Ο Γιάννης Πισιμίσης για τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε τα Βριλήσσια
Το βράδυ της Κυριακής 11/8 μαζί με τον Αντιπρόεδρο του ΣΠΑΠ και δημοτικό μας σύμβουλο Νικήτα Σταματελόπουλο, τον Κώστα Φιλιόπουλο και τους Αντιδημάρχους Πεντέλης Δημήτρη Τσούκλερη και Γιώργο Τάκα πήγαμε στην κορυφή της Πεντέλης στα ραντάρ, ήθελα να έχω μια προσωπική εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε με την πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Βαρνάβα. Εκεί βρήκαμε τον εθελοντή πυροφύλαξης στο πυροφυλάκιο «Π. Φούρλας», Βριλησσιώτη Σπύρο Ταμία, άγρυπνο φρουρό του βουνού ο οποίος μας μετέφερε την εικόνα και τη δυναμική που είχε η φωτιά. Πράγματι, η πυρκαγιά είχε ήδη πάρει διαστάσεις καίγοντας το Γραμματικό και τμήμα του Διονύσου. Στη συνέχεια, περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, βρεθήκαμε στη θέση Πύριζα με τη Δήμαρχο Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου, τον πρώην Δήμαρχο Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας Πεντέλης. Η πυρκαγιά είχε προχωρήσει προς Μαραθώνα, ενώ στο Διόνυσο είχε αρχίσει να παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.
Στις 4.30 η φωτιά είχε περάσει την Πεντέλη και κατευθυνόταν προς τη σπηλιά του Νταβέλη. Οι ριπές του ανέμου ήταν 8 – 9 μποφόρ. Στα Βριλήσσια αμέσως οργανωθήκαμε θέτοντας όλα τα μέσα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου σε θέση άμυνας και απόλυτης επιφυλακής, ενώ η υδροφόρα μας με πλήρωμα τον Χρήστο Κοντομάρη και τον Στέλιο Ανεμογιάννη πήγε στο 414 ΣΝΕΝ και στο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης για να συνδράμει. Παράλληλα, με μεγάλη ταχύτητα οργανώσαμε στα Βριλήσσια δυο κέντρα υποδοχής των πληγέντων στο πάρκο «Μ. Θεοδωράκης» (ΤΥΠΕΤ) και στην αίθουσα των ΚΑΠΗ στη Κισσάβου. Άμεσα οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και κέντρο διανυκτέρευσης στο Κλειστό Γυμναστήριο εξοπλισμένο με ιατρείο και νοσηλευτικό προσωπικό υπό την επίβλεψη του Μανώλη Μιγαδάκη. Την οργάνωση, λειτουργία, στελέχωση των κέντρων αυτών καθώς και τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης ανέλαβαν οι Κατερίνα Κασιμάτη, Νάνσυ Τσίτσα, Ειρήνη Τρομπέτα, Ελένη Δροσοπούλου, Βικτωρία Θεοφίλου, Αγγελική Μπλόσκα, Μαρία Κουκή, Μαρία Θερμού, Μαρία Σταματιάδου, Διαμαντής Παπαδόπουλος, Ζωή Μερτζάνη, Όλγα Παπαιωσήφ, Παναγιώτα Σορανίδου, Αναστασία Προκοπίου, Οδυσσέας Τριανταφυλλόπουλος , Θανάσης Μαυροκέφαλος, Πανωραία Ζιόβα, Κώστας Κατσίμπας, Γαρυφαλλιά Μακρογιάννη, Σταύρος Λένης, Χρήστος Παπαζαχαρίας, Δημήτρης Μητούσης, Βασίλης Ρουσσέτης, Ξανθή Χρονοπούλου, Βασιλική Κάκκαλη, Αθανασία Μπινιώρη. Το τμήμα καθαριότητας συνέδραμε αποφασιστικά με τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Μαρίνη, τον Δημήτρη Γεωργουλόπουλο, Τάσο Βιρβίλη και στο γραφείο κίνησης ο Γιάννης Τσιάτης και η Κατερίνα Αναστασοπούλου. Τα δύο κέντρα στο Κλειστό Γυμναστήριο και στην αίθουσα του ΚΑΠΗ μετά από εντολή της Αστυνομίας