News Ticker

Η ισοπέδωση των αθλητικών δομών στο ΟΤ365 και τα επικοινωνιακά τρυκ της δημοτικής αρχής

Γράφει ο Αθανάσιος Μπέλτσος 

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού Νέα Πνοή με τον Γιάννη Πισιμίση.

Διήγημα το «Έργο μας» της δημοτικής αρχής Βριλησσίων  Σελίδα 4. Κεφάλαιο Οικοδομικό τετράγωνο 365. Διαβάζουμε για θριαμβευτική εκδίωξη του μισθωτή και ανάκτηση της περιουσίας του δήμου.

Στα λόγια  είναι επικοινωνιακό και πιασάρικο. Ειδικά για όσους αγνοούν λεπτομέρειες και καταστάσεις. Το ΟΤ365  οικόπεδο έκτασης 9.5 στρεμμάτων επί της οδού Μητροπούλου και Κισσάβου παραχωρείται το 2004 με μακροχρόνια σύμβαση σε ιδιώτη για την δημιουργία αθλητικού κέντρου με ίδια κεφάλαια.

Από τότε δημιουργείται μια σημαντική για την πόλη αθλητική δομή με γήπεδα ποδοσφαίρου , πισίνα και χώρους αναψυχής. Μέσα στο αθλητικό κέντρο δραστηριοποιείτε από το 2006 η ποδοσφαιρική Ακαδημία Κένταυρος Βριλησσίων μέσα από την οποία μέχρι σήμερα έχουν αθληθεί πάνω από 1500 Βριλησσιωτάκια ενώ τις υποδομές χρησιμοποιούσε ο δήμος Βριλησσίων (δωρεάν) για τα καλοκαιρινά camp στα οποία συμμετείχαν εκατοντάδες παιδιά της πόλης.

Παράλληλα στο χώρο η Ακαδημία «Κένταυρος» διοργάνωνε κάθε χρόνο ένα από τα σπουδαιότερα τουρνουά ποδοσφαίρου με την συμμετοχή της αθλητικής αφρόκρεμας της χώρας ΟΣΦΠ- ΠΑΟ- ΑΕΚ -ΠΑΟΚ- ΑΡΗΣ -ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ -ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ όπου στις 4 ημέρες που διαρκούσε εκατοντάδες αθλητές αλλά και χιλιάδες συνοδοί και φίλοι επισκέπτονταν την πόλη μας με τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν στα Βριλήσσια.

Από το 2004 μέχρι και το 2016 που ήταν υπό καθεστώς μίσθωσης ο χώρος απέκτησε μια υπεραξία σε εγκαταστάσεις και άφησε ένα σημαντικό έσοδο στα ταμεία του δήμου, με τα οποία οι δημοτικές αρχές κάλυπταν ανάγκες των δημοτών.

Από το 2016 ο χώρος μπαίνει σε μια περιπέτεια με την δημοτική αρχή Μανιατογιάννη να έρχεται σε σύγκρουση με τον επιχειρηματία λόγω χρεών προς τον δήμο και φτάνουμε το 2017 στην αποχώρηση του μετά από συζητήσεις (και την σημαντική συμβολή του σωματείου) , αλλά ο χώρος δυστυχώς καταστρέφεται στο μεγαλύτερο μέρος του και  μετατρέπεται σε χώρο με μπάζα και σκουπίδια. Ένα μικρό κομμάτι διασώθηκε σε κακή κατάσταση στο οποίο το σωματείο Κένταυρος προσπαθεί με δικά του έξοδα να συντηρήσει για να διεξάγονται προπονήσεις των τμημάτων του.

Δεν εξετάζω το επιχειρηματικό σκέλος γιατί δεν έχω προσωπικό όφελος ή σκοπιμότητα. Ούτε μπαίνω στα παιχνίδια πολιτικής αντιπαράθεσης με το χθες αν σωστά έγινε η σύμβαση ή δεν έγινε. Εγώ κρίνω γεγονότα και καταστάσεις. Με ποιο δικαίωμα ο δήμος άφησε τον επιχειρηματία να ξηλώσει τις εγκαταστάσεις που υπήρχαν και μέσα από την σύμβαση που είχε υπογραφεί αποτελούσαν περιουσία του δήμου;

Προσωπικά επειδή έζησα από κοντά τα γεγονότα μπορώ να πω ότι για να υλοποιήσει τα σχέδια του αλλά και να ικανοποιήσει τις ιδεοληψίες κάποιων άφησε τον επιχειρηματία να διαλύσει μια αξιόλογη εγκατάσταση και σήμερα να βλέπουμε μια τραγικότητα που την διαφημίζει ως μέγιστο κατόρθωμα.

