News Ticker

Γ.Τσούτσιας: Μια ανάπλαση, μια άκυρη απόφαση του ΔΣ και οι καλοί λογαριασμοί…

Την περασμένη Τετάρτη, με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Βριλησσίων, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη σε αίθουσα των Εκπαιδευτηρίων Καντά, με αντικείμενο τη σχεδιαζόμενη παρέμβαση στην πλ. Ελευθερίας. Παρόντες, ο Δήμαρχος Βριλησσίων, ο Αντιδήμαρχος και ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, κ.κ. Γ. Χονδροματίδης και Τρ. Μαρτιγόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Π. Φυκίρης και Γ. Τσούτσιας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κ. Αμανατίδης, ο κ. Αρ. Καντάς, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και κάτοικοι της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκε ο σχεδιασμός του έργου και εκφράστηκαν οι επιφυλάξεις και οι διαφωνίες, όπως και η συμφωνία, πολλών εκ των παρισταμένων. Το έργο, το οποίο τιτλοφορείται «ΑΝΑΠΛΑΣΗ της ΟΔΟΥ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ από οδό Γράμμου έως Λ. Πεντέλης ΣΕ ΟΔΟ ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ και ΑΝΑΠΛΑΣΗ των οδών πέριξ της Πλατείας Ελευθερίας (οδού Θέτιδος – από την οδό Ομήρου έως την οδό Αίαντος, οδού Ομήρου – από την Λ. Πεντέλης έως την οδό Θέτιδος και οδού Αίαντος – από την οδό Θέτιδος έως την Λ. Πεντέλης) ΣΕ ΟΔΟΥΣ ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ», ουσιαστικά προβλέπει επέκταση του πεζοδρομίου των οδών Ομήρου και Θέτιδος, με παράλληλη κατάργηση των υφιστάμενων θέσεων στάθμευσης, «ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση των πεζών».

Είναι αντιπαραγωγικό να ασκεί κανείς κριτική σε επιμέρους αποφάσεις μιας διοίκησης, ιδίως για έργα πολεοδομικού χαρακτήρα, αγνοώντας το πλαίσιο εντός του οποίου αυτές λαμβάνονται και επαναλαμβάνονται. Μάλιστα, οφείλει κανείς να σκιαγραφεί και έναν «εναλλακτικό» τρόπο προσέγγισης των θεμάτων, αλλιώς, μια κριτική, «στενά» επί του πρακτέου, κινδυνεύει να εκπέσει σε υπεράσπιση κάποιου από τα εξ΄ ορισμού αντιτιθέμενα συμφέροντα.

Επί δεκαετίες οι διοικήσεις του δήμου Βριλησσίων καλλιεργούν ένα οικολογικό προφίλ, που βασίστηκε κυρίως στην επιτυχημένη ανάπλαση της πλατείας Αναλήψεως, την κατασκευή των ποδηλατοδρόμων και σε λίγα φωτοβολταϊκά που ουδέποτε λειτούργησαν. «Αντιγράφοντας» την ίδια «συνταγή» η σημερινή διοίκηση, αποφάσισε αιφνιδιαστικά να εισηγηθεί ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, πρόταση που υπερψηφίστηκε με σχετική πλειοψηφία στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. (4 από τις 5 παρατάξεις της αντιπολίτευσης μειοψήφησαν).

Άραγε, το γεγονός ότι ορισμένες από τις προηγούμενες παρεμβάσεις αποδείχτηκαν επιτυχημένες, όπως η ανάπλαση της Αναλήψεως, που κατέστη τόπος συνάντησης των δημοτών και σημείο αναφοράς της πόλης ή οι ποδηλατόδρομοι, που αποκατέστησαν ένα ανύπαρκτο δίκτυο πεζοδρομίων, θεμελιώνει μια στάση άρνησης κάθε κριτικής, είτε για τα συντελεσθέντα έργα, είτε για τα προγραμματιζόμενα νέα έργα, που εμφανίζονται ως συνέχεια της ίδιας πολιτικής; Ή μια επιτυχημένη παρέμβαση, αναπαράγεται αυτονόητα και στο επόμενο οικοδομικό τετράγωνο, όταν μάλιστα αυτό, αντικειμενικά λειτουργεί ως περιοχή “εκτόνωσης” της ήδη πεζοδρομημένης πλ. Αναλήψεως;

Πολλά θα μπορούσε π.χ. κανείς να πει για το υπέρογκο κόστος αυτών των έργων, για την επιλογή (και την ποιότητα) του τρόπου κατασκευής τους, για την αισθητική τους αξία ή και για τις «παρενέργειές» τους, αφού κάθε έργο επιφέρει και αρνητικά, εν προκειμένω τη μείωση θέσεων στάθμευσης και την «μονοκαλλιέργεια» καταστημάτων εστίασης. Κάτι τέτοιο θα ήταν όμως χρήσιμο για να αποφευχθούν «λάθη» σε επόμενες παρεμβάσεις… Ας δούμε μερικά από αυτά:

