News Ticker

Γ. Κουμουτσάκος: “Η Ελληνική ενεργειακή Διπλωματία: Ένας φιλόδοξος ενεργειακός παίκτης”

Γράφει ο Γιώργος Κουμουτσάκος,
Βουλευτής Β1, Βόρειου Τομέα Αθηνών

Η ελληνική ενεργειακή διπλωματία εστιάζει στην προώθηση νέων και ανθεκτικών ενεργειακών διασυνδέσεων και έργων, δίνοντας έμφαση στη λειτουργία του αναβαθμισμένου τερματικού σταθμού LNG στη νήσο Ρεβυθούσα. Η κατασκευή των Πλωτών Αποθηκευτικών Μονάδων Επαναεριοποίησης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη θεωρείται στρατηγικής σημασίας και ο σχεδιασμός επιπλέον μονάδων, όπως το FSRU «Διώρυγα Gas» στην Κόρινθο και το FSRU «Θεσσαλονίκη», ενισχύσουν περαιτέρω το ρόλο της Χώρας μας ως ενεργειακής πύλης.

Η Ελλάδα, βρίσκεται στο σταυροδρόμι του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου. Μέσω του Trans-Adriatic Gas Pipeline/TAP, παρέχει στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα. Η πρόσφατη διασύνδεση Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, μέσω του αγωγού IGB, αποτελεί και τον πρώτο κρίκο στην ενεργειακή αλυσίδα του Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου, τον οποίο η χώρα μας προωθεί. Ο Κάθετος Διάδρομος θα ωφελήσει σημαντικά τη Βουλγαρία, τη Σερβία καθώς και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που θα εξασφαλίσουν και θα διαφοροποιήσουν τις ποσότητες φυσικού αερίου που προμηθεύονται.

Η ανακάλυψη και εκμετάλλευση νέων ενεργειακών πόρων από την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της περιοχής. Η Ελλάδα προωθεί την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία, και αποτελεί πεδίο προτεραιότητας της ενεργειακής της Διπλωματίας. Παραδείγματα ενεργειακής συνεργασίας αποτελούν οι ενεργειακές υποδομές που προωθούνται στην αναφερόμενη περιοχή και υποστηρίζει ενεργά η Χώρα μας. Ειδικότερα, ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Ιταλία), ο οποίος θα μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου από την Λεκάνη της Λεβαντίνης προς την Ευρώπη, μέσω Κρήτης και Ηπειρωτικής Ελλάδας. Η Ανατολική Μεσόγειος διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος. Και η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος εταίρος και σημαντική πύλη μεταφοράς ενέργειας από τις χώρες παραγωγής και τα σημεία εξόρυξης προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ μέσω υποβρύχιων καλωδίων, που ενώνονται με το Ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, είναι επίσης στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή αυτονομία της ηπείρου μας. Η Χώρα μας έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Αίγυπτο για τη διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας των δύο κρατών (GREGY project). Το GREGY project, αποτελεί ένα φιλόδοξο και απόλυτα ρεαλιστικό σχέδιο, όπου η ηλεκτρική ενέργεια -η οποία θα ρέει αμφίδρομα στα υποβρύχια καλώδια- θα παράγεται με αποκλειστική χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πιο συγκεκριμένα, μέσω ηλιακής ενέργειας. Αποτελεί ένα μέγα-έργο, ένα έργο «σταθμό» όχι απλά για τις δυο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την EE και την διασφάλιση της ενεργειακής της επάρκειας.

Η Ελλάδα έχει αποκτήσει με σχέδιο και πράξεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη το δικό της αποτύπωμα στον περιφερειακό και ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη. Συμμετέχει στη συνδιαμόρφωση των διεθνών εξελίξεων και τάσεων στον ενεργειακό τομέα, τον οποίο αντιμετωπίζει ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης καθώς και ως εργαλείο προστιθέμενης γεωπολιτικής και γεωοικονομικής αξίας. Και συνεχίζουμε…