τα εκκενώσαμε και μεταφερθήκαμε στο Δημαρχείο με την Ερασμία Χίου, την Αγγελική Μαγγανά, την Αναστασία Μάστορη, στη Γραμμή Δημότη την Ιωάννα Κόλλια, στην επικοινωνία του Δήμου ο Μιχάλης Αραμπατζόγλου και στον ολονύκτιο συντονισμό ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κώστας Γεωργαντάς , ενώ στο ΤΥΠΕΤ συνεχίσαμε να λειτουργούμε κανονικά υπό την εποπτεία της δημοτικής συμβούλου Κατερίνας Βουτσαδάκη η οποία οργάνωσε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας την καταγραφή και μεταφορά των πληγέντων σε ξενοδοχεία. Για την οργάνωση των κέντρων – και όχι μόνο- βοήθησαν καθοριστικά οι Αντιδήμαρχοι Τάσος Δημητρίου, Χρήστος Γούναρης, Δάνης Ασημακόπουλος, ενώ στην Κοινωνική Μέριμνα τον συντονισμό είχε η Σοφία Μαντινίδου. Η υπηρεσία Ύδρευσης κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες με τον Αλέκο Κασιμάτη, τον Χρύσανθο Μπαλάση και τον Γιώργο Αναγνώστου, το ίδιο και οι ηλεκτρολόγοι Γιάννης Μπρης και Γιώργος Αντωνόπουλος. Σημαντική η συμβολή καθενός στον τομέα του και των Αντιδημάρχων Τάσου Χρηστάκη, Λίλης Τζίμα, της Λίλης Καλογεράκη, του Μαρίνου Σακελλαριάδη, του Κώστα Φαράκλα, του Βασίλη Κουτσιώρη, της δημοτικής συμβούλου της παράταξης «Δήμος Δημιουργίας» και καρδιολόγου Χριστίνας Μαλακού καθώς και του Προέδρου του Δ.Σ. Χρήστου Κάππα.
Η πυρκαγιά άρχισε να κινείται πολύ απειλητικά από την Παλαιά Πεντέλη και μπήκε στη Νέα Πεντέλη με μεγάλη ένταση. Η υδροφόρα μας γύρισε πίσω στα Βριλήσσια και στήσαμε γραμμή άμυνας μόνο με ίδιες δυνάμεις του Δήμου μας καθώς παρά τις εκκλήσεις μας δεν ήρθαν επίγεια μέσα της Π/Υ. Στήσαμε, λοιπόν, τις γραμμές μας στον «Μπάκα», στη Σεβαστιανού και στο επάνω τμήμα του «Κρασσά» με το Πυροσβεστικό «Βριλήσσια 1» τύπου Mazda 4×4 χωρητικότητας 600 λίτρων νερού, που επισκευάσαμε έγκαιρα και πλήρως μετά από 2 χρόνια παροπλισμού, με πλήρωμα τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Αλέκο Κοντομάρη και τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Μπήτα, το Πυροσβεστικό «Βριλήσσια 2» τύπου Ford Ranger χωρητικότητας 1000 λίτρων με πλήρωμα τους Στέλιο Ανεμογιάννη, Δημήτρη Νασιώτη, Στεφανία Αλεξίου και Σπύρο Κοντομάρη, το Πυροσβεστικό «Βριλήσσια 3» τύπου Mercedes χωρητικότητας 1500 λίτρων με πλήρωμα τον Θανάση Οικονομόπουλο, τη Δώρα Χαρατσάρη, τον Νίκο Καραγιώργο και τον εντεταλμένο διαχείρισης κρίσεων Παναγιώτη Αναγνώστου, την υδροφόρα «Βριλήσσια 4» χωρητικότητας 10000 λίτρων με πλήρωμα τον Χρήστο Κοντομάρη και τον Χρήστο Παπαζαχαρία. Τις προσπάθειες συνέδραμε και δεύτερη υδροφόρα 5000 λίτρων με τον Χρήστο Δρακόπουλο, τον Σπύρο Καμπαδάκη και τον Μπάμπη Καραγκούνη. Στη γραμμή άμυνας υπήρχε επίσης όχημα τύπου JCB με τον Νίκο Προμπονά, ενώ στην πρώτη γραμμή βρέθηκε και το τμήμα πρασίνου με ειδικά εργαλεία και τους Θοδωρή Σπηλιόπουλο, Χρήστο Κουράση, Βασίλη Καψάλη, Βασίλη Καλλιακώστα, τον εργαζόμενο του ΣΠΑΠ Μανώλη Κοκκίνη και τον Βασίλη Χαϊδά. Στα Άνω Βριλήσσια και στην περιοχή «Κρασσά» επίσης