News Ticker

Δράση: Η πανδημία δικαιολογία για όλα;

Να αλλάξει το «δια περιφοράς» στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης!

Συνεδρίαση δια περιφοράς της ξεχασμένης Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης προανήγγειλε η δημοτική αρχή για το προσεχές Σάββατο 5 Δεκεμβρίου και από ώρα 11:00 π.μ.-13:00 μ.μ., «με αποστολή της συμμετοχής και της γνώμης των συμμετεχόντων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για ενημέρωση, συζήτηση, υποβολή προτάσεων και διατύπωση γνώμης σχετικά με το Προσχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του Δήμου Βριλησσίων οικονομικού έτους 2021». Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, «ο δημόσιος διάλογος αποτελεί κρίσιμο μέρος της διαδικασίας κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του Δήμου αφού ενεργά μέλη της κοινωνίας των πολιτών καλούνται να διατυπώνουν τη γνώμη τους για τις προτεραιότητες και το σχεδιασμό που αφορούν το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής». Πρόκειται περί καθαρού εμπαιγμού!

Η Επιτροπή Διαβούλευσης καλείται να κάνει προτάσεις και να τοποθετηθεί για σοβαρά θέματα του Δήμου, όπως είναι το Ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός, δια περιφοράς, δηλαδή κάθε μέλος να στείλει την ψήφο και τις παρατηρήσεις του το Σάββατο 11.00 – 13.00! Τόσο πραγματικό είναι το ενδιαφέρον της διοίκησης να εκφράσουν γνώμη οι δημότες!

Ποια συζήτηση και ποια ανταλλαγή επιχειρημάτων μπορεί να γίνει υπό αυτές τις συνθήκες;

Απλούστατα, η διοίκηση θυμήθηκε ότι υπάρχει Επιτροπή Διαβούλευσης και ότι η γνωμοδότησή της είναι προϋπόθεση για την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού, (από το 2015 μόνον πέρσι έγινε αυτό) και φροντίζει για την τήρηση του «γράμματος» αλλά όχι και του «πνεύματος» του νόμου, με χοντροκομμένο μάλιστα, τρόπο. Όμως αυτό που ο νομοθέτης επιδιώκει είναι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να συμβαδίζουν, κατά το δυνατόν, με τις επιθυμίες και τις ανάγκες των δημοτών, πράγμα που δεν μπορεί να προκύψει σε μια «δια περιφοράς» συνεδρίαση χωρίς καμία επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων.

Το αίτημα επομένως, είναι αυτονόητο: Να γίνει η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως ακριβώς συμβαίνει με το Δημοτικό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων, ώστε τουλάχιστον να υπάρχει η ελάχιστη δυνατότητα επικοινωνίας. Γιατί αυτή η επιλεκτική απαξίωση της Επιτροπής; Μήπως δεν υπήρχε χρόνος για προετοιμασία;

Μα ο προϋπολογισμός κάθε χρόνο αυτή την εποχή συζητείται! Στις μέρες μας, μπορεί η τοπική κοινωνία να έχει κατανοήσει ότι εξαιτίας του εγκλεισμού περιορίζεται η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και η δυνατότητα συμμετοχής των δημοτών σε συλλογικές διαδικασίες, αλλά γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε οι δημότες να μπορούν να εκφράζονται.

Εφέτος μάλιστα, θα κατανοούσαμε ακόμη και την ακύρωση της σύγκλησης της Επιτροπής Διαβούλευσης, κάτι τέτοιο θα ήταν πιο «τίμιο» και ειλικρινές από μια «δια περιφοράς» συνεδρίαση, που μόνον ως προσομοίωση συνεδρίασης και επίφαση δημοκρατίας μπορεί να εκληφθεί. Όταν μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο έχει συγκροτήσει εδώ και μήνες και διαπαραταξιακή επιτροπή να επεξεργαστεί (ακόμη δεν έχει λειτουργήσει), νέους τρόπους διαβούλευσης στο Δήμο! Καταστάσεις «σουρεάλ», δηλαδή! Έχουμε επανειλημμένως ως δημοτική Κίνηση καταθέσει προτάσεις για την αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Διαβούλευσης.

Ακόμη και πρόσφατα προτείναμε να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα αδρανής διαδικτυακή πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του Δήμου. Όλα αγνοήθηκαν. Και επειδή αυτό έχει καταστεί πάγια τακτική της σημερινής διοίκησης, δεν μπορεί πλέον να γίνεται αποδεκτό. Καλούμε συνεπώς, την Δημοτική Αρχή, τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαβούλευσης και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να αλλάξουν άμεσα τον «δια περιφοράς» τρόπο διεξαγωγής της συνεδρίασης. Το ελάχιστο που οφείλεται προς τα μέλη της Επιτροπής είναι να διασφαλιστούν οι τεχνικές δυνατότητες συζήτησης που παρέχονται και προς τα άλλα θεσμικά όργανα του Δήμου, με την παράλληλη έγκαιρη και αναλυτική αποστολή των αναγκαίων πληροφοριακών στοιχείων για να γίνει κάποια συζήτηση. Διαφορετικά δεν έχει νόημα η συμμετοχή σε μια συνεδρίαση – παρωδία.

(Παρωδία ήταν βέβαια ούτως ή άλλως μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση του θεσμού της δημόσιας διαβούλευσης από τις διοικήσεις αλλά τουλάχιστον τηρούνταν τα προσχήματα. Τώρα παρωδία και με τη βούλα… Μια πραγματική Επιτροπή Διαβούλευσης θα έπρεπε να είναι συνεχώς ενεργή, ανεξαρτήτως θέματος, γιατί τότε μόνο γίνεται ουσιαστικός ο πολιτικός διάλογος ως συνεύρεση πολλών σε «κοινό τόπο»). Για την Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη Αντώνης Θεοφίλης, Ειρήνη Κατσάνη, Λάμπης Λαζάνης, Λεωνίδας Ιωαννίδης, Παπαπαναγοπούλου Βάλια, Μαρία Στίγκα

Μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Βριλησσίων