News Ticker

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να υιοθετήσει νέο όραμα διακυβέρνησης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λύκος*

Τα δύσκολα θέματα είναι μπροστά για τους Ο.Τ.Α. Η πραγματικότητα είναι ότι αλλάζει μεν το εκλογικό σύστημα πλην όμως εξακολουθεί να ισχύει ο κεντρικός έλεγχος χωρίς μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση και προπαντός χωρίς μεταφορά των ανάλογων πόρων.

Αναμοχλεύοντας την ιστορία της αρχαίας Αθήνας, προκύπτει ένα υποθετικό ερώτημα: αν έβαζε κανείς Πεισίστρατο και Κλεισθένη αναγκαστικά να διοικήσουν μαζί τι θα γινόταν;

Επικαιροποιώντας το ερώτημα στο σήμερα διαμορφώνεται ως εξής: Ανάμεσα σε έναν δήμαρχο εκλεγμένο με πλειοψηφία η οποία του παρέχει τη δυνατότητα να ασκεί διακυβέρνηση και σε έναν άλλο δήμαρχο που για να έχει πλειοψηφία θα πρέπει να τα έχει καλά και να συμφωνεί με τις άλλες αυτοδιοικητικές δυνάμεις, ποιος από τους δύο αλήθεια θα προσφέρει περισσότερα;

Για τους άμεσα ενδιαφερόμενους η αυτοδιοίκηση θα είναι στο εξής πολύ δυσκολότερη καθώς απαιτεί ειδικές γνώσεις, πολλαπλές συνεργασίες, χρόνο και κόπο.
Το ζητούμενο για την επόμενη των εκλογών εκτιμάται ότι θα είναι η επίτευξη συναινέσεων και συνεργασιών ως δικλείδα ασφαλείας για την κατάκτηση πλειοψηφιών.

Και ενώ η συνολική εικόνα για τις συνέπειες της απλής αναλογικής σε επίπεδο διακυβέρνησης είναι αρνητικές, έρχεται το κερασάκι στη τούρτα.
Οι δυνάμεις του λαϊκισμού και της πόλωσης έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, χωρίς να αποκλείεται η σταδιακή διόγκωσή τους οδηγώντας τις εξελίξεις σε κρίσιμη κατάσταση υπονομεύοντας το μέλλον και την προοπτική της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η στρατηγική της πόλωσης με χαρακτηριστικά τοξικής κουλτούρας είναι σχεδόν βέβαιο να προβλεφθεί ότι δεν θωρακίζει και δεν καταξιώνει το θεσμό αντίθετα γίνεται τροχοπέδη για την εξέλιξη και ευημερία της τοπικής κοινωνίας και κατά συνέπεια υποβαθμίζει επικίνδυνα το θεσμικό και πολιτικό υπόβαθρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για να προκύψουν ικανές συνθήκες διακυβέρνησης είναι προαπαιτούμενα η ενδυνάμωση του θεσμού , η συναίνεση και η ανάδειξη της τοπικής, κοινωνικής δυναμικής καθώς επίσης η προώθηση ηθικών προτύπων πολιτικής πρακτικής.
Η ανταπόκριση στις προκλήσεις και τα προβλήματα προϋποθέτει την υιοθέτηση ενός νέου αφηγήματος διακυβέρνησης.
Άλλωστε, πόσο ενδιαφέρον της κοινωνίας, μπορεί να υπάρξει όταν ενόψει των δημοτικών εκλογών διαφαίνεται ατελής πολιτική ακεραιότητα και ότι δυστυχώς κάποιοι εμφορούνται από εμπάθεια με στόχο πρόσωπα, προτάσεις και ιδέες άσχετα αν οι επιλογές τους βλάπτουν τον θεσμό.

Η επιλογή εξελιγμένης πολιτικής κουλτούρας, η ποιοτική διαφοροποίηση και η αντιδημαγωγική αντίληψη είναι οι βασικοί άξονες που πρέπει να ακολουθούν τα ηγετικά στελέχη της Τ.Α. ενώ ταυτόχρονα οφείλουν να δηλώνουν ποιοι είναι οι στόχοι τους , να επικοινωνούν το πρόγραμμά τους δίνοντας αξία στη τοπική κοινωνία επειδή αφορούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες που έχουν στο επίκεντρο τον πολίτη για βασικά προβλήματα που τον απασχολούν, χωρίς βέβαια να διαφεύγει, ότι είναι απολογούμενοι στους πολίτες για τυχόν λάθη ή παραλείψεις.

Να συμφωνήσουμε, ότι κομβικός ρόλος του θεσμού είναι η συντονισμένη και αποτελεσματική δράση, η αναβάθμιση και η βελτίωση των τοπικών συνθηκών καθώς επίσης η αξιολόγηση μετρήσιμων ποιοτικών στόχων που μπορεί να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στις προσδοκίες των πολιτών.

Να αποδεχθούμε, ότι αν τα λόγια είναι οι γέφυρες τότε οι πράξεις είναι οι πυλώνες τους. Τα λόγια δεν στέκονται χωρίς πράξεις οι οποίες πρέπει να γίνονται «μέσα στην κοινωνία, από την κοινωνία, για την κοινωνία». Για να κερδίσουμε το στοίχημα της εποχής, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά θέτοντας νέα πρότυπα στη σύγχρονη πολιτική και δημιουργώντας υπεραξία για το συνάνθρωπό μας, τον πολίτη αρκεί να συμφιλιωθούμε με την αλλαγή και ιδίως με μια επιμέρους αλλά θεμελιώδη πτυχή της : την αλλαγή συμπεριφοράς. 

*Ο Κωνσταντίνος Λύκος είναι απόστρατος Αξιωματικός της ΕΛ ΑΣ και Διευθυντής Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Εταιρείας Facility Management. Είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια» και υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Πισιμίση.