1) Η πρόταση για την πλ. Ελευθερίας εισήχθη χωρίς καμία προεργασία και συζήτηση, είτε με τους άμεσα ενδιαφερόμενους κατοίκους – επιχειρηματίες της περιοχής, είτε με τις δημοτικές παρατάξεις και δεν προβλέφθηκε οποιουδήποτε τύπου διαδικασία διαβούλευσης, αν και οι σχετικές διατάξεις είναι σαφείς: «το δημοτικό συμβούλιο λαμβάνει μέτρα για την όσο το δυνατόν ευρύτερη δημοσιοποίηση των αποφάσεων αυτών, μέσω των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, εκδίδοντας ειδικούς οδηγούς ενημέρωσης των κατοίκων και των οικείων επαγγελματικών τάξεων και χρησιμοποιεί, για τον ίδιο σκοπό, οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο»

Η συζήτηση της 6ης Απριλίου στο χώρο των «Εκπαιδευτηρίων Καντά», παρουσία του δημάρχου, του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και του διευθυντή της Υπηρεσίας, έγινε εκ των υστέρων, μόνο και μόνο επειδή η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 30ης Μαρτίου είναι θεσμικά άκυρη, καθότι δεν συγκέντρωσε την προβλεπόμενη απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. αλλά μόνον τη σχετική. Αυτό εξηγεί γιατί η διοίκηση κατέφυγε σε συσκέψεις, αφού είναι υποχρεωμένη να επαναφέρει εκ νέου το θέμα προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο ! Αν η εισήγησή της είχε υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 17 δημοτικούς συμβούλους και όχι από 15, το ζήτημα θα είχε λήξη και ουδεμία ενημερωτική συνάντηση θα είχε πλέον αντικείμενο!

2) Η πρόταση για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας εισήχθη με ανακρίβειες (συμπεριλαμβάνοντας π.χ. τη διαπίστωση ότι τα κτήρια της περιοχής είναι σύγχρονα και ότι διαθέτουν θέσεις στάθμευσης) και χωρίς κανένα μετρήσιμο στοιχείο, π.χ. πόσες συγκεκριμένα θέσεις στάθμευσης καταργούνται ή πού θα μεταφερθούν ακόμη και οι κάδοι των απορριμμάτων (!) Φυσικά, ούτε αναζητήθηκε κάποια εναλλακτική για το πώς θα μπορούσαν να αντικατασταθούν οι καταργούμενες θέσεις ή ποιες θα είναι οι συνέπειες για τα γειτονικά οικοδομικά τετράγωνα, αφού ο δήμος ούτε αξιόπιστη δημοτική συγκοινωνία διαθέτει, ούτε χώρους στάθμευσης.

Επιπλέον, αναρωτιέται κανείς, πώς οι αγωνιούντες για την πλατεία Ελευθερίας περάσαν με ένα άλμα, από την αδιαφορία για την εγκατάλειψή της, στην ανάπλασή της. Ενδιάμεσα βήματα, όπως η φροντίδα του πρασίνου και η συντήρηση του εξοπλισμού της, δεν φαίνεται να απασχόλησαν κανέναν…

3) Η σκοπιμότητα της παρέμβασης, παρά το copy-paste από προηγούμενα έργα, είναι ασαφής. Αν επιδιώκεται βελτίωση της «βιώσιμης κινητικότητας», όρος – θέσφατο κατά την Τεχνική Υπηρεσία, προκύπτει το ερώτημα γιατί επιλέγεται το συγκεκριμένο σημείο και όχι εκατοντάδες άλλα προβληματικά στην πόλη, όπως π.χ. η περίπτωση της οδού Ταϋγέτου, που δεν διαθέτει καν πεζοδρόμιο! Αν πάλι, όπως ειπώθηκε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τ.Υ., στόχος είναι η «μεταφορά» κοινού από την «κορεσμένη» πλατεία Αναλήψεως προς την γειτονική πλατεία Ελευθερίας (!), τότε μιλάμε για ένα μέτρο που αποβλέπει στην ανάπτυξη επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας, γεγονός που ορίζει μια συγκεκριμένη επιλογή για τον χαρακτήρα της ανάπτυξης που επιδιώκει η διοίκηση. Αυτά όμως πρέπει να ειπωθούν και να αποσαφηνιστούν.

