Μ. Κολιτσόπουλος: Ο ρόλος των ΟΤΑ στην πρωτοβάθμια περίθαλψη
Για την απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος Δημοτικός Συμβούλος Βριλησσίων με τον συνδυασμό του Γ. Πισιμίση «Συνεργασία-Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια» μιλά στο Vrilissianews ο οδοντίατρος Μαρίνος Κολιτσόπουλος. Ο κ. Κολιτσόπουλος εξηγεί τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη αλλά και το θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να επιφέρει η συνεργασία με τις δομές του Ε.Σ.Υ.
Έχετε μια καριέρα δεκαετιών στην οδοντιατρική πως πήρατε την απόφαση να αποδεχτείτε την πρόταση του Γιάννη Πισιμίση και να διεκδικήσετε την ψήφο των πολιτών στις εκλογές του Οκτωβρίου;
Πράγματι εδώ και 35 χρόνια διατηρώ με τη σύζυγο μου Οδοντιατρικό κέντρο στα Βριλήσσια και θεωρώ τον εαυτό μου και την οικογένεια μου μέρος αυτής της τοπικής κοινωνίας την οποία υπεραγαπούμε. Φίλοι, συγγενείς και ασθενείς μας μένουν εδώ και νοιώθω υποχρεωμένος να προσφέρω όπως και σε όλους τους κατοίκους αυτού του τόπου , ώστε να δημιουργήσουμε ένα Δήμο που μας αξίζει.
Oι λόγοι που με έκαναν να αποδεχθώ την πρόταση του Γιάννη Πισιμίση είναι, η οικογενειακή φιλία που είχα με τον πατέρα του και με τον ίδιο εδώ και πολλά χρόνια, αλλά κυρίως γνωρίζοντας το ήθος του, την εργατικότητα του, τη προσήλωση του και το όραμα που έχει για ένα καλύτερο Δήμο.
Πως θα μεταφέρετε την πλούσια επαγγελματική σας εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία πολιτικό. Πολλοί συνυποψήφιοι μου διαθέτουν πολύχρονη πολιτική εμπειρία και γνώσεις που αναμφίβολα είναι απαραίτητες αφού ο Δήμος είναι πλέον ένας πολύπλοκος μηχανισμός με πολλές απαιτήσεις. Θεωρώ όμως εξίσου σημαντική ως προυπόθεση για την προσφορά στα κοινά, την επαγγελματική εμπειρία που έχω και στον ιδιωτικό τομέα αλλά και εργαζόμενος ως ιατρός σε νοσοκομεία, καθώς και από την την συμμετοχή μου σε διοικητικά συμβούλια νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το σωστό μίγμα αυτών των δυο ομάδων αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για μια επιτυχημένη διοίκηση.
Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος του Δήμου στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης;
Η πρωτοβάθμια περίθαλψη αποτελούσε πάντα την αχίλλειο πτέρνα του Ελληνικού Συστήματος Υγείας. Tα προβλήματα των τελευταίων ετών έχουν δημιουργήσει κορεσμό στα νοσοκομεία και πλημμελή πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν άμεσα, εύκολα και πιο αποτελεσματικά από την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τις ελλείψεις του κράτους καλείται να διαχειριστεί η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με όλους τους φορείς είτε δημόσιους είτε ιδιωτικούς ώστε να καλύψει κενά και να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών της.
Με ποιον τρόπο μπορούν οι υγειονομικές υπηρεσίες να αποκτήσουν αποκεντρωμένη δομή;
Είναι αποδεδειγμένο πως τα κεντρικά συστήματα υγείας αδυνατούν να ανταποκριθούν σε τοπικές ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης μιας και η δομή τους είναι προσανατολισμένη στη κεντρική και μαζική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ως εκ τούτου οι τοπικές μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης καλούνται να αναλάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το ΕΣΥ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξαλειφθούν αντιλήψεις δεκαετιών που διαχωρίζουν δημόσια και ιδιωτική περίθαλψη με αποτέλεσμα την διασπάθιση πόρων και προσωπικού.
Πόσο σημαντική είναι η συνεργασία με τις δομές του ΕΣΥ προκειμένου να παρέχονται υπηρεσίες υγείας στους πολίτες;
Η επιτυχία ενός νέου μοντέλου πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα πρέπει να στηριχθεί στην δημιουργία μιας νέας ανθρωποκεντρικής αντίληψης. Λογικές του παρελθόντος, συντεχνιακές αντιλήψεις, ατελέσφορου ανταγωνισμού πρέπει να ξεπεραστούν. Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να το πετύχει, να συντονίσει όλες τις δυνάμεις, να συμπληρώσει τα κενά, να κινητοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό και να εκμεταλλευτεί όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Στην εποχή μας κάθε πολίτης πρέπει να μπορεί να εισακούεται άμεσα και να έχει συνέχεια στην περίθαλψη του μέσα από τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Ετσι ώστε η συνεργασία με τις δομές του Ε.Σ.Υ να δίνει το μέγιστο αποτέλεσμα.