News Ticker

Με panic button η Αστυνομία θα αντιμετωπίσει την παραβατικότητα των ανηλίκων

Υπό το βάρος των συνεχιζόμενων περιστατικών ακραίας παραβατικότητας ανηλίκων το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει δράση και ενεργοποιεί το γνωστό panic button και για τις περιπτώσεις όπου παιδιά και έφηβοι βρίσκονται σε κίνδυνο από συνομηλίκους τους.

Σε σημερινές του δηλώσεις στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε ότι εντός Φεβρουαρίου θα λειτουργήσει το panic button και σε ανήλικους σε μια προσπάθεια καταστολής και πρόληψης περιστατικών που θέτουν σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα. 

Το panic button για τους ανήλικους θα λειτουργεί στα πρότυπα της αντίστοιχης εφαρμογής που χρησιμοποιείται ήδη για τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς που διαχειρίζονται τέτοια περιστατικά βίας, το panic button χρησιμοποιείται πλέον αρκετά από τις γυναίκες, που έρχονται αντιμέτωπες με άσκηση βίας εκ μέρους των συντρόφων ή των συζύγων τους, και η άμεση παρέμβαση της αστυνομίας έχει καταγράψει αποτελέσματα. Στην περίπτωση των ανηλίκων, αναφέρουν οι αστυνομικοί, γονείς και μαθητές θα μπορούν να κατεβάσουν την ειδική εφαρμογή. Όταν βρίσκονται σε μια δύσκολη στιγμή και μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού το κέντρο της Άμεσης Δράσης θα ενημερώνεται και αμέσως θα αποστέλλονται δυνάμεις στο σημείο.

«Ο στόχος μας είναι η άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου της ανήλικης παραβατικότητας», δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Προβληματίζουν τα στοιχεία για την παραβατικότητα ανηλίκων

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας υπήρξε αύξηση στα ποσοστά παραβατικότητας ανηλίκων το 2023. Συγκεκριμένα παρατηρείται αύξηση στις συλλήψεις ανηλίκων κατά: 80% το 2023 σε σχέση με το 2022 για εγκληματική οργάνωση 33% για επικίνδυνες σωματικές βλάβες 46% για κλοπές Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τον Σεπτέμβριο του 2023 συνελήφθησαν 1.553 ανήλικοι και σχηματίστηκαν 1.201 δικογραφίες, με την πλειοψηφία των περιστατικών να καταγράφεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με 51 συλλήψεις την ημέρα.

Πηγή: dikaiologitika.gr