4) Η ανάπλαση της πλ. Ελευθερίας περιορίζεται στην επέκταση κάποιων πεζοδρομίων. Για πολλοστή φορά ο Δήμος δεν αναζήτησε οποιαδήποτε αρχιτεκτονική ιδέα, (π.χ. μέσω προκήρυξης κάποιου βραβείου σε φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π.), ούτε παρουσίασε κάτι περισσότερο, πέραν κάποιων αναφορών ότι μελλοντικά θα τοποθετηθεί χαμηλή περίφραξη προς τη Λ. Πεντέλης ή ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις στο εσωτερικό της πλατείας. Η έννοια της «ανάπλασης», μοιάζει συνεπώς εκ του προχείρου, και μάλλον παραπέμπει σε «τακτοποίηση» και τίποτα περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια απόφαση προκλητικά αυθαίρετη…

5) Το πιο εκπληκτικό, δείγμα ασυνέχειας του σχεδιασμού των διοικήσεων, (μήπως και ένδειξη «υποδείξεων»;), είναι ότι η αυτή η παρέμβαση, ΔΕΝ προβλέπεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016, που η ίδια η διοίκηση (και η Τεχνική Υπηρεσία) εισηγήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015!! Πώς λοιπόν προέκυψε αυτή η ανάγκη, μόλις 3 μήνες μετά; Ποιος τη «διαπίστωσε»; Αντίθετα! Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016 (που έτσι καθίσταται αναξιόπιστο), προβλέπεται η «Ανάπλαση της οδού Σπάρτης σε οδό ήπιας κυκλοφορίας» προϋπολογισμού 1,1 εκ ευρώ, που είναι ο επόμενος δρόμος της οδού Θέτιδος όπου γίνεται η παρέμβαση! Δηλαδή, το εξ’ ουρανού έργο της πλατείας Ελευθερίας, δεν συνδέθηκε με την προγραμματισμένη ανάπλαση της οδού Σπάρτης! Επίσης προβλέπεται ΝΕΟ έργο με τίτλο «Συντήρηση Κοινόχρηστων Χώρων» που «αφορά στην συντήρηση των κοινοχρήστων χώρων του Δήμου (πλατείες Αναλήψεως, Ελευθερίας, Σεφέρη, Ελύτη, κ.λ.π., παιδικές χαρές, πάρκα). Οικοδομικές εργασίες, αποκαταστάσεις φθορών πεζοδρομίων ή ανακατασκευές», το οποίο «δημοπρατείται τους πρώτους μήνες του 2016 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί και αποπληρωθεί το 2017».

Προφανώς, της προγραμματισμένης «συντήρησης» της πλ. Ελευθερίας, που ακόμη δεν έχει δημοπρατηθεί, προηγείται η μη προγραμματισμένη «ανάπλασή» της!! Εκτός αν κάποιος ισχυριστεί ότι στις «οικοδομικές εργασίες» συμπεριλαμβάνεται και η πλακόστρωση της πλ. Ελευθερίας! Και τέλος, στο ίδιο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016, προβλέπεται δαπάνη 12.000€ για μελέτη για «την μερική αναδιαμόρφωση της πλατείας Αναλήψεως με αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις», έργο που προφανώς κατά τους διοικούντες, ουδεμία σχέση με -τις χωρίς μελέτη- αποφάσεις που ελήφθησαν για το τμήμα της οδού Αναλήψεως!!

Τα συμπεράσματα δικά σας για το βάθος του προγραμματισμού των δημοτικών έργων, τη σοβαρότητα των διαδικασιών και την έννοια του χαρακτηρισμού «έργο βιτρίνας».

6) Υπάρχει μια ιδεολογικού τύπου θεωρητική κατασκευή, που ανασύρεται ως διαχρονική θέση των «δημοτικών συμβουλίων» των Βριλησσίων. Θεματοφύλακάς της, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, γεγονός που επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά, δημόσια, δια της εισηγήσεως του διευθυντή της κατά τη σύσκεψη που προαναφέραμε. Σύμφωνα με αυτήν, τα δημοτικά συμβούλια, (γενικώς), έχουν αποφασίσει «από παλιά» (!), ότι προτεραιότητα του Δήμου είναι η αδιάκοπη βελτίωση της «βιώσιμης κινητικότητας», μάλιστα σύμφωνα με ένα πυραμιδικό σχήμα αξιολόγησης, στην κορυφή του οποίου τίθενται τα άτομα με ειδικές ανάγκες, εν συνεχεία οι πεζοί, οι ποδηλάτες, οι συγκοινωνίες και τελευταία τα Ι.Χ. και τα φορτηγά. (Εξ’ ου και η αδιαφορία για το πού θα πάνε τα αυτοκίνητα όταν περιορίζονται οι θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης).

