News Ticker

Αλ. Κοντομάρης: «Ο καθαρισμός του δάσους Αγ. Θεοκλήτου διευκολύνει το έργο της Πολιτικής Προστασίας»

Ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων Αλέκος Κοντομάρης μιλά στο Vrilissianews για τον καθαρισμό του δάσους Αγίου Θεοκλήτου και την εφετινή ιδιαίτερα δύσκολη αντιπυρική περίοδο που διανύουμε. Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει ίσως καλύτερα από τον καθένα κάθε σπιθαμή του περιαστικού δάσους των Άνω Βριλησσίων και μαζί με το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων και τους εθελοντές αυτές τις δύσκολες ημέρες βρίσκονται σε 24ώρη επιφυλακή για την προστασία του περιαστικού μας πρασίνου.

Πως κυλάει η εφετινή αντιπυρική περίοδος για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Βριλησσίων;

Διανύουμε μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο εφέτος με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και βρισκόμαστε διαρκώς σε επιφυλακή για την προστασία του περιαστικού μας πρασίνου. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί ούτε ένα συμβάν στην περιοχή ευθύνης μας. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι μέχρι να ολοκληρωθεί και αυτή η αντιπυρική περίοδος. Αν χρειαστεί όμως, βρισκόμαστε σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για να παρέμβουμε άμεσα όποτε χρειαστεί.

Εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεστε κάθε καλοκαίρι στις επάλξεις για την προστασία του περιαστικού πρασίνου των Βριλησσίων. Με την εμπειρία σας πως κρίνετε τις εργασίες καθαρισμού που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος Anti Nero ΙΙΙ στο δάσος του Αγ. Θεοκλήτου;

Στα χρόνια που υπηρετώ στον Δήμο Βριλησσίων πρώτη φορά βλέπω να γίνεται μια τόση καλή δουλειά στον καθαρισμό του δάσους Αγ. Θεοκλήτου. Όλες αυτές τις ημέρες που επιχειρούσαν εδώ τα συνεργεία του Δασαρχείου Πεντέλης βρισκόμασταν δίπλα τους συνεχώς. Βλέπαμε από κοντά τον τρόπο που εργάστηκαν. Ο καθαρισμός αυτός έχει διευκολύνει πολύ το δικό μας έργο. Πλέον σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, μπορούμε να προσεγγίσουμε το δάσος και να κάνουμε κατάσβεση άμεσα στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς. Αν δεν γινόταν ο καθαρισμός αυτός η προσέγγιση θα ήταν πολύ δύσκολη έως αδύνατη σε ορισμένα σημεία. Μοιραία θα αναγκαζόμασταν να περιμένουμε τη φωτιά, σε κάποιο σημείο που θα είχαμε πρόσβαση. Με τις εργασίες αυτές μπορούμε πλέον να προσεγγίσουμε το σύνολο του δάσους και να προχωρήσουμε σε κατάσβεση άμεσα αν αυτό απαιτηθεί. Ο χρόνος απόκρισης μας σε οποιοδήποτε συμβάν στο δάσος Θεόκλητου ελαχιστοποιείται. Η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης καθυστερεί την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς και το γεγονός αυτό διευκολύνει πολύ το δικό μας έργο και την ταχύτατη κατάσβεση μιας ενδεχόμενης εστίας φωτιάς.

Το δικό σας έργο δεν περιορίζεται στην πυροφύλαξη. Εκατοντάδες είναι τα ζώα που έχετε περισυλλέξει και διασώσει στην πόλη μας εδώ και χρόνια. Οι εργασίες καθαρισμού επηρέασαν την πανίδα του δάσους. Διαπιστώσατε κάτι τέτοιο;

Όπως σας είπα όλες τις ημέρες των εργασιών βρισκόμασταν διαρκώς στο δάσος δίπλα στα συνεργεία που επιχειρούσαν. Ήμασταν εκεί και για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιο ζώο να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Παραμένουμε εδώ καθημερινά και μέχρι σήμερα δεν έχουμε διαπιστώσει το παραμικρό.