πολλοί εθελοντές με τον πρώην αρχιπυροσβέστη Γιώργο Μάρκογλου, Παναγιώτη Ματζαράκη, Χάρη Μπούγια, Μιχάλη Μπούγια, Κώστα Μπούγια, Λεωνίδα και Πέτρο Μάρκογλου, Γιώργο Χαραλαμπόπουλο με ιδιωτικό πυροσβεστικό, Γιώργο Καββαδία, Νίκο Πουλάδα, Θάνο Πολύζο, Νίκο Μακρή, Νεκτάριο Μουλαρογιάννη, Παναγιώτη Ζαφειράκη, Χρήστο και Γιώργο Κολεβέντη, Γιώργο Πετρόπουλο, Ηλία Σάλαρη, Μάκη Μουλαρογιάννη, Κώστα Μπούγια, Γιάννη Λάτο, Μάνο Μοσχονά, Θοδωρή Γιαννούτσο, Αρτέμη Αναστασιάδη, Γιώργο Αρσενίου, οι στρατιώτες Γιώργος Αγγελάκος και Κώστας Ντάτης, η ομάδα του «Βριλησσού» με τους Σταύρο Βελέντζα, Δήμητρα Μαζαράκη , Νικολέτα Νικολοπούλου, Βασίλη Λογοθέτη, Φώτη Νικολακόπουλο ,Μάνο Παναγιωτάκη, Βασίλη Κρασσά, οι Αντιδήμαρχοι Χρήστος Γούναρης, Άκης Δημαράς, ο δημοτικός σύμβουλος Νικήτας Σταματελόπουλος, ο Κώστας Φιλιόπουλος και Μανώλης Μιγαδάκης καθώς και η επικεφαλής του «Βριλήσσια Πορεία Ευθύνης» Βούλα Αρσένη, ο Τάσος Καρέλας, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Ζήσης Ιωαννίδης, κληρικοί του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ομάδα 41 νεολαίων της κομματικής οργάνωσης ΚΚΕ Βριλησσίων και εκατοντάδες άλλοι μεταξύ αυτών και πολλά νέα παιδιά που τους ζητώ συγγνώμη γιατί δεν τους γνωρίζω ονομαστικά ή μπορεί να μου διαφεύγουν αλλά τους ευχαριστώ πραγματικά μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου.
Η κατεύθυνση του ανέμου έφερνε την πυρκαγιά με ταχύτητα πάνω στα Βριλήσσια. Μπήκε στην πόλη το μεσημέρι στις 14.40 από τα Άνω Βριλήσσια. Ταυτόχρονα μεγάλο μέτωπο ερχόταν από τη Ρεματιά Πεντέλης – Χαλανδρίου το οποίο ευτυχώς ανακόπηκε στα όρια της Νέας Πεντέλης με τα Μελίσσια. Η πυρκαγιά καθηλώθηκε στο δάσος του Αγίου Θεοκλήτου το οποίο καταφέραμε και σώσαμε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Αυτό οφείλεται πρώτον στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας και των Εθελοντών, δεύτερον στα πολλά εναέρια μέσα με τα ελικόπτερα τύπου Erickson που γέμιζαν από τις δεξαμενές πλήρωσης στα Άνω Βριλήσσια τις οποίες φροντίσαμε να έχουμε συνεχώς γεμάτες με νερό και τρίτον στον εντατικό καθαρισμό του δάσους που είχαμε ολοκληρώσει το προηγούμενο διάστημα μέσω του προγράμματος antinero III του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο καθαρισμός αυτός αποδείχθηκε σωτήριος όχι μόνο για το δάσος αλλά και για τον κυρίως αστικό ιστό των Άνω Βριλησσίων που βρίσκεται δίπλα στο δάσος. Για τον καθαρισμό αυτόν κατηγορηθήκαμε αδίκως για ακραία περιβαλλοντική παρέμβαση αλλά πραγματικά αποδείχθηκε σωτήριος. Χωρίς τον καθαρισμό αυτόν σήμερα θα μιλούσαμε σε μια άλλη πολύ πιο τραγική βάση και η εικόνα της πόλης θα ήταν πολύ πιο ζοφερή. Οφείλω να πω ότι ο μόνος που δεν άσκησε κριτική για τον καθαρισμό ήταν ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Βριλησσίων Κώστας Βαφειάδης, ενώ και ο Γιάννης Τσούτσιας, επικεφαλής της «Δράσης» όταν είδε το αποτέλεσμα του καθαρισμού μίλησε τελικά θετικά για την παρέμβαση.
