Smart Υμηττός για την προστασία και την ανάδειξη του δασικού οικοσυστήματος
Μια νέα εποχή ξεκινά για τον Υμηττό, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και της NOVA-SATWAYS, με στόχο να γίνει ο Υμηττός το πρώτο «Έξυπνο Δάσος» σε πανελλαδικό επίπεδο, με την υλοποίηση καινοτόμων ψηφιακών δράσεων προστασίας και ανάδειξης του δασικού οικοσυστήματος.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο του ΣΠΑΥ, συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και θα φέρει τις νέες τεχνολογίες στον Υμηττό, και συγκεκριμένα τη χρήση drones, κάμερες θερμικής ανίχνευσης, «έξυπνους» αισθητήρες, σύγχρονα συστήματα ψηφιακών επικοινωνιών που θα «ριχθούν» στη μάχη της δασοπροστασίας και θα ενισχύσουν το έργο όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως των 11 Δήμων γύρω από τον Υμηττό που αποτελούν την οικογένεια του ΣΠΑΥ.
Η σύμβαση υπογράφηκε στα γραφεία του Συνδέσμου, παρουσία του προέδρου του ΣΠΑΥ και δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου και του public sector & ICT executive director της Nova και εκπρόσωπο της Ένωσης «NOVA-SATWAYS» Αλέξανδρου Μπρέγιαννη.
Ο ΣΠΑΥ αναβαθμίζεται επιχειρησιακά σε θέματα υποστήριξης των φορέων δασοπροστασίας, μέσω αξιοποίησης ΤΠΕ και ειδικότερα Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών και εφαρμογών τους, ενώ επίσης προάγει και ενισχύει τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων μέσω υποστήριξης ανοικτών προτύπων διαλειτουργικότητας.
Παράλληλα, προβλέπεται η ανάδειξη του Υμηττού μέσω της καλλιέργειας φιλοδασικής συνείδησης των πολιτών, με στόχο την προώθηση του Υμηττού ως Διαπεριφερειακό Σημείο Αναφοράς με διεθνή αναγνωσιμότητα. Θα αναπτυχθούν υποδομές για δραστηριότητες των επισκεπτών στα σημεία υψηλής επισκεψιμότητας και περιπάτου όπως: «έξυπνα» σημεία ενημέρωσης των πολιτών, υποδομές πρόσβασης στο διαδίκτυο και σημεία επισκευής ποδηλάτων σε ποδηλατικές διαδρομές στο βουνό, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει χρήση νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Υμηττού (μοναστήρια – αρχαιολογικοί χώροι – βυζαντινές εκκλησίες κ.ά.).
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι καθώς ζούμε μια ιστορική μέρα. Ο ΣΠΑΥ, μαζί με τη NOVA, παρουσία του γενικού διευθυντή της Αλέξανδρου Μπρέγιαννη και των συνεργατών του, υπέγραψε στα γραφεία του ΣΠΑΥ το εμβληματικό έργο “Smart Υμηττός”, που αποτελεί την κορωνίδα της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλουμε για την προστασία του βουνού μας. Αυτό που εξαγγείλαμε έρχεται να ενισχυθεί στο υπάρχον σύστημα και είμαι βέβαιος ότι το “Smart Υμηττός” ως πρωτοποριακό πρόγραμμα θα βρει πολλούς μιμητές ανά την Ελλάδα, προκειμένου να προστατευθούν όλα τα δάση της πατρίδας μας. Ευχαριστούμε τη NOVA και το επιτελείο της και είμαι βέβαιος πως τις επόμενες εβδομάδες, που θα “τρέξει” η υλοποίηση του προγράμματος, θα μείνουμε όλοι εντυπωσιασμένοι από τα αποτελέσματα, καθώς το σημαντικό για εμάς παραμένει και είναι η θωράκιση του Υμηττού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.
Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης δήλωσε: «Στη Nova εργαζόμαστε διαρκώς ώστε να φέρνουμε την καινοτομία σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ και τη Satways υλοποιούμε μια αξιόπιστη εναλλακτική δασοπροστασίας και αναπτύσσουμε ένα μοντέλο πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων με τη χρήση καινοτόμων λύσεων λογισμικού και τεχνολογίας. Με αίσθημα ευθύνης, διαθέτουμε την πλούσια τεχνογνωσία μας στην υπηρεσία της ομάδας του ΣΠΑΥ, ενισχύοντάς τη με τεχνολογία αιχμής και στηρίζουμε το πολύτιμο έργο της για την επιτήρηση του δασικού πλούτου της χώρας».
Το έργο «Υλοποίηση Ψηφιακών Δράσεων Προστασίας και Ανάδειξης Υμηττού – Ολοκληρωμένο Σύστημα Προστασίας και Ανάδειξης Υμηττού»
Το έργο για τη φροντίδα και την ανάδειξη του μοναδικού χαρακτήρα του Υμηττού περιλαμβάνει δράσεις που εντάσσονται σε ένα ενιαίο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα με δύο διακριτά, αλλά αλληλένδετα υποσυστήματα: Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων για την Πολιτική Προστασία και Ανάδειξης Υμηττού και Ανάπτυξης Φιλοδασικής Συνείδησης.
Το πρώτο υποσύστημα βασίζεται κυρίως σε τεχνολογίες Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΣΠ – GIS). Συνδυάζοντας «έξυπνες» τεχνικές και αλγορίθμους, αξιοποιεί και επεξεργάζεται τα χωρικά και μη δεδομένα που θα καταχωρηθούν σε αυτό, και θα παρέχει στους χρήστες του πληροφορίες για την αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης και τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων. Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούν, επιπλέον, να αξιοποιηθούν και για την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υπερσύγχρονο κέντρο διαχείρισης και ελέγχου, το οποίο «ενημερώνεται» από κάμερες που εφαρμόζουν τεχνητή νοημοσύνη, αισθητήρες, αλλά και drones, και καθιστά εφικτή την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων, αλλά και την πρόληψη φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ.).
Μέσω του δεύτερου υποσυστήματος, θα αναπτυχθούν ψηφιακές διαδραστικές και πολυκαναλικές υπηρεσίες προς τους δημότες των 11 όμορων Δήμων, όπως «έξυπνα» σημεία ενημέρωσης και πρόσβασης στο διαδίκτυο, σημεία διάθεσης ηλεκτρικών ποδηλάτων, σημεία επισκευής ποδηλάτων κατά το μήκος των διαδρομών.