News Ticker

Ζήσης Ιωαννίδης, ΓΓ Μητροπολιτικού Πάρκου Τρίτσης: «Είναι κρίσιμο αυτός ο σημαντικός αστικός πνεύμονας να γίνει πρότυπο για μια Πράσινη Αττική»

Zήσης Ιωαννίδης, ΓΓ του Μητροπολιτικού πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» και Ενεργειακός και Περιβαλλοντικός Σύμβουλος μιλά στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη.

«Είναι κρίσιμης σημασίας να δώσουμε τη μάχη του αυτονόητου, έτσι ώστε αυτός ο σημαντικός αστικός πνεύμονας να γίνει πρότυπο για μια Πράσινη Αττική. Θέλουμε το πάρκο να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον δυτικό τομέα της Αθήνας και πόλος έλξης για όλη την πόλη». To πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», αποτελεί το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο του Λεκανοπεδίου, συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων. Αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους κατοίκους της Αθήνας, με μέσο όρο 15.000-16.000 επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα και ακόμη περισσότερους σε μέρες αργιών ή μεγάλων εκδηλώσεων.

Τι πρέπει να γίνει ώστε το πάρκο Τρίτσης, ο πνεύμονας των δυτικών προαστίων της Αθήνας, να αναδειχθεί και να το χαίρεται περισσότερος κόσμος;
Ζ.Ι.: Οι υποδομές είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς το πάρκο, κάθε σαββατοκύριακο το επισκέπτονται περίπου 15.000 με 16.000 συμπολίτες μας, ένα πάρκο που είναι το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο στη χώρα, με έκταση περίπου 1.200 στρέμματα, δηλαδή πάνω από 150 γήπεδα ποδοσφαίρου. Θέλουμε λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι το πάρκο δεν θα είναι μόνο ένας χώρος άσκησης και ψυχαγωγίας, αλλά ταυτόχρονα και ένας χώρος πολιτισμού και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και το περιβάλλον είναι άρρηκτα συνυφασμένα μεταξύ τους και δημιουργούν ένα τρίπτυχο που πρέπει να απολαμβάνεται στο πάρκο.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που θέλετε να εξασφαλίσετε ως νέο ΔΣ;
Ζ.Ι.: Ως νέο ΔΣ, θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια, τις υποδομές και το περιβάλλον. Ήδη έχουμε ενεργοποιήσει την πυροπροστασία και έχουμε σύμβαση με εταιρεία security. Ταυτόχρονα προγραμματίζουμε να εγκαταστήσουμε μοντέρνα συστήματα αυτόματου εντοπισμού φωτιάς με τη χρήση θερμικών καμερών, αισθητήρων μονοξειδίου και διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Τέλος είναι σημαντικό να φωτιστεί το πάρκο με την εγκατάσταση περισσότερων φωτιστικών σημείων για μεγαλύτερη ασφάλεια τη νύχτα.

Ποιες είναι οι ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές του πάρκου;
Ζ.Ι.: Το πάρκο έχει έντονο το υγρό στοιχείο με 6 τεχνητές λίμνες που ενώνονται μεταξύ τους με κανάλια. Είναι ένας πανέμορφος χώρος με πλούσια βιοποικιλότητα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν πάπιες και πολλά άλλα πουλιά, ενώ υπάρχουν διάφορες διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις διαδρομές δεν είναι στρωμένες, κάτι που θέλουμε να βελτιώσουμε για να είναι πιο προσβάσιμες.

Ποιο είναι το στοίχημα σας για το μέλλον του πάρκου;
Ζ.Ι.: Το μεγάλο στοίχημα μας είναι να επεκτείνουμε τη βαδισιμότητα μέσα στο πάρκο, έτσι ώστε να μπορούν να το επισκέπτονται και να το απολαμβάνουν περισσότερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρία. Είναι κρίσιμης σημασίας να δώσουμε τη μάχη του αυτονόητου, έτσι ώστε αυτός ο σημαντικός αστικός πνεύμονας να γίνει πρότυπο για μια Πράσινη Αττική. Θέλουμε το πάρκο να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον δυτικό τομέα της Αθήνας και πόλος έλξης για όλη την πόλη.

Πηγή: atticatimes.gr