Το αν αυτό το σχήμα επιδέχεται διαφοροποιήσεων, (π.χ. λόγω δραστικής μείωσης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων ή λόγω αλλαγής προτεραιοτήτων εν μέσω κρίσης) ή επίσης, το με ποια κριτήρια αυτό εφαρμόζεται π.χ. στο κέντρο των Βριλησσίων και όχι αλλού, δεν έχει διευκρινιστεί… Και εν πάσει περιπτώσει, όταν η ίδια η Λ. Πεντέλης έχει καταστεί χώρος προσωρινής στάθμευσης, οφείλει κανείς να αναρωτηθεί, πού θα πάνε τα αυτοκίνητα και τι είδους «αγορά» θα διαμορφωθεί!

Ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως, πάντα κατά την Τεχνική Υπηρεσία και τις εκάστοτε διοικήσεις, (και ορθά), είναι ότι ο «Δήμος» οφείλει να αποφασίζει σύμφωνα με το «γενικό συμφέρον», δηλ. συνυπολογίζοντας όλα τα αντικρουόμενα αιτήματα διαφορετικών κοινωνικών ομάδων (π.χ. των πεζών) και όχι π.χ. τα συμφέροντα κάποιων καταστηματαρχών της πλ. Ελευθερίας. Μόνο που το ποιος αυτοαναγορεύεται σε «μεταφραστή» του γενικού συμφέροντος και ποιος το επισείει κατά περίπτωση, δεν έχει απαντηθεί! Όταν μάλιστα οι διοικήσεις αδιαφορούν να εγκαταστήσουν αξιόπιστους θεσμούς διαβούλευσης, ώστε το γενικό συμφέρον να διαπιστώνεται σχετικά αξιόπιστα. Έτσι, «γενικό συμφέρον» είναι μόνον ότι αντιλαμβάνεται η εκάστοτε διοίκηση! Κάπως έτσι ο Δήμος Βριλησσίων κατέληξε να διαθέτει ακριβούς ποδηλατοδρόμους, αλλά όχι πολιτιστικούς χώρους, όχι αθλητικούς χώρους, όχι υποδομές για τις υπηρεσίες του κ.τ.λ. Διότι διαβούλευση, επίμονη ενημέρωση, δημοκρατικός σχεδιασμός, σεβασμός στη γνώμη του δημότη και της κοινότητας, είναι άγνωστες λέξεις για τις διοικήσεις…

Συμπερασματικά, η θέση της «Δράσης» στο δημοτικό συμβούλιο δεν προσδιορίζεται «στενά» από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, εν προκειμένω της πλατείας Ελευθερίας, «μήπως διασώσουμε τα αυτοκίνητα», αλλά από τους χειρισμούς που διαμεσολαβούν της επιλογής του. Μπορεί κανείς να πεζοδρομήσει τα πάντα, αρκεί αυτό να προέρχεται από διαβούλευση και να απηχεί σχεδιασμό! Διότι, εκτός των άλλων, ο Δήμος πληρώνει…

Οι δημοτικές παρατάξεις δεν είναι συλλέκτες παραπόνων, ούτε τεχνικά γραφεία για να προτείνουν «διορθώσεις» επί διαμορφωμένων σχεδίων, ανάλογα με τη γνώμη των «ψηφοφόρων» τους. Δεν μας αφορά η κοπτοραπτική που διαιωνίζει μια αδιέξοδη προσέγγιση. Μάλιστα, προεξοφλούμε, ότι το έργο της πλατείας Ελευθερίας θα «ξεχειλώσει», όχι από την αντίδραση της αντιπολίτευσης, αλλά υπό το βάρος μεμονωμένων, δικαιολογημένων διευθετήσεων, που θα ζητούν εξαιρέσεις, επειδή απλώς κάποιος θα έχει τηλεφωνήσει… Στο τέλος, κανείς δεν θα είναι ευχαριστημένος…

Εδώ και 10 χρόνια η «Δράση» τοποθετεί την ενέργεια και τη σκέψη της στον κοινό τοπικό χώρο, επενδύοντας στη συγκρότηση και την ενδυνάμωσή του. Είμαστε βέβαιοι ότι οι διοικήσεις αντιλαμβάνονται και ενίοτε αξιολογούν αυτή μας την προσπάθεια. Τοποθετημένοι έξω από τον μικρόκοσμο του παραγοντισμού και του παλαιοκομματισμού, ιδίως σήμερα, εν μέσω κρίσης, εξακολουθούμε να συμβάλουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Σ’ αυτό το πεδίο της δημιουργίας και μόνο, δεκτή κάθε συνεισφορά, συνεννόηση και συνεργασία… Όχι όμως για τα ελάσσονα και εκ των υστέρων αλλά για τα σημαντικά και εκ των προτέρων!

Καθαρές κουβέντες, καλοί λογαριασμοί…

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.