη, που οι εφορίες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εκκαθαρίσουν έναν σημαντικό αριθμό δηλώσεων. Η καθυστέρηση που φέρνει η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας φόρου, έρχεται να προστεθεί στην αναμονή, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και πλέον του ενός μήνα, στην βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ, την οποία εκδίδουν οι Δήμοι.
Το ίδιο όμως συμβαίνει και με το πλήθος δικαιολογητικών που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης. Οι «ουρές» σε μηχανικούς, δικηγόρους και συμβολαιογράφους είναι τεράστιες και ως εκ τούτου θα ήταν αδύνατο να τακτοποιηθεί έως το τέλος Ιανουαρίου ο τεράστιος όγκος υποχρεώσεων.
Οι καθυστερήσεις οφείλονται στον πολύ μεγάλο αριθμό δηλώσεων φόρου που υποβλήθηκαν, μετά την αύξηση του αφορολόγητου στα 800.000 ευρώ, αλλά και τις αλλαγές που έφερε το 2022 στις αντικειμενικές τιμές. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, ενώ μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 15.000 δηλώσεις γονικών παροχών και 4.700 δηλώσεις δωρεών ακινήτων, χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται οι χειρόγραφες δηλώσεις.
Τα βασικά δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης ενός ακινήτου σε περίπτωση αγοραπωλησίας:
-Τίτλος ιδιοκτησίας
-Οικοδομική άδεια
-Φωτοτυπίες ταυτοτήτων των συμβαλλόμενων μερών, ΑΦΜ και ΔΟΥ εισοδήματος
-Έγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης του ακινήτου
-Βεβαίωση αυτοψίας μηχανικού
-Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης
-Φορολογική ενημερότητα του ιδιοκτήτη
-Ασφαλιστική ενημερότητα του ιδιοκτήτη
-Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ
-Πιστοποιητικό περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς/γονικής παροχής/δωρεάς
-Βεβαίωση του δήμου από την οποία προκύπτει ότι δεν οφείλεται Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για το μεταβιβαζόμενο ακίνητο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγοραπωλησία ακινήτου επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Στις περιπτώσεις που αφορά πρώτη κατοικία ο συντελεστής 3% επιβάλλεται στο τμήμα της αξίας που υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσό αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά του.
Πηγή: dikaiologitika.gr