News Ticker

Φροντίδα για όλους με σωστή διαχείριση των πόρων

Γράφει ο Μαρίνος Κολιτσόπουλος

Ως γιατρός ο χώρος που αφιερώνω τη ζωή μου είναι η ιατρική. Αυτός ο χώρος απαιτεί προγραμματισμό, επιμέλεια, γνώση, εμπειρία και αγάπη για τον άνθρωπο. Ως εκ τούτου ο τομέας που μπορώ να υπηρετήσω, να προσφέρω και να συμβάλλω ενεργά στην πόλη μας είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες. Είναι επίσης ο τομέας με τον οποίο ασχολούμαι εδώ και αρκετά χρόνια.

-Ζήτημα κύριο είναι η μεταστέγαση και αναβάθμιση των Δημοτικών Ιατρείων σε κτίριο που να διαθέτει χώρους για περισσότερες ιατρικές ειδικότητες καθώς και ενός οδοντιατρείου, και που να πληροί τις προδιαγραφές λειτουργίας ιατρείων, όπως πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα. Τα δημοτικά ιατρεία να λειτουργούν με βάση τους κανόνες που ορίζονται από το Υπουργείο Υγείας ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η ποιότητα των υπηρεσιών.

– Στόχος μας είναι η εξασφάλιση συνεργασίας των δημοτικών ιατρείων με Διαγνωστικά Κέντρα ιδιωτικά και δημόσια, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσων και οικονομικότερων διαγνωστικών εξετάσεων για όλους τους Δημότες.

-Μέριμνά μας θα είναι η συνέχιση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου με βασική προϋπόθεση τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του με την δημιουργία ενός νέου ενημερωμένου μητρώου με διαφάνεια ατόμων που έχουν πραγματική ανάγκη της βοήθειας του παντοπωλείου. Το τυχόν πλεόνασμα των αγαθών να προσφέρεται από το δήμο σε δομές που υπάρχουν ανάγκες και όχι να κατασπαταλάται. Να φροντίσουμε τις εγκαταστάσεις του παντοπωλείου και φαρμακείου ώστε να τηρούνται οι υγειονομικές προδιαγραφές φύλαξης των τροφίμων και φαρμάκων.

-Η ενίσχυση και επέκταση των ΚΑΠΗ δημιουργώντας νέες δράσεις ενασχόλησης των μελών. Θα ήταν σκόπιμο να γίνει μια συνεργασία με ειδικό κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας για τη νόσο Alzheimer,για όσους και όσες θέλουν να συμμετέχουν, διότι το Alzheimer είναι μια νόσος της εποχής μας που ταλανίζει δυστυχώς πολύ κόσμο.

-Τηλε-φροντίδα και Τηλεϊατρική. Βελτίωση της παροχής βοήθειας στο σπίτι στα άτομα με χρόνιες παθήσεις, ηλικιωμένους, άτομα με κινητικά προβλήματα δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο. Αυτό θα αφορά σε όλα τα επίπεδα πρόληψης, περίθαλψης και φροντίδας.

-Εξίσου σημαντικός τομέας είναι η Δομή Κρίκος που φιλοξενεί παιδιά με ειδικές ικανότητες, ο οποίος χρήζει μεταστέγασης σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό χώρο με απώτερο στόχο να υποστηριχθεί Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

-Δημιουργία περισσότερων θέσεων σε υπάρχοντες αλλά και νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς προκειμένου να εξυπηρετηθούν περισσότερες οικογένειες.

-Δημιουργία Τράπεζας Αίματος για όλους τους πολίτες του Δήμου.

Προκειμένου να υλοποιηθούν τα περισσότερα αν όχι όλα από τα προαναφερθέντα, θα εξασφαλίσουμε πόρους είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε από την ένταξη της πόλης μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την απορρόφηση περισσότερων οικονομικών πόρων. Ταυτόχρονα βεβαίως και από την σωστή διαχείριση αυτών.

Η επιτυχία όλων αυτών πρέπει να στηριχθεί στην δημιουργία μιας νέας αντίληψης με κέντρο τον ίδιο τον άνθρωπο. Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να το πετύχει συντονίζοντας όλες τις δυνάμεις της, συμπληρώνοντας τα κενά, κινητοποιώντας όλο το ανθρώπινο δυναμικό και εκμεταλλευόμενη όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα της τεχνολογίας.

Στην εποχή μας κάθε πολίτης πρέπει να μπορεί να εισακούγεται άμεσα και να απολαμβάνει το μέγιστο αποτέλεσμα.