Ο δήμος Βριλησσίων δεν μπορεί να συντηρήσει τις υπάρχουσες υποτυπώδεις αθλητικές δομές της πόλης, κλειστό γυμναστήριο και ανοιχτό γήπεδο Κισσάβου, οδό Ολύμπου που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση με σοβαρή επικινδυνότητα πόσο μάλιστα θα μπορέσει να αναβαθμίσει ένα χώρο σαν το ΟΤ365 που για να ξαναγεννηθεί απαιτούνται σημαντικοί πόροι αλλά κυρίως απαιτείται όραμα και θέληση;

Επί 3 χρόνια στο χώρο του ΟΤ365 ζήσαμε τον απόλυτο εμπαιγμό από την δημοτική αρχή που από την μια υποσχόταν άμεση παρέμβαση και αποκατάσταση ενώ  από την άλλη άφηνε τον αναπληρωτή δήμαρχο (τον μόνιμο άρχοντα των τεχνικών υπηρεσιών) να επιχειρεί το οριστικό σφράγισμα του αθλητικού κέντρου (αυτού που απέμεινε).

Να θυμίσω την αγωνιώδη παρέμβαση μου σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής το 2016 σε μια προσπάθεια Κενταύρου και γονέων να κρατηθεί ο χώρος σε λειτουργία. Εγώ ρωτάω. Από το 2004 μέχρι το 2016 ο δήμος εισέπραξε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από μισθώματα και τέλη -είχε βέβαια τα τελευταία χρόνια σημαντικές οφειλές μιας και η κρίση οδήγησε την επιχείρηση σε πτώση- από το 2017 μέχρι σήμερα πόσα έσοδα είχε ο δήμος από την εκμετάλλευση του χώρου και πόσα θα έχει στα επόμενα χρόνια και από ποια χρήση;

Αν πάλι το εξετάσουμε από την πλευρά που επιχειρεί επικοινωνιακά να αναδείξει η δημοτική αρχή, ότι κερδίσαμε δηλαδή ένα χώρο και ήρθε στα χέρια μας ( αλήθεια η κυριότητα κύριε δήμαρχε πάντα στον δήμο Βριλησσίων δεν ήταν; Ποιά δημοτική περιουσία κερδίσαμε αυτή που πάντα είχαμε και απλά είχε παραχωρηθεί για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα; ) πως θα αξιοποιηθεί ο χώρος όταν στην θητείας σας δεν δημιουργήθηκε ούτε μία νέα αθλητική υποδομή στην πόλη , ενώ η συντήρηση των υπαρχόντων ήταν από πλημμελής έως ανύπαρκτη. Γιατί αθλητισμός δεν είναι τα επικοινωνιακά πανηγυράκια που συμμετέχουν οι φίλοι μας, αλλά τα σωματεία της πόλης μας  και οι δομές που θα πρέπει να έχει ο δήμος μέσα από προγράμματα μαζικού αθλητισμού (όχι βέβαια μαζικής κοροιδίας των δημοτών).

Πείτε μας λοιπόν, Ποιο χώρο ελευθερώσατε; Τον δημοτικό χώρο;

Για ποιο λόγο επιτρέψατε παράνομα στον επιχειρηματία να καταστρέψει περιουσία του δήμου;

Γιατί αφήσατε μια ακόμη αθλητική δομή να καταστραφεί και τι κάνατε από το 2017 μέχρι σήμερα για να κρατηθεί σε λειτουργία;

Ποιο σχέδιο υπάρχει αξιοποίησης της με ποιο καθεστώς από την στιγμή που ο δήμος αδυνατεί να διαχειριστεί με αξιοπρέπεια τις δομές της πόλης;

Να προσθέσω στο σημείο αυτό ότι διαβάζουμε στο διήγημα σας το «Έργο μας» ότι δώσατε 850.000 ευρώ κάνοντας το  έλλειμμα πλεόνασμα , για αθλητισμό -πολιτισμό και αναρωτιέμαι που και πόσα δόθηκαν για τον αθλητισμό στην πόλη μας. Ενώ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ( τώρα και στο διήγημα σας) διαβάζουμε για εγκατάσταση χλοοτάπητα σε αθλητικές εγκαταστάσεις αξίας 573.547 ευρώ.

Καλά τα προεκλογικά τσιτάτα και η δημιουργική λογιστική αλλά υπάρχει μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να κρυφτεί και να μην απαντηθεί.Τα αθλητικά σωματεία της πόλης γνωρίζουν την πραγματικότητα την βιώνουν καθημερινά, μοιράζονται την αγωνία τους μαζί μας , την βιώνουμε εμείς οι ίδιοι με τα παιδιά μας επί σειρά ετών.

Μην ποντάρετε στην άγνοια από τους δημότες γεγονότων γιατί μια μικρή κοινωνία είμαστε αργά ή γρήγορα θα μάθουν.