News Ticker

Η συμμετοχή των μαθητών από τα Βριλήσσια στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ)

Γράφει ο Παντελής (Λέοντας) Κουτσούρης

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε) έχει ιστορία 105 χρόνων. Ιδρύθηκε το 1918 στην Αθήνα και έχει παραρτήματα στους περισσότερους νομούς της χώρας ενώ αναπτύσσει πολύπλευρη δραστηριότητα. Η λειτουργία της βασίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών της, της διοίκησης, των εκατοντάδων μελών της εταιρείας.

– Σκοπός της (Ε.Μ.Ε);

Είναι η προαγωγή και η διάδοση της μαθηματικής επιστήμης. Η Ε.Μ.Ε είναι κοντά στον μαθητή και στον καθηγητή που αγαπά και εξερευνάει τον χώρο των μαθηματικών μέσα από τα περιοδικά της, αλλά και από τις δράσεις της όπως είναι οι πανελλήνιοι διαγωνισμοί που διεξάγονται υπό την αιγίδα της εταιρείας, με συμμετοχή πανελλαδικής κλίμακας πάνω από 15.000 μαθητών, οι οποίοι είναι:

Α. ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, για να γευθούν τη μαθηματική εμπειρία, την ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης που χρειάζεται σε διάφορους τομείς της ζωής μας, ανεξάρτητα από την επίδοσή τους στα Μαθηματικά όπως μας αναφέρει ο Συντονιστής του διαγωνισμού Σπύρος Φερεντίνος.

Β. «Μαθηματικά και Παιχνίδι» για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, με στόχο οι μικροί μαθητές να εξοικειωθούν με τις Μαθηματικές έννοιες διατηρώντας μία παιγνιώδη διάθεση όπως μας αναφέρει και ο βριλησσιώτης Γιώργος Μπαραλής καθηγητής του ΕΚΠΑ και ταμίας του ΔΣ της Ε.Μ.Ε .

Για μαθητές Β΄& Γ΄ τάξης Γυμνασίου και των τριών τάξεων του Γενικού Λυκείου, με συμμετοχή πανελλαδικής κλίμακας πάνω από 19.000 μαθητών είναι:

1) Θαλής

2) Ευκλείδης

3) Αρχιμήδης

Βασικός σκοπός είναι να βρεθούν μαθητές με αυξημένες μαθηματικές ικανότητες οι οποίοι με τη βοήθεια εθελοντών καθηγητών μελών της Ε.Μ.Ε. με μαθήματα να ώστε να διακριθούν στους παραπάνω διαγωνισμούς και να αποτελούν την Μαθηματικές Ολυμπιάδες και Βαλκανιάδες της χώρας μας και να την εκπροσωπούν στους παγκόσμιους διαγωνισμούς, όπου τα παιδιά μας σε αυτούς τους απαιτητικούς και δύσκολους διαγωνισμούς διακρίνονται με μετάλλια και εύφημη μνεία δηλαδή όλη η ολυμπιακή μας ομάδα βραβεύθηκε.

Κεντρικός στόχος όλων των διαγωνισμών της ΕΜΕ είναι η ανάπτυξη των βασικών Μαθηματικών ικανοτήτων, που προσδιορίζουν τις δυνατότητες να σκέπτεται ο μαθητής με Μαθηματικό τρόπο και να αξιοποιεί βασικές Μαθηματικές έννοιες και

διαδικασίες, όπως μας αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Παναγιώτης Δρούτσας

  • Συμμετοχή μαθητών Βριλησσίων:

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά μας συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και τις άλλες δραστηριότητες της μαθηματικής εταιρείας και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Πάνω από 150 μαθητές του Δήμου Βριλησσίων συμμετείχαν και διακρίθηκαν περίπου 50 μαθητές οι οποίοι και θα βραβευθούν σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί από την ΕΜΕ.

Σημαντική βοήθεια στους μαθητές που θέλουν να ασχοληθούν με τα μαθηματικά και τους διαγωνισμούς προσφέρουν τα περιοδικά της Ε.Μ.Ε . ο μικρός Ευκλείδης για τον διαγωνισμό μαθηματικά και παιχνίδι το περιοδικό του διαγωνισμού Πυθαγόρα όπου είμαι συντονιστής του διαγωνισμού στο σχολείο που εργάζομαι, τα περιοδικά Ευκλείδης Α για το γυμνάσιο και ο Ευκλείδης Β για το λύκειο στα οποία είμαι συντονιστής και θεματοδότης. όλα αυτά τα χρόνια βοηθάω μαθητές να διακριθούν στους διαγωνισμούς της Ελληνικης Μαθηματικής Εταιρείας και να αναπτύξουν την μαθηματική τους σκέψη. Η ελπίδα μας είναι αυτά τα νέα παιδιά και οφείλουμε να τους νουθετούμε να τους παροτρύνουμε. Να είμαστε διπλά τους