News Ticker

Έλενα Φρ. Κοκκώνη: “Ο παππούς μας κατασκεύαζε ελληνικές σημαίες κάτω από τη μύτη των Τούρκων”

Συνέντευξη στην Βίβιαν Μαργέλλου

Η οικογένεια Φρίξου Κοκκώνη, έρχεται από πολύ μακριά!Έκλεισαν ήδη 100 χρόνια δημιουργίας, με έμφαση στις Σημαίες και το ελληνικό ιστορικό στοιχείο. Η οικογενειακή παράδοση όπως περιγράφει η κ. Έλενα Φρ. Κοκκώνη, τρίτη γενιά, συμβαδίζει και με την διαρκή ανάγκη να προβάλλονται τα εθνικά μας σύμβολα σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο, κάθε ημέρα του χρόνου.

ΒΜ: Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς Ελληνική Σημαία Κοκκώνη! Πως ξεκίνησε ο Οίκος Φρίξου Κοκκώνη;

ΕΚ: Η ιστορία της ενασχόλησης της οικογένειάς μας με τη σημαία πηγαίνει πολύ πίσω, στο 1919! Τότε, ο παππούς μας ο Ηλίας Κοκκώνης, εργοστασιάρχης της Σμύρνης της Μικράς Ασίας, κατασκεύαζε ομπρέλες, όχι μόνο του καλοκαιριού αλλά και του χειμώνα. Εκείνη την εποχή τα ομπρελίνα αποτελούσαν  απαραίτητο αξεσουάρ της γυναικείας ένδυσης: πορτοκαλί φόρεμα, πορτοκαλί ομπρελίνο κτλ.

Υπήρχε δηλαδή ήδη, ένα εργοστάσιο επεξεργασίας υφασμάτων. Όταν λοιπόν ακούστηκε ότι ο ελληνικός στρατός θα έλθει στη Σμύρνη, η οποία τότε ήταν υπό τουρκική διοίκηση, αλλά είχε πολύ μεγάλο ελληνικό πληθυσμό, ορμώμενος από την ασίγαστη δίψα για την απελευθέρωση της πατρίδας, ο παππούς μου άρχισε να κατασκευάζει κρυφά, κάτω από τη μύτη των Τούρκων, ελληνικές σημαίες. Μάλιστα είχε Τούρκους αχθοφόρους που μετέφεραν τα υφάσματα!

Τις σημαίες αυτές τις μοίρασε κρυφά σε όλους τους φίλους, πελάτες και γνωστούς του κι έτσι όταν στις 16 Μαΐου του 1919 (π.ημ. 2 Μαΐου), έφθασε ο Ελληνικός Στρατός στο λιμάνι της Σμύρνης αντίκρυσε ένα ανέλπιστο θέαμα: σχεδόν σε όλα τα σπίτια της προκυμαίας ανέμιζε περήφανη η ελληνική σημαία, καλωσορίζοντας τους στρατιώτες μας!

Αυτή ήταν η αρχή λοιπόν της κατασκευής σημαιών στην ιστορία της οικογένειάς μας.

ΒΜ: 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ποιες Σημαίες πρωτοστατούν στην ζήτηση και γιατί κατά τη γνώμη σας;

ΕΚ: Όπως κάθε χρόνο, η ελληνική σημαία για ανάρτηση στα μπαλκόνια πρωτοστατεί. Όμως ειδικά φέτος, λόγω της επετείου, έχουμε μεγάλη ζήτηση για ιστορικές σημαίες. Από τις ιστορικές σημαίες στην πρώτη θέση βρίσκεται η σημαία του Κολοκοτρώνη, ο οποίος κατέχει εξέχουσα θέση στις καρδιές των Ελλήνων, η σημαία της Μάνης, ως σύμβολο ελεύθερης περιοχής και τέλος η σημαία της Φιλικής Εταιρείας, επειδή ο κόσμος αναγνωρίζει τη μεγάλη συμβολή της στην απελευθέρωση του Έθνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι Έλληνες είχαν περάσει ένα μεγάλο διάστημα μετά τον εμφύλιο πόλεμο και τη δικτατορία, όπου κάποιοι ταύτιζαν τη σημαία με ακραίες εθνικιστικές τάσεις, εδώ και μια 15ετία περίπου, ειδικότερα από τότε που είχαμε μεγάλες αθλητικές επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο, σταμάτησε αυτή η σύνδεση και η σημαία αντιπροσωπεύει πάλι την υγιή περηφάνια για τη χώρα μας, και την κοινή εθνική συνείδηση του λαού μας.

ΒΜ: Ποιό είναι το μήνυμα σας για αυτή την Ιστορική Επέτειο;

ΕΚ: Ποιό άλλο θα μπορούσε να είναι;”Ελευθερία ή θάνατος!”,  το μήνυμα που συμβολίζει η σημαία μας! Για τους νεότερους να διευκρινίσουμε ότι οι πέντε μπλε γραμμές συμβολίζουν κάθε συλλαβή από τη λέξη Ε-λευ-θε-ρί-α και οι τέσσερεις άσπρες γραμμές συμβολίζουν κάθε συλλαβή από το “ή θά-να-τος”. 

Χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες και Φιλέλληνες! Χρόνια πολλά Ελλάδα!

ΦΡΙΞΟΣ ΚΟΚΚΩΝΗΣ-ΣΗΜΑΙΕΣ

Κόδρου 3 Χαλάνδρι 15232

210-68 47 210210-68 32 232210-68 28 282

https://kokkonis-flags.gr/category/simaies/200-chronia/

www.frixoskokkonisflags.gr