Η πυρκαγιά, παράλληλα, εξαπλώθηκε και εξελίχθηκε σε δεύτερο μεγάλο μέτωπο στην περιοχή «Κρασσά» κατά μήκος του ρέματος του «Βριλησσού». Εκεί, δυστυχώς, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά. Παρά τις προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας και των Εθελοντών δεν υπήρξε υποστήριξη από επίγεια μέσα της Πυροσβεστικής και παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις μου στον ίδιο τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος με τον οποίο ήμουν σε διαρκή επικοινωνία. Στην περιοχή «Κρασσά» σώσαμε αρκετά σπίτια με ότι μέσο είχαμε διαθέσιμο. Δώσαμε μάχη πόρτα – πόρτα. Οι προσπάθειες που κατέβαλλαν όλοι ήταν συγκινητικές. Δυστυχώς, όμως, χάθηκαν σπίτια που κάηκαν ολοσχερώς, κάποια με μερικές ζημιές και κάποια αυτοκίνητα. Η περιοχή αυτή είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια προβληματική. Παρά την πολύ πρόσφατη ένταξή της στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης, χωρίς ρυμοτόμηση και με άναρχη δόμηση. Ο χαρακτήρας της συντριπτικής επιφάνειας της περιοχής είναι δασικός και έτσι θα παραμείνει. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι η περιοχή θα αποκατασταθεί πλήρως, καθώς επίσης και το ρέμα «Βριλησσού» του οποίου είχαμε πρόσφατα καθαρίσει τα πρανή με την υπηρεσία Πρασίνου και είχαμε σκοπό να αναδείξουμε, κάτι που θα συμβεί πλέον μετά την αποκατάστασή του. Η φωτιά έφτασε στη συνέχεια στη Λεωφόρο Αναπαύσεως την οποία και πέρασε κατά μήκος και πάλι του ρέματος. Εκεί τα επίγεια μέσα της Πυροσβεστικής σε συνδυασμό και πάλι με πολλούς εθελοντές που ήταν στο σημείο και που επίσης τους ευχαριστώ θερμότατα περιορίστηκε και τελικά έσβησε χωρίς να προκαλέσει ζημιές στον αστικό ιστό των Βριλησσίων. Από εκείνο το σημείο εξαπλώθηκε η φωτιά στο Πάτημα Χαλανδρίου με την τραγική συνέπεια της απώλειας της γυναίκας που έχασε τη ζωή της στη βιοτεχνία στεφάνων στο Χαλάνδρι. Για την απώλεια αυτή λυπούμαστε βαθύτατα. Μας πληγώνει πολύ το τραγικό αυτό συμβάν να συμβαίνει από μια φωτιά που ξεκίνησε στον Βαρνάβα και έφτασε με αδιανόητο τρόπο στον αστικό ιστό της βόρειας Αθήνας.
Όλο το βράδυ άπαντες ήταν παρόντες δίνοντας μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις τις οποίες αμέσως θέταμε με ίδιες δυνάμεις του Δήμου μας υπό έλεγχο. Σημαντική ήταν η βοήθεια της δεκάτονης υδροφόρας που έστειλε ο Δήμαρχος Ψυχικού Μπάμπης Μπονάτσος και η εικοσάτονη υδροφόρα του Δήμου Γαλατσίου που έστειλε ο Δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος. Τους ευχαριστώ θερμά. Επίσης υδροφόρα και πυροσβεστικό όχημα έφερε και ο ΣΠΑΠ για τον λόγο αυτό ευχαριστώ θερμά και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου και Δήμαρχο Κηφισιάς Βασίλη Ξυπολητά.
Η πυρκαγιά δεν πέρασε ποτέ στο κεντρικό αστικό ιστό. Πέραν της περιοχής «Κρασσά» δεν πέρασε ούτε στον αστικό ιστό των Άνω Βριλησσίων, ούτε στην περιοχή κάτω από την Αναπαύσεως δίπλα από το ρέμα του Βριλησσού. Επίσης, δεν επλήγη καμία δημόσια υποδομή της πόλης μας. Οι περιοχές που καταστράφηκαν θα ξαναφτιαχτούν. Όπως σβήσαμε μαζί τη φωτιά, μαζί θα φτιάξουμε τον «Κρασσά» και το ρέμα του Βριλησσού. Θα σταθούμε με κάθε τρόπο δίπλα στους πληγέντες συμπολίτες μας που έχασαν τις περιουσίες τους. Ο Δήμος μας έλαβε έκτακτη επιχορήγηση 750.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν αποκλειστικά για την αποκατάσταση και ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν. Παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ζητούμενο των πόρων, των μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού που έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι για να μπορέσουμε να επιτελέσουμε τον ρόλο μας στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού μοντέλου πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που έχει ανάγκη η χώρα μας. Αισιοδοξούμε και πιστεύουμε στις δυνατότητες της κοινωνίας μας, η νέα γενιά που συμμετείχε κατά εκατοντάδες στην πυρόσβεση είναι το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον της πατρίδας μας. Ευχαριστώ επίσης του εκατοντάδες συμπολίτες μας, του φορείς της πόλης μας, τους συλλόγους, τις επιχειρήσεις που προσέφεραν ο καθένας ότι μπορούσε. Είμαι υπερήφανος για ότι συλλογικά καταφέραμε, ζητώ συγγνώμη για ότι δεν μπορέσαμε να